Перелік 12 страв, які готують на Святвечір

Перелік 12 страв, які готують на Святвечір
Перелік 12 страв, які готують на Святвечір

Різдву передує піст. Його останній день називається Святим вечором, або Багатою кутею. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв. 



Головна різдвяна страва – кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м’яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують рибу, вінегрет, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю, або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, маком, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.

Ось перелік пісних страв, які Ви зможете додати на свій стіл, щоб чогось не забути…

  • Узвар
  • Кутя
  • Січеники з гороху
  • Смажена, або заливна риба
  • Пісний борщ (з грибами та чорносливом)
  • Тушкована капуста з грибами
  • Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком, або голубці під грибним соусом, з пшоном
  • Салат із буряка і чищеного оселедця
  • Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі
  • Квасолеві млинці
  • Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії
  • Пампушки
  • Городина (морква, буряки, капуста), яблука, груші, сливи (інколи квашені)
  • Шулики з медом
  • Калачі
  • Пісні деруни
  • Фаршировані бурячки
  • Пшоняна каша з грибною приправою на олії
  • Тушкована капуста з грибами
  • Варена картопля, змащена товченим часником з олією
  • Капусняк, заправлений олією і пшоном
  • Вареники зі сливами, грушами, капустою, або картоплею.
  • Млинці
  • Пиріг із риби
  • Вушка з грибами
  • Грибна юшка

Головна страва Кутя – символізує єднання з Богом, пшениця в якій – це сакральна частина вечері – тема життя і смерті, єднання світу живих із світом померлих, мак – символ мучеництва, безневинно пролитої крові, мед –  чистоти.

Особлива по значимості страва – це  горох – «сльози» Божої Матері, які проливаються за наші гріхи.

Страви з капусти символізують міцність, скупченість, співпрацю, а з риби – віру, що і є основними складовими християнства.

Обов’язково готують  душенину або пісний борщ з грибами. Як і голубці з картоплею, ці страви означають мир, злагоду та Божу любов.

Вареники символізують достаток, а грибна підлива до них – продовження роду.

Страви з квасолі є символом здоров’я та довголіття, а узвар п’ють для очищення тіла та душі, для приготування якого використовують тільки ту воду, яка була набрана до сходу сонця.

Не забувають в цей Вечір і про найменших, тому для них готують солоденьке – пампушки з начинкою із маку, вишень або рожевого повидла. Всі, хто повірили в Бога – отримали вічне життя, Ісус любив дітей, і вважав, що саме таким, як вони, належить Царство Небесне, то ж пампушки – це символ вічності.

«Хліб усьому голова», тому і у Різдвяному меню є паляниці та короваї. В різних куточках України  страви можуть несуттєво відрізнятися.

 Смачної та багатої куті ! 

Перелік 12 страв, які готують на Святвечір
Перелік 12 страв, які готують на Святвечір