25 жовтня – «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day)

25 жовтня - «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day)
25 жовтня - «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day)

25 жовтня відзначається «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day), що є символом італійської кухні. Вважається, що ця дата вибрана не випадково – це день народження Колумба, найзнаменитішого любителя пасти.



Популярність пасти цілком з’ясована: вона не тільки смачна, але і дуже корисна. Вона також є одним з основних компонентів знаменитої Середземноморської дієти.

Чим же так корисна паста?

Вся справа в тому, що справжня італійська паста виготовляється з борошна, отриманого з твердих сортів пшениці, тому вона не повнить і може забезпечити організм рядом корисних поживних речовин.

На відміну від м’якої пшениці, багатої крохмалем і сприяє набору зайвої ваги, тверді сорти пшениці відрізняються високим вмістом білків і клейковини, а ось крохмалю в них мало. У хорошій пасті також багато складних вуглеводів, які надовго насичують, повільно перетравлюються і не викликають сплеску інсуліну в організмі.

25 жовтня - «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day)
25 жовтня – «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day)

Чому від пасти не повніють ?

Однією з головних причин популярності пасти в усьому світі є її КОРИСНІСТЬ. Природно, що для людей, які виросли на макаронах, це твердження звучить більш ніж сміливо. Проте, правильна паста має корисні властивості, і, більш того, як би дивно це не звучало – ЦІЛЮЩІ властивості для людського організму.

Перш за все, слід сказати про той факт, що вже відомий і кулінарам і гурманам, так і просто людям, які намагаються вести здоровий спосіб життя. І цей факт – від правильної пасти не повніють! Подивіться на італійців – нація, в раціоні якої паста займає ключове місце відрізняється стрункою статурою! Секрет простий – правильна паста виготовляється з борошна пшениці так званих твердих сортів.

Білки.

Що ж таке тверді сорти пшениці і чим вони відрізняються від звичайної пшениці. Тверда пшениця – це окремий вид рослини, який називається Triticum DURUM. Вирощування твердої пшениці становить 10% загальносвітового вирощування пшениці.

Борошно з твердої пшениці, яка по суті є крупкою називають Semola. Фраза Pasta Di Semola фактично означає паста з твердих сортів пшениці.

Від звичайної м’якої пшениці, багатої на крохмаль, вид Durum відрізняється, перш за все, високим вмістом білків і клейковини і мінімальним вмістом крохмалю. Клейковина – це комплекс білкових речовин, здатних при набуханні в воді утворювати зв’язну еластичну масу. Якість і кількісний вміст клейковини в зерні пшениці DURUM – це те, що в поєднанні з правильним помелом муки, а також з дотриманням технології виготовлення пасти, не дозволяє їй розварюватися в воді.

Таким чином, 100 грам сухої пасти, калорійність якої можна порівняти з невеликим шматочком хліба, перетворюються в 250 грам готової пасти! Така порція, та ще з вишуканим соусом здатна наситити навіть здорового дорослого чоловіка.

25 жовтня - «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day)
25 жовтня – «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day)

Складні вуглеводи.

Тепер давайте розглянемо фізичний і хімічний склад нашого обіду.

Згідно з останніми дослідженнями дієтологів більше 50 відсотків щоденної потреби людини в калоріях повинні поповнювати складні вуглеводи, за змістом яких паста – лідер серед продуктів. Саме в пасті з пшениці твердих сортів знаходиться велика кількість складних вуглеводів, що мають низький глікемічний індекс, тобто не викликають на відміну від вуглеводів простих (що містяться, наприклад, в білому хлібі або картоплі) сплеску вироблення інсуліну в організмі.

Споживання продуктів з високим глікемічним індексом призводить до того, що у людей, які не займаються важкою фізичною працею, підвищується вміст цукру в крові, підшлункова залоза активно починає виробляти інсулін, який в терміновому порядку розщеплює отримані вуглеводи, а енергія, не використана людиною, направляється « в хованку ». Тобто накопичується у вигляді надмірної ваги.

Зі складними вуглеводами, що містяться в пасті з твердих сортів пшениці, справа йде якраз навпаки. Людина отримує досить тривале почуття насичення, в той час, як організм спокійно переробляє отриману енергію, поступово її витрачаючи. І, відповідно, ніякого зайвої ваги – все на користь організму!

Цілющі властивості.

Завдяки значній концентрації комплексних вуглеводів, вмісту клітковини і вітаміну В1, паста з твердих сортів пшениці знімає стрес, знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, перешкоджає розвитку раку. Вчені припускають, що амінокислота триптофан, яка міститься в пасті допомагає заснути і знімає деякі форми депресії.

Пасту з твердих сортів пшениці ви можете замовити тут – Fresh Pasta – паста ручної роботи з твердих сортів муки

25 жовтня - «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day)
25 жовтня – «Всесвітній день пасти» (World Pasta Day)