Чай зі смаком зими: 5 рецептів зігріваючого напою

Коли на вулиці з кожним днем холодніше, тебе зігріє чашка ароматного гарячого чаю. А от яким буде цей чай – вибирай до смаку.

Ми підготували ТОП-5 кращих рецептів зимового чаю.

Ми розповімо не лише про те, як правильно приготувати цей напій, а й про корисні властивості кожного.

Імбирний чай

Чай з імбиру має тонізуючі властивості, він повертає ясність думки і, завдяки цьому, особливо рекомендований людям інтелектуальної праці й творчих професій.

Корінь імбиру сприяє розрідженню крові, тому багато східних лікарів вважають, що імбир належить до засобів профілактики пухлин.

Також імбирний чай допомагає травленню і дуже благотворно впливає на колір шкіри.

Гарячий імбирний чай із лимоном – це один із найкращих засобів для профілактики застуди.

Інгредієнти:

  • 1 л води;
  • 3 ст. л. дрібно натертого імбиру (або порізаного скибочками);
  • 3 ст. л. меду;
  • щіпка меленого чорного перцю;
  • 1 лимон або апельсин;
  • нарубане листя м’яти (за бажанням).

Приготування:

У киплячу воду кидаємо натертий імбир. Коли він кілька хвилин покипить, ретельно проціджуємо в чашку. Потім додаємо перець, лимон (апельсин), м’яту та мед. Подаємо гарячим!

Імбирний чай
Імбирний чай

Обліпиховий чай

Обліпиха – це джерело вітамінів. У ній удвічі більше корисного вітаміну С, ніж у цитрусових, і вдвічі більше вітаміну Е, ніж у пшеничній олії. Є в обліписі й інші вітаміни, а також антиоксиданти та поліненасичені жирні кислоти, відповідальні за здоровий і молодий вигляд шкіри.

Чай з обліпихи та меду – це найкращий антидепресант. Це довели вчені, а ми підтверджуємо. Також обліпиха має сильну протизапальну дію. А ще це дуже-дуже смачно !

Інгредієнти:

  • 150 г обліпихи;
  • 2 ст. л. чорного чаю;
  • 2 ст. л. меду;
  • 500 мл води.

Приготування:

Ягоди обліпихи добре промий, 2/3 частини помни ложкою на пюре. У чайник поклади обліпихове пюре, решту ягід і чорний чай. Залий усе окропом, укутай і дай настоятися 10-15 хвилин. Готовий чай розлий через ситечко, додавши мед до смаку. Можеш готувати цей напій без додавання чорного чаю.

Обліпиховий чай
Обліпиховий чай

Марокканський м’ятний чай із корицею

М’ятний чай – це універсальний напій. Його можна пити як холодним, так і гарячим. Вранці він заряджає бадьорістю, в обід додасть сил і допоможе із травленням, а ввечері ідеально розслабить. Спробуй приготувати марокканський м’ятний чай, це теж дуже смачно.

Інгредієнти:

  • 1-2 палички кориці;
  • 4 гілочки гвоздики;
  • цедра апельсина;
  • цедра лимона або лайма;
  • сушений імбир (3 скибочки);
  • 1 лайм;
  • 1-2 шматочка коричневого цукру;
  • пучок м’яти;
  • 3 ч.л. чорного листового чаю;
  • 500 мл води.

Приготування:

Зріж з апельсина та лимона цедру, наріж соломкою, м’яту помни в руці або ступкою просто в чайничку. У чайник відправ 2 палички кориці, додай гвоздику, цедру апельсина та лимона, порізаний лимон або лайм, імбир, 2 шматочки коричневого цукру, м’яту, 3 чайні ложки чаю і залий окропом.

Марокканський м'ятний чай із корицею
Марокканський м’ятний чай із корицею

Чай із шипшини з медом

Плоди шипшини багаті вітаміном С і дубильними речовинами, що дуже сприятливо впливають на травлення. Цей чай допомагає знизити надлишковий холестерин в організмі. Такий склад чаю із плодів шипшини робить його відмінним засобом для підтримки імунітету.

Інгредієнти:

  • 20 г плодів шипшини,
  • 15 г меду,
  • 5 г лимонного соку,
  • 200 мл води.

Приготування:

Сушені плоди шипшини подрібни, залий окропом, вари 10 хвилин в емальованому посуді при закритій кришці, потім дай йому настоятися 10 хвилин. Відвар проціди. Додай мед, лимонний сік.

Чай із шипшини з медом
Чай із шипшини з медом

Ромашковий чай із м’ятою

Ромашковий чай знімає запалення, заспокоює нервову систему та рятує від безсоння. Ромашка знижує рівень цукру в крові та пригнічує ферменти, що сприяють розвитку ускладнень цукрового діабету. Також недавно було доведено, що ромашка пригнічує ріст ракових клітин. Медики вважають, що позитивний вплив на організм можуть мати лише 1-2 чашки ромашкового чаю на день.

Інгредієнти:

  • 1 ч.л. чорного чаю;
  • 1 ч.л. квітів ромашки;
  • 1 ч.л. м’яти;
  • 1,5 склянки води;
  • мед.

Приготування:

Ромашку, чай і м’яту залий окропом і настоюй 10 хвилин під кришкою. Настій проціди. При подачі можна покласти в чай мед.

Ромашковий чай із м'ятою
Ромашковий чай із м’ятою

Насолоджуйтесь та будьте здорові ! 😉

За матеріалами: Lady.tochka.net

Читайте також: Не замерзайте: ТОП-7 кращих зігріваючих напоїв