За змістом цілющих речовин гарбуз перевершує багато інших овочів. Містить каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР і вітамін Т, що сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі, вітамін K, необхідний для згортання крові, жири, білки, вуглеводи, целюлозу, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій, залізо.
Каротину в гарбузі в п’ять разів більше, ніж в моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. З цієї причини офтальмологи рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік.
Гарбуз виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки завдяки вмісту пектинових волокон. У насінні гарбуза є білок, клітковина, залізо, мідь, магній, марганець і фосфор, а також амінокислоти. У них також міститься цинк, кальцій, калій, фолієва кислота, селен, і ніацин. Гарбузове насіння також містить ліноленову кислоту, яка зміцнює артерії. Застосування гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.
Рецепти страв з гарбуза:
Брускета з гарбузом і сиром
Яскрава і смачна італійська закуска, яка прикрасить ваш стіл, а поєднання солодкого гарбуза і меду з ніжним сиром сподобається навіть самому досвідченому гурману.
Складові:
- Хліб (бажано з цільнозерновий борошна) 8 скибочок
- Гарбуз маленький 1/2 шт.
- Козиний сир 200 г
- Суміш насіння (соняшнику, льону, кунжуту) 1-2 ст. л.
- Мед 8 ч. л.
- Сіль, перець за смаком
- Оливкова олія 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Очистити гарбуз і нарізати на дрібні шматочки. Викласти у форму для запікання, полити оливковою олією і запікати в попередньо розігрітій до 210 градусів духовці 10 хвилин.
- Хліб викласти на деко з пергаментним папером. Козиний сир розрізати на 16 скибочок. Помістити по 2 скибочки сиру на кожен шматочок хліба, посолити і поперчити.
- Вийняти гарбуз з духовки і викласти шматочки на брускету. Полити зверху медом, посипати насінням і запікати 10-15 хвилин.
Чіпси з гарбуза
Складові:
- Гарбуз сквош 2 шт.
- Тертий твердий сир – за смаком
- Оливкова олія – за смаком
- Морська сіль – за смаком
Спосіб приготування:
- Розігрійте духовку до 190 градусів.
- У велику каструлю влийте воду і доведіть до кипіння.
- М’якоть гарбуза наріжте на тонкі скибочки.
- Киньте скибочки гарбуза в киплячу воду і варіть 2 хвилини. Потім злийте воду і промийте гарбуз прохолодною водою.
- Видаліть зайву вологу з допомогою паперового рушника.
- Швидше за все вам знадобляться два дека. Застеліть їх папером для випікання. Викладіть рівним шаром гарбузові скибочки на невеликій відстані один від одного.
- Збризніть гарбузові скибочки оливковою олією, посоліть, посипте тертим сиром.
- Випікайте чіпси близько 15-20 хвилин.
- Охолодіть і подавайте до столу.