Гарбуз – цілитель ! Рецепти смачних і корисних страв з гарбуза

Гарбуз - цілитель ! Рецепти смачних і корисних страв з гарбуза
Гарбуз - цілитель ! Рецепти смачних і корисних страв з гарбуза

За змістом цілющих речовин гарбуз перевершує багато інших овочів. Містить каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР і вітамін Т, що сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі, вітамін K, необхідний для згортання крові, жири, білки, вуглеводи, целюлозу, пектинові речовини, мінерали, у тому числі калій, кальцій, залізо.



Каротину в гарбузі в п’ять разів більше, ніж в моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. З цієї причини офтальмологи рекомендують людям з порушеннями зору вживати гарбуз і гарбузовий сік.

Гарбуз виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки завдяки вмісту пектинових волокон. У насінні гарбуза є білок, клітковина, залізо, мідь, магній, марганець і фосфор, а також амінокислоти. У них також міститься цинк, кальцій, калій, фолієва кислота, селен, і ніацин. Гарбузове насіння також містить ліноленову кислоту, яка зміцнює артерії. Застосування гарбузового насіння після їжі дозволить поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.

Рецепти страв з гарбуза:

Гарбуз можна додавати в овочеві супи, запікати, смажити, варити, готувати кашу.

Печений гарбуз

Цілий або розрізаний навпіл гарбуз покласти на деко і запекти в духовці. Коли гарбуз буде готовий, його розрізають, видаляють шкірку та насіння.

Каша з гарбуза

Гарбуз очистити від шкірки та насіння, нарізати на дрібні шматочки. Закип’ятити молоко, додати в нього порізаний гарбуз, трохи посолити і довести до кипіння. В готову кашу покладіть шматочок масла. При варінні гарбузової каші можна додати крупу, наприклад, пшоно.

Гарбузові оладки:

400 г гарбуза; 200 г пшеничного борошна; 100 г молока або кефіру; 2 яйця; ванілін; сода на кінчику ножа; сіль.

Очищений гарбуз натерти на дрібній або грубій тертці, додати молоко, борошно, сіль, цукор, жовтки, ванілін, соду. У масу обережно вмішати білки, збиті в густу піну. На олії підсмажити з двох сторін до рум’яності. Подавати гарячими зі сметаною або варенням. Борошно можна замінити вівсяними пластівцями.

Тушковаий гарбуз

Гарбуз очистити від насіння та шкірки, нарізати, підсолити, обваляти в борошні та обсмажити на сковороді з маслом до готовності. Можна ще додати овочі за смаком (цибулю, томати).  Смачного! 😉

Гарбуз - цілитель ! Рецепти смачних і корисних страв з гарбуза
Гарбуз – цілитель ! Рецепти смачних і корисних страв з гарбуза