Глінтвейн – це вино з прянощами і зі спеціями, підігріте до певної температури. Цей напій просто незамінний в холодні зими. Він зігріває, тонізує, бадьорить. Пиття глінтвейну цілком може стати справжнім ритуалом після довгого робочого дня взимку, недільної лижної прогулянки, або роботи на свіжому повітрі. Попити глінтвейну – відмінний привід запросити друзів, провести вечір в приємній і теплій компанії.
Цей напій, такий популярний в Північній Європі, поки не знайшов широкого поширення в нашій країні. І даремно.
Варіантів приготування глінтвейну безліч. Як різноманітні сорти вин, види спецій і прянощів, так може бути різноманітний і смак гарячого зимового напою. Ось лише кілька, найбільш популярних рецептів.
Рецепт глінтвейну класичний:
склад:
- 750 гр. червоного сухого вина;
- 1/4 склянки води;
- 1 ст. ложка цукру;
- 6 бутонів гвоздики;
- Тертий мускатний горіх (щіпка).
- Кориця (бажано пару паличок або перетерти на млині одну).
Залити водою гвоздику і горіх, кип’ятити 1 хвилину. Зняти з вогню, 10 хв. дати настоятися. У вино додати цукор, підігріти, не доводячи до кипіння. Вилити настій прянощів в гаряче вино.
Медовий глінтвейн:
склад:
- 1/2 л. червоного сухого вина;
- 5 ст. ложок меду;
- Прянощі – гвоздика (7 шт.), Бадьян (3 зірочки), перець духмяний (4 шт.), Кориця.
Мед залити вином, додати прянощі. Постійно помішуючи, нагріти, не доводячи до кипіння.
Апельсиновий глінтвейн:
склад:
- 500 гр. червоного портвейну;
- 5 скибочок лимона;
- 5 ст. ложок апельсинового лікеру;
- Тертий мускатний горіх, кориця – по щіпці, 3-4 зірочки бадьяна.
Портвейн підігріти. Додати прянощі і лікер, перемішати. При подачі в кожну чашку покласти скибочку лимона.
Білий глінтвейн:
склад:
- 750 гр. білого сухого вина;
- 100 гр. цукру;
- 0,5 склянки води;
- 1 лимон;
- Кориця, гвоздика.
Лимон порізати скибочками, залити водою, додати прянощі, цукор, довести до кипіння. Додати вино, підігріти.
Поради з приготування глінтвейну:
1. Вино не слід доводити до кипіння, а лише підігрівати.
2. Вибір вина залежить від рецепту і від вашого смаку, але найбільш часто використовуються червоні сухі вина.
3. Перед подачею глінтвейн потрібно процідити, щоб напій став прозорим і блискучим.
4. П’ється глінтвейн гарячим, бажано з керамічних чашок, які довше зберігають тепло і неповторний аромат напою.
5. Прянощі необхідно додавати обережно – не можна допустити передозування. Краще додати менше, ніж допустити перенасиченість – інакше Ви зіпсуєте напій.
Теплих вам спогадів про холодні дні разом з чашкою гарячого глінтвейну ! 😉