Капуста із пшоном або “затерта капуста” – прадавня страва українців. Як готувати?

Капуста із пшоном або "затерта капуста" - прадавня страва українців. Як готувати?
Капуста із пшоном або "затерта капуста" - прадавня страва українців. Як готувати?

Сьогодні приготуємо прадавню українську страву. Кажуть, без неї не обходилась жодна гостина, жодне весілля не гуляли ! Ця страва користується популярністю на Західній Україні. Подається як самостійна страва, або як гарнір до м’яса чи грибів.



Для приготування нам знадобиться:

  • 2 невеличкі капусти
  • 300 г пшона
  • 1 цибулина
  • 100 г масла
  • 3 яйця
  • 300 г сметани
  • сіль за смаком
  • сало
  1. Капусту пошаткувати, залити водою, варити до м’якості. (можна варити на молоці)
  2. Пшоно промити, залити окропом, запарити.
  3. Цибулю дрібно нарізати, протушити на маслі, та подрібнити у блендері разом з пшоном. (раніше це робили вручну у макітрі).
  4. Додати цю суміш поверх до капусти (не перемішувати). Продовжувати готувати.
  5. Яйця збити зі сметаною, посолити та залити капусту. Все ретельно перемішати та залишити готувати ще 5-10 хв., помішуючи, щоб не пригоріла.
  6. Капуста практично готова, додайте рублену зелень та шкварки. Подавайте гарячою ! Смачного 😉

Під час посту цю страву варили без молока і сметани, а поливали зверху підсмаженою на олії цибулею.

Капуста із пшоном або "затерта капуста" - прадавня страва українців. Як готувати?
Капуста із пшоном або “затерта капуста” – прадавня страва українців. Як готувати?