Капуста на зиму – 5 смачних рецептів

Капуста на зиму - 5 смачних рецептів
Капуста на зиму - 5 смачних рецептів

Капуста – дуже корисний продукт не тільки в свіжому вигляді, але і приготованому. Як готувати капусту?

Капустяний салат «Осінній»

Інгредієнти:

  • Капуста – 5 кг;
  • Свіжа морква – 1 кг;
  • Цибуля – 1 кг;
  • Червоний перець – 1 кг;
  • Цукор – 350 г;
  • Олія (будь-яку рослинна за смаком) – 500 мл;
  • Оцет – 500 мл

Спосіб приготування:



Овочі за допомогою дрібної тертки подрібнити, перемішати, але не м’яти. Додати сіль, оцет, цукор, олію, повторно розмішати. У банки маса укладається, злегка утрамбовуючи, після чого закривається кришками. Салат можна зберігати в холодильнику дуже довго.

Капустяний салат

Інгредієнти:

  • Капуста – 2 кг;
  • Свіжі огірки – 1 кг;
  • Свіжий перець – 1,5 кг;
  • Помідори – 2,5 кг;
  • Цибуля – 1 кг;
  • Сіль – 4 ст. л.;
  • Оцет – 5 ст.л.;
  • Цукор – 200 г;
  • Олія – 700 мл;
  • Пучок свіжої петрушки.

Спосіб приготування:

Овочі вимити, нарізати за допомогою комбайна соломкою, перемішати в мисці і додати нарубану петрушку. У салат додається оцет, сіль, та всі інші вищевказані інгредієнти, потім суміш розкладається по банках, закочується. Банки на пів літра треба стерилізувати 15 хвилин, літрові – близько півгодини.

Скоростигла капуста

Інгредієнти:

  • Білокачанна свіжа капуста – 2 кг;
  • Свіжий огірок;
  • Дві морквини;
  • Солодкий перець;
  • Маринад (на літр води треба взяти ложку солі, оцту, три ложки цукру).

Спосіб приготування:

Овочі дрібно шинкують, змішуються, потім укладаються в банки. Салат заливається киплячим маринадом, банки закочуються. При подачі салат можна заливати будь-яким рослинним маслом.

Капуста, маринована по-гурійськи

Інгредієнти:

  • 1000 кг білокачанної капусти;
  • 120 г моркви;
  • 10 г часнику;
  • 8-10 г «Моркви по-корейськи» (приправи);
  • 5 г куркурми (приправи);
  • перець чилі (приправа);
  • 100 мл рослинного масла;
  • 500 мл води;
  • 100 г цукру;
  • 30 г солі;
  • 80 мл оцту (9% -го);
  • 2-3 шт. лаврового листя;
  • до 6 горошин чорного перцю.

Спосіб приготування:

Грубо порізати білокачанну капусту (квадрати 3 см x 3 см), морква – тонкою соломкою. Щоб овочі стали трохи м’якше, залийте їх окропом і помістіть під кришку на півгодини.

У підігріте (Не розпечене!) масло додати куркурму, злегка обсмажити. Часник або дрібно порубати, або розчавити. Для розсолу закип’ятити воду. Додати сіль з цукром, лаврові листочки і чорний перець. Після 5-ти хвилинного кип’ятіння влити оцет, знову довести до кипіння і забрати з вогню.

З капусти та моркви злити воду. Додати підготовлені інгредієнти, що залишилися,  включаючи невикористані приправи. Все добре перемішати і тільки потім залити маринадом. У закритому вигляді дайте капусті по-гурійськи остудитися і переставте в холодильник. Маринуватися закуска може 24-72 годин поспіль.

Баклажани з капустою на зиму

Інгредієнти:

  • Свіжі баклажани – кілограм;
  • Свіжа капуста – кілограм;
  • Близько 300 грамів моркви;
  • Головка часнику (приблизно десяток зубчиків);
  • Чорний перець горошком – 10 шт.;
  • Гострий перець (за смаком);
  • Півтори ст. ложки солі;
  • 100 г оцту.

Спосіб приготування:

Баклажани очищаються, відварюються в окропі 7 хвилин, остуджуються в мисці. Капусту, моркву шинкують, змішують в мисці, часник давиться за допомогою преса, змішується з дрібно посіченим перцем. Баклажани нарізати кубиками, все інгредієнти перемішати, посолити, заправити оцтом. Салат розкладається по банках, закривається кришками. Зберігати потрібно в холодильнику, приблизно через тиждень страва готова.

Читайте також: Як правильно квасити капусту? Рецепти і секрети приготування

Капуста на зиму - 5 смачних рецептів
Капуста на зиму – 5 смачних рецептів