Корисні властивості імбиру

Корисні властивості імбиру
Корисні властивості імбиру

Якщо застудилися, вас швидко поставить на ноги чай з коренем імбиру. Як ще можна використовувати унікальні властивості цієї рослини?



Я сама не помітила, в який момент корінь імбиру отримав в моєму холодильнику постійну прописку. Мій ранок починається зі склянки теплої води, куди я нарізаю кілька пластин кореня. Що б я не готувала: м’ясо, рибу або овочевий суп, – практично жодна страва не обходиться без цієї азіатської рослини.

Імбир у перекладі зі санскриту означає «рогатий», що пов’язано, скоріше за все, з формою імбирного кореня. Він став однією з найперших пряностей, які досягли Середземноморського узбережжя, а китайцям і індійцям був відомий із древніх часів. Його унікальні властивості вивчали ще в Стародавній Греції і Римі як учені, так і лікарі, і фармацевти. Про імбир згадував у наукових трактатах китайський філософ Конфуцій. Корінь екзотичної рослини був популярний і в Київській Русі: напої, випічка, пряники активно присмачували заморським «рогатим» прибульцем. Я навіть зустріла таку інформацію:

«… знаменитий малоросійський борщ готували ще в XVI столітті, а нарізаний кружечками буряк з імбирною приправою подавали  на боярські бенкети в якості закуски для апетиту»,- Микола Золотницький, 1911 рік.

Як би там не було, а сьогодні вже добре відомо, що корінь імбиру володіє сильними стимулюючими властивостями – він один здатний замінити десяток медичних препаратів у нашій аптечці. Його стимулюючі властивості настільки високі, що імбир вважається якісним афродизіаком. При цьому він однаково ефективний, як для жіночого лібідо, так і для чоловічого. Цей корінь рекомендують вживати, як при розладах шлунка і кишечника, так і в якості анальгетика (усуває головний біль).

При застуді і підвищеній температурі я заварюю чай, додаю імбирний корінь. Якщо ангіна – слабким розчином з імбиром ополіскую горло.

Корисні властивості імбиру
Корисні властивості імбиру

Ще рослина покращує кровообіг і запобігає утворенню тромбів.

Коли я, наприклад, хочу швидко привести себе в форму для нової сукні, то за кілька днів до події дотримуюся дієти в парі з імбирним чаєм. І програма по схудненню завершена. При цьому мій організм не страждає від нестачі вітамінів, оскільки імбир містить безліч корисних речовин, у тому числі вітаміни групи В, а також вітамін А і С, великий набір мікроелементів, тут присутнє залізо, цинк, калій, натрій і солі кальцію, фосфору і магнію.

Корінь рослини може нескінченно довго зберігатися. Я купую його про запас, кладу в харчову плівку і зберігаю в холодильнику. А ось в паперовому пакеті імбир дуже швидко втрачає свою соковиту текстуру і висихає.

Крім лікувальних і профілактичних якостей я люблю його за універсальність. Мій кулінарний досвід доводить те, що імбир однаково добре поєднується, як з солодкими (імбирне печиво, пряники) так і солоними стравами (маринований імбир для суші, сік імбиру для м’яса або риби).  Завжди з тертого імбиру я вичавлюю сік для будь-якої страви, бо за текстурою його м’якоть досить жорстка. Імбирний сік добре додавати до яблучного, морквяного, або лимонному соку особливо восени та взимку, коли «гуляють» різні простуди.