Корисні властивості вівсянки

Вівсянка є одним з найкращих джерел клітковини і складних вуглеводів, її хімічний склад включає в себе всі найважливіші для людини компоненти: калій, магній, фосфор, хром, залізо, марганець, йод, фтор, цинк, кобальт, вітаміни А, Е, В1 , В2, В6, К. Велика кількість у вівсяній каші протеїнів і клітковини покращує всі обмінні процеси, сприяє росту і розвитку м’язової тканини. Тарілка вівсяної каші містить чверть добової норми розчинної клітковини, а три чверті склянки сухих геркулесових пластівців покриває всю добову потребу в клітковині.



st23

У вівсяній крупі міститься велика кількість фосфору і кальцію, необхідного для нормального формування і розвитку кісткової системи, а так само заліза, для профілактики анемій.

Овес – відмінний антиоксидант, не дарма вівсяна каша є неодмінним компонентом меню майже всіх голівудських зірок. До речі, голівудські зірки краще за всіх знають, що краса – це не тільки чудеса макіяжу і фотошопу. Справжня краса – це, перш за все, нормальна робота шлунку. Вівсянка ж не просто покращує роботу кишечника і сприяє нормалізації обміну речовин – вівсяна каша дбайливо огортає шлунок, щадить плівкою, що полегшує травлення, і діє як очисник для кишечника, буквально виганяючи з нього всі накопичені вами шлаки, в тому числі що утворилися при тривалому прийомі ліків і алкоголю .

Вівсяна крупа використовується при здутті живота, болі в області живота. Вівсянка стимулює шлунково-кишковий тракт, запобігаючи ризик різних видів раку в цій частині організму, не дає прогресувати гастриту і виразці шлунка. Вівсянка багата біотином (вітамін групи В), який корисний для шкіри і запобігає дерматиту. Вівсянка рекомендується тим, хто хоче зберегти розумові здібності і пам’ять аж до глибокої старості. Адже вівсяна каша – кращий засіб нормалізувати рівень холестерину і позбавитися судинних бляшок. До речі, якщо у вас відмінний апетит, втамувати який вівсянка не може, після невеликої порції вівсяної каші ви можете з’їсти самий щільний сніданок: ковбасу, яєчню, бутерброди з будь-якою кількістю масла. Шкоди не буде – маленька порція вівсянки не дасть шкідливому холестерину потрапити в кров і відкластися на стінках судин. Особливо корисна вівсянка жителям великих міст з несприятливою екологією, адже вівсяна каша здатна виводити з організму токсини і солі важких металів. Незважаючи на те, що вівсянка досить калорійна (350 ккал/100 г), дієтологи рекомендують усім, хто хоче позбутися зайвих кілограмів, 1-2 рази на тиждень влаштовувати вівсяні розвантажувальні дні. У такі дні покладається з’їдати близько 200 грамів вівсяної крупи, звареної на воді, запиваючи кашу чаєм або відваром шипшини. Що міститься у вівсянці елемент інозитол, допомагає знизити рівень холестерину в крові і перешкоджає утворенню холестеринових бляшок.  Клітковина допомагає роботі травної системи. Натуральний антидепресант, вівсянка, допомагає тим, хто схильний до депресії і стресів. Хороша в якості профілактики хвороб серця і судин. Овес, а особливо його висівки, багатий клітковиною і дає відчуття ситості, допомагає заснути. Допомагає контролювати апетит і стежити за вагою. Прискорює регенерацію клітин. Овес вельми корисний діабетикам – при вживанні вівсянки знижується рівень цукру в крові і виводиться надмірна рідина. Численні методи обробки зернових включають в себе помел, плющення, віджимання масла, термічну обробку. Всі ці методи надають зерну  насичений смак і аромат. До кінцевих продуктів, що одержуються з вівса, відносяться висівки, вівсяні пластівці і каші, а також вівсяне борошно, використовувана в основному на виробництві. Вівсяна крупа – це пропарені вівсяні зерна, з яких зняли плівкову оболонку. Найчастіше їх розкочують, щоб вони стали трохи тонше і швидше розварювалися; крупа, оброблена таким чином, називається «плющення». Але на жаль, вона вже не так корисна, як цільна, яку не часто, але все ж можна зустріти в магазинах. Вівсяні пластівці – пластівці легко і швидко розварюються, що істотно скорочує час приготування каші. Чому корисно починати ранок з вівсянки? Причому неважливо, з каші або мюслів. Вівсянка не тільки нормалізує згортання крові, контролює засвоєння жиру організмом, але і робить шкіру гладкою, а волосся блискучим. Багата кальцієм, вівсянка сприятлива для зубів і кісток. Регулярне харчування вівсянкою, може зробити вас не тільки спокійніше, але і розумніше – саме до такого висновку прийшли вчені з Кадіффского університету (Великобританія). Групу добровольців у віці від 30 до 80 років протягом місяця щодня годували вівсянкою. Вчені помітили, що всього за тиждень у учасників експерименту покращилася робота мозку, а в якості «побічних ефектів» виступали бадьорість і гарний настрій. У шотландському Единбурзі не так давно відкрився перший в світі бар вівсянки. Заклад тут же отримав велику популярність у місцевих жителів, серед відвідувачів вівсяного бару чимало дітей та молоді. Шотландці впевнені, що зберегти здоров’я і продовжити життя їм допомагає їхня улюблена вівсянка. Кілька корисних рецептів:

uoyi4vz0z0
Вівсяна каша і вівсяний кисіль – визнаний засіб для лікування захворювань шлунка і кишечника. Вівсянку призначають при загостренні виразкової хвороби шлунка, при гастритах, панкреатитах, колітах і отруєннях. А вівсяний кисіль добре регулює роботу кишечника при запорах і проносах. Приготувати лікувальний кисіль нескладно: крупу заливають холодною кип’яченою водою в пропорції 1:1, кладуть трохи дріжджів, або шматок житнього хліба і залишають бродити на 12 годин. Каструльку з киселем загортають у товсту тканину, щоб зберегти тепло. Потім обережно зливають рідину, доводять до кипіння, і кисіль готовий. Щоб позбутися від набряків, рекомендують пити вівсяний відвар. Стакан вівсяної крупи з чотирма склянками води кип’ятять протягом 10 хвилин, потім додають 1 столову ложку меду і кип’ятять ще 5 хвилин. Для очищення організму і зниження ваги лікарі-дієтологи радять вживати вівсяний відвар: на три склянки промитого вівса три літри води, кип’ятити на слабкому вогні протягом 20 хвилин, ретельно укутати (або перекласти в термос) і залишити на добу. Після процідити через серветку, додати у відвар 100 г меду, закрити кришкою і дати закипіти. У остиглий відвар додати свіжий сік лимона і прибрати в холодильник. Відвар від підвищеного тиску і для захисту серцево-судинної системи: один стакан зерен вівса закип’ятити в одному літрі води – до тих пір, поки вода не википить наполовину, процідити і пити щодня щодня по півсклянки. Для зміцнення кісток і зубів: просто замочити в холодній воді геркулесові пластівці і залишити їх на три години. Після чого пластівці зварити і з’їсти. Чим більше, тим краще.