Літнє меню: 10 рецептів легких салатів всього за 15 хвилин

Літнє меню: 10 рецептів легких салатів всього за 15 хвилин
Літнє меню: 10 рецептів легких салатів всього за 15 хвилин

Влітку зовсім не хочеться проводити багато часу на кухні. Проста і легка їжа – це чудовий вихід. У новому огляді – 10 рецептів смачних літніх салатів, які готуються 15 хвилин.



Літня їжа повинна бути легкою, смачною, але при цьому дуже поживною та багатою на вітаміни. Зовсім не хочеться їсти щось жирне, смажене або солоне. Відмінний варіант – це салати. Після такої їжі енергія б’є ключем, а настрій помітно піднімається.

Салати можуть бути як овочевими, так і з додаванням більш ситних інгредієнтів. Тому живильний салат може стати повноцінним обідом або вечерею. Саме при приготуванні цієї страви ви можете проявити максимум кулінарної фантазії, експериментуючи з продуктами і заправками.

1. Овочевий салат з авокадо

Овочевий салат з авокадо – відмінний варіант для вечері. Особливо він повинен сподобатися тим, хто любить кремовий смак авокадо. У поєднанні із зеленим салатом і помідорами, смак авокадо не губиться.

Рецепт дивіться тут.

Овочевий салат з авокадо
Овочевий салат з авокадо

2. Мексиканський салат

Насичений смак цього салату перенесе вас в сонячну Мексику, а вибух фарб на тарілці підніме настрій навіть в самий похмурий день.

Складові:

  • Авокадо – 1 шт.
  • Помідори черрі – 100 г
  • Квасоля червона консервована – 200 г
  • Кукурудза консервована – 200 г
  • Цибуля червона – 1 шт.
  • Лайм – 1 шт.
  • Кінза свіжа – пучок
  • Олія оливкова – 1 ст. л.
  • Сіль, перец – по смаку

Спосіб приготування:

  1. Дрібно нарізати очищену цибулю, посолити, скропити соком половини лайма і дати трохи настоятися.
  2. Змішати у великій салатниці квасолю і кукурудзу, додати нарізані навпіл помідори черрі, нашатковану кінзу і цибулю.
  3. Безпосередньо перед подачею додати в салат нарізаний кубиками авокадо, посолити, поперчити, полити соком половини лайма і оливковою олією. Ретельно перемішати.
Мексиканський салат
Мексиканський салат

3. Салат із зеленою квасолею і сиром фета

Не секрет, що зелена квасоля є дуже корисним продуктом, багатим вітамінами і мінералами. А в поєднанні з сиром фета, волоськими горіхами і м’ятою це прекрасний і смачний салат.

Складові:

  • Зелена квасоля – 200 г
  • Сир фета – 150 г
  • Листя м’яти – 10 шт.
  • Волоські горіхи – 50 г
  • Олія оливкова – 2 ст. л.
  • Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
  • Сіль, перец – по смаку

Спосіб приготування:

  1. Варити квасолю в киплячій підсоленій воді 3-4 хвилини, відкинути на друшляк і залишити її остигати.
  2. Сир фета нарізати кубиками. Горіхи подрібнити. Листя м’яти дрібно нашаткувати.
  3. Приготувати заправку, змішавши в окремій мисці оливкову олію, бальзамічний оцет, сіль і перець.
  4. У салатник викласти відварну квасолю, сир, м’яту і горіхи. Заправити салат і ретельно перемішати.
Салат із зеленою квасолею і сиром фета
Салат із зеленою квасолею і сиром фета

4. Салат з динею, огірком і малиною

Свіжий і дуже літній салат приємно здивує вас своїм незвичайним смаковим поєднанням.

Складові:

  • Шпинат свіжий – 200 г
  • Цибуля червона средня – 1 шт.
  • Диня маленька – 1 шт.
  • Огірок – 2 шт.
  • Малина – 250 г
  • Сіль, перец – по смаку
  • Оливкова олія – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Цибулю нарізати, посолити її, поперчити і залишити трохи настоятися.
  2. В цей час диню нарізати шматочками, попередньо почистивши її і видаливши насіння. Огірки нарізати кружечками або напівкружечками.
  3. Викласти в салатник шпинат, потім цибулю. Ретельно перемішати. Додати диню, огірок і малину. Заправити оливковою олією.
Салат з динею, огірком і малиною
Салат з динею, огірком і малиною

5. Літній салат з кабачків

Кабачки покращують роботу травної системи, допомагають виводити шлаки і токсини з організму і просто є дуже корисним і дієтичним продуктом.

Складові:

  • Кабачки – 350 г
  • Сир фета – 0,5 склянки
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Оливкова олія – 2 ст. л.
  • Сіль – 1 / 4 ч. л.
  • Чорний мелений перец – 1 / 4 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Кабачки нарізати тонкими кружечками.
  2. Фету розкришити на невеликі шматочки.
  3. Лимонний сік з’єднати з оливковою олією. Додати сіль і перець. Гарненько перемішати.
  4. Викласти кабачки на велику тарілку рівним шаром, посипати фетою і додати заправку.
Літній салат з кабачків
Літній салат з кабачків

6. Салат з тунцем, брокколі і нутом

Цей швидкий салат містить багато білка і клітковини.

Складові:

  • Тунець – 1 банка (185 г)
  • Нут – 2 банки (по 400 г)
  • Каперси – 2 ст. л.
  • Помідори Черрі – 150 г
  • Свіжа петрушка – 1 пучок
  • Червоний перець чилі – 1 шт.
  • Броколі – 100 г
  • Лимон – 1 шт

Спосіб приготування:

  1. Тунця з банки перекласти в миску, попередньо зливши рідину, і розім’яти.
  2. Промити нут, покласти в миску і додати каперси. Потім розрізати помідори і додати в миску. Нарізати петрушку, нарізати перець чилі, а потім додати в миску.
  3. Броколі розділити на дрібні суцвіття, стебла нарізати тонко, обдати окропом, злити воду і покласти в миску.
  4. Змішати броколі з іншими інгредієнтами, приправити за смаком.
 Салат з тунцем, брокколі і нутом
Салат з тунцем, брокколі і нутом

7. Тайський салат з куркою за 15 хвилин

Низькокалорійний тропічний грейпфрут разом з дієтичним м’ясом курки стане ідеальним варіантом для бажаючих влаштувати розвантажувальний день. Просто, швидко і смачно.

Складові:

  • Куряча грудка – 360 г
  • Грейпфрут – 1/2 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • М’ята – 10 г
  • Соєвий соус – 30 г
  • Кунжутне масло – 5 г
  • Кінза – 10 г
  • Лайм – 1 шт.
  • Корінь імбиру – 10 г
  • Соняшникова олія – 10 мл

Спосіб приготування

  1. Розріжте курку уздовж на 2 частини і відваріть в киплячій воді протягом 7 хвилин; наріжте курку великими кубиками.
  2. Грейпфрут почистіть, розділіть на часточки і акуратно звільніть від плівок, при цьому зберігши сік.
  3. Перець чилі звільніть від насіння, дрібно наріжте 1/2 перцю, почистіть і наріжте соломкою імбир.
  4. Відокремте листя м’яти і кінзи, зніміть цедру і відіжміть сік 1/2 лайма.
  5. До курки додайте нарізаний перець чилі, кунжутну і соняшникову олію, соєвий соус, сік і м’якоть грейпфрута, імбир, цедру і сік лайма, ретельно перемішайте.
  6. Додайте листя кінзи і м’яти, замішайте їх в салат.
  7. Розкладіть салат по тарілках і подавайте.
Тайський салат з куркою за 15 хвилин
Тайський салат з куркою за 15 хвилин

8. Літній салат з руколи, кавуна і сиру фета

Цей салат легкий в приготуванні і відмінно підійде для перекусу в спекотний літній день.

Складові:

  • Кавун – 500 г
  • Сир фета – 200 г
  • М’ята свіжа – 100 г
  • Рукола – 150 г
  • Оливкова олія – 50 мл
  • Апельсин – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цибуля порей – 1 шт.
  • Мед – 1 ст. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Перец – 1 щіпка

Спосіб приготування:

Зробіть соус. Перемішайте разом апельсиновий сік, лимонний сік, цибулю-порей (нарізати півкільцями), мед, сіль, і перець.
Повільно влийте в соус оливкову олію, постійно помішуючи, до утворення однорідної маси. Якщо ви не будете використовувати соус протягом години, зберігайте його накритим в холодильнику. Перед вживанням, перемішайте.
У великій мисці змішайте разом руколу, кавун, сир фета і м’яту.
Злегка полийте соусом і добре перемішайте. Додайте приправ за смаком і подавайте.

Літній салат з руколи, кавуна і сиру фета
Літній салат з руколи, кавуна і сиру фета

9. Зелений салат з печерицями

Відсутність часу не привід не готувати. Салат з печерицями – ідеальний варіант для тих, хто хоче приготувати страву на обід або вечерю на швидку руку.

Складові:

  • Печериці – 200 г
  • Салат лоло-россо – 50 г
  • Салат корн – 50 г
  • Часник – 2 зубчики
  • Масло вершкове – 30 г
  • Салат фризі – 50 г
  • Сир пармезан – 50 г
  • Селера – 60 г
  • Петрушка – 5 г
  • Лимон – половинка
  • Оцет бальзамічний – 10 г
  • Біле сухе вино – 50 мл
  • Оливкова олія – 30 мл
  • Сіль морська, перець – за смаком

Спосіб приготування

  1. Гриби почистіть, промийте під проточною водою і грубо наріжте.
  2. Петрушку наріжте. Часник роздушіть, почистіть і дрібно наріжте.
  3. Розтопіть вершкове масло, додайте часник, петрушку і гриби, посоліть, поперчіть і смажте на сильному вогні протягом 3 хвилин, влийте 50 мл білого сухого вина і тушкуйте ще 1 хвилину на середньому вогні. Зніміть з вогню.
  4. Селеру порізати тонкою соломкою, пармезан натерти на грубій тертці.
  5. З лимона вичавіть сік, порвіть руками листя лоло-россо і фризі.
  6. Викладіть в салатницю селеру, залийте оцтом, лимонним соком і оливковою олією, дайте настоятися 2 хвилини, додайте половину пармезану і салатні листя, перемішайте.
  7. Викладіть зверху теплі гриби, присипте пармезаном і подавайте.
Зелений салат з печерицями
Зелений салат з печерицями

10. Французький салат “Нісуаз”

Вперше цей салат був приготований в сонячному місті Ніцца (звідки і отримав свою назву). Не дивно, що він легкий, поживний і дуже корисний.

Складові:

Салат – 1 кочан
Помідори – 4 шт.
Цибуля – 3 шт.
Болгарський перець – 1 шт.
Яйця, зварені вкруту – 3 шт.
Стручкова квасоля – 200 г
Часник – зубчик
Анчоуси – 1 банка
Консервований тунець – 1 банка
Лимонний сік – по смаку

Для соусу:
Оливкова олія – 1 ст. л.
Винний оцет – 1 ст. л.
Часник – по смаку
Базилік – по смаку
Сіль – щіпка
Перець – щіпка

Спосіб приготування:

  1. Змішати всі інгредієнти для соусу.
  2. Відварити стручкову квасолю протягом 5 хвилин і обполоснути крижаною водою.
  3. В оливковій олії обсмажити часточку часнику і квасолю. Остудити і полити лимонним соком.
  4. У миску скласти салатні листя, нарізані помідори, болгарський перець скибочками, яйця, анчоуси, квасолю і тунець.
  5. Заправити салат соусом, ще раз скропити лимоном і подавати.
Французький салат "Нісуаз"
Французький салат “Нісуаз”