Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день

Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день
Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день

 У 2017 році Піст розпочнеться 27 лютого та триватиме до 15 квітня. Дотримуючись Посту протягом семи тижнів, віруючі очищаються не тільки тілесно, але й духовно. Як харчуватися під час Великого Посту і яке меню скласти – читайте у нашому матеріалі.



Вважається, що Великий Піст даний віруючим для роздуму про свої вчинки та каяття у грішних справах. У цей період потрібно багато молитися і уберігати себе від поганих думок і вчинків.

Понеділок, середа та п’ятниця – це дні сухоїдення. Тобто можна їсти лише чорний хліб, фрукти й овочі, а пити – компоти та воду. Також дозволено трохи горіхів і зелені. Але врахуйте, перший і останній тижні Посту найсуворіші. Тоді по п’ятницях можна лише хліб та воду.

Вівторок і четвер – дні гарячих страв. Звісно, не можна вживати масло навіть при приготуванні каші або тушкованих овочів.

А ось у вихідні дні, суботу та неділю, можна дозволити собі трохи рослинного масла і цим урізноманітнити раціон.

Звичайно ж, не можна вживати в їжу м’ясо, молочні продукти, яйця і масло (крім певних днів).

Здавалося б, все просто, але існують дні, коли дозволяється риба та вино або навпаки – потрібно зовсім відмовитися від їжі.

Важливо також розуміти, що Піст – це не дієта. З кожним днем протягом семи тижнів людина піднімається по так званій сходах, за рахунок очищення до таїнства Святого Воскресіння Господнього. У релігійному сенсі Великий Піст – свого роду перевірка на істинність вірувань людини.

Але якщо ви хворієте, то Посту дотримуватися необов’язково. Також це стосується дітей до 7 років, дівчаток-підлітків, літніх людей, вагітних і жінок, що годують. Менш жорсткий Пост дозволений і тим, хто зважився постити вперше.

Щоб в Піст ваше меню було різноманітним, рекомендуємо скористатися наступними порадами:

  • при приготуванні салатів комбінуйте свіжі овочі з різного роду заготовками — солоними, маринованими, замороженими, а також з рисом або іншою крупою;
  • каші варять тільки на воді. А щоб поліпшити смак, в готову кашу можна покласти сухофрукти, мед, горіхи. Варіть каші з різних круп;
  • при приготуванні пісних супів важливим є правильне варіння овочів: всі вони повинні бути готові одночасно;
  • не бійтеся експериментувати, наприклад: дуже смачні млинчики з прісного тіста з начинкою з обсмаженої цибулі з морквою;
  • не забувайте і про випічку. Просто при замішуванні тіста виключайте яйця, молоко замінюйте водою, вершкове масло — маргарином або рослинним маслом.

Пісні страви не вимагають дорогих продуктів, вони смачні і легко готуються. Ось спробуйте:

Вінегрет. Рецепт салату з квасолею та квашеною капустою

Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день
Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день

Гречаники (гречані котлети)

Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день
Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день

Овочевий салат з авокадо

Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день
Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день

Салати з квашеної капусти. ТОП – 9 рецептів

Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день
Меню на Великий Піст: рецепти на кожен день

Пісні супи: ТОП-10 простих рецептів

Пісні супи