Морквяна дієта

Морквяна дієта – це один з видів монодієти, головним принципом якої є вживання в якості основної страви морквяного салату. Так як будь-яка монодієта представляє для організму досить сильний стрес, тривалість морквяної дієти не повинна перевищувати чотири дні. Ті, хто вибрав морквяний дієту як засіб для швидкого схуднення, не повинні забувати, що при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і проблеми з печінкою така дієта протипоказана.

До плюсів морквяної дієти можна віднести велику кількість корисних речовин і вітамінів, які містяться в моркві і допомагають вивести з організму накопичені токсини. Морква вважається рекордсменом за вмістом бета-каротину, який в людському організмі перетворюється на вітамін А. Саме вітамін А допомагає поліпшити зір, нормалізує обмін речовин, сприяє активному росту і фізичному розвитку і допомагає організму боротися з вільними радикалами, будучи прекрасним антиоксидантом. Високий вміст в моркві бета-каротину позитивно впливає на стан імунної системи, зміцнює її і перешкоджає передчасному старінню організму.

Морквяна дієта допомагає добре очистити кишечник, завдяки великій кількості клітковини, що міститься в моркві. Крім того, унікальне поєднання клітковини та вітамінів групи В, А, D, E, PR, K, пантотенової і аскорбінової кислот, лецитину, ефірної олії та інших корисних речовин, очищує судини і виводить з організму холестерин. Активізуючи процес травлення, морква допомагає вирішити проблеми зі стільцем, а отже, перешкоджає розвитку такого захворювання як геморой. Серйозною проблемою здоров’я сучасної людини став дефіцит йоду, який також міститься в моркві. Присутність в моркві солей кальцію, калію, фосфору, заліза і фітонцидів також несе для здоров’я людини велику користь і допомагає запобігти розвитку багатьох захворювань.

3c3208c5819478b7c0f6262cd055f1f1

Для того щоб міститься в моркві бета-каротин міг засвоїтися нашим організмом, сиру моркву необхідно вживати у поєднанні з жирами, наприклад, з оливковою олією, сметаною середньої жирності або вершками. Морквяна дієта передбачає вживання моркви саме у складі салату: 2 моркви натерти на тертці, додати до неї будь-якої нарізаний шматочками фрукт і 1 ч. ложку рослинного масла або сметани. Це основна страва морквяної дієти, яке необхідно з’їдати рівними частинами на сніданок, обід і вечерю. Дотримуватися такого харчування слід протягом трьох днів. Для того, щоб урізноманітнити меню, склад морквяного салату можна варіювати, додаючи в нього зелень, селера, листя салату, нежирний сир або мед.

Не менш важливо дотримуватися під час морквяної дієти і правильний питний режим. Достатня кількість рідини не тільки допоможе легше перенести дієту, але й активізує процес виведення їх організму шкідливих речовин, токсинів і шлаків. Перевагу краще віддавати зеленого чаю, мінеральної негазованої води або свіжовіджатому морквяного соку. Якщо ввечері відчувається сильний голод, то дозволяється випити склянку одновідсоткового кефіру.

Морквяна дієта досить жорстка і припускає значне зниження звичного щоденного рівня калорій. Тому виходити з такої дієти потрібно поступово, адже інакше всі скинуті кілограми дуже швидко повернуться назад. На четвертий день дієти раціон можна урізноманітнити, додавши до звичного салату печена картопля і дієтичні хлібці. Наступний день вже не вважається днем дієти і в принципі цього дня дозволяється повернутися до звичайного харчування. Однак, пам’ятаючи про поступовий вихід з монодієти, все ж таки краще залишити морквяний салат в якості одного із прийомів їжі. У подальшому морквяний салат повинен бути присутнім у раціоні два-три рази на тиждень. Таким чином, можна не тільки закріпити отримані результати, а й підтримувати хороший стан здоров’я. Велика кількість клітковини, яку містить морква, допоможе налагодити нормальне травлення і стілець, а рекордну кількість вітамінів подарує шкірі красивий відтінок і зміцнить нігті.

1387042795_1_68