Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв

Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв

Під час посту харчуватися хочеться різноманітно і смачно, і пісна кухня, на щастя, це дозволяє – потрібно лише знати рецепти, і тоді обмеження в харчуванні не будуть здаватися такими вже важкими. Пісні рецепти супів допомагають не тільки правильно дотримуватися постів, але і організувати для шлунка «святкові розвантажувальні дні».

1. Пісний розсольник



Розсольник для багатьох – один із улюблених супів. Це пояснюється тим, що кислий смак добре зігріває, а це дуже актуально в холодну пору року. Цей ситний суп заряджає бадьорістю і силами, наповнює енергією. Це стосується і пісних його варіантів!

Інгредієнти:

  • 2 л води
  • 1 склянка перлової крупи
  • 5 середніх картоплин
  • 1 морква
  • 1 цибулина
  • 1 невеликий білий корінь (пастернак, петрушка або селера)
  • 3 квашені огірки
  • 0,3 склянки огіркового розсолу
  • соняшникова олія
  • лавровий лист
  • чорний перець горошком
  • сіль за смаком

Рецепт приготування:

Добре промити перлову крупу і залити гарячою водою приблизно на годину. Очистити і порізати кубиками картоплю, подрібнити цибулю, на грубу тертку натерти моркву і біле коріння. Огірки можна очистити від шкірки, порізати кубиками або півкружечками. Приготувати заправку: на олії спасерувати цибулю, моркву і біле коріння. Перловку, що настоялася, зварити до готовності протягом 1-1,5 години. Потім додати картоплю, спеції, трохи солі і ще проварити  20 хвилин. Після того, як додасте заправку і квашені огірки, поварити суп ще 15 хвилин. В кінці приготування додати розсіл і довести до кипіння. Подавати розсольник потрібно теплим. Смачного!

Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв
Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв

2. Суп з цвітною капустою

Інгредієнти:

  • 1 качан цвітної капусти
  • 300 г картоплі
  • 2 моркви
  • 150 г зеленого горошку
  • 1 цибулина
  • 1 солодкий перець
  • 2 ст. л. рослинного масла
  • по кілька гілочок зелені кінзи і петрушки
  • сіль
  • мелений чорний перець

Рецепт приготування:

1. Капусту розділити на суцвіття. Картоплю і моркву вимити, очистити, нарізати скибочками. Цибулю почистити, нарізати кубиками. Стручок солодкого перцю вимити, розрізати навпіл, видалити серцевину з насінням, м’якоть нарізати соломкою.

2. У каструлі з товстим дном розігріти олію і обсмажити цибулю до золотистого кольору. Додати моркву і солодкий перець, смажити, помішуючи, 7 хв. Влити 1,5 л гарячої води і довести до кипіння. Покласти картоплю і варити 10 хв. Додати капусту і варити ще 5 хв.

3. Зелень вимити, обсушити і порубати. У каструлю з овочами покласти горошок, половину зелені, посолити, поперчити і варити 5 хв. Залишити на плиті на 10 хв. Розлити суп по тарілках, прикрасити зеленню.

3. Класичний пісний гороховий суп-пюре

Цей рецепт горохового супу називається класичним тому, що він найпростіший у приготуванні. Для цієї страви не потрібно особливих навичок або незвичних продуктів. Такий простий і смачний супчик дуже добре підходить не тільки для пісного, а й для дієтичного харчування тих, хто хоче схуднути або стежить за своєю вагою.

Інгредієнти:

  • 300 г гороху
  • 1,5 л води
  • 30 г  кореневої селери
  • 20 грамів кореня петрушки
  • 1 ріпчаста цибулина
  • 1 середня морква
  • 50 грамів рослинної олії
  • 2 щіпки солі
  • мелений коріандр
  • кріп за смаком (для подачі)

Рецепт приготування:

Для того, щоб приготувати такий суп, потрібно заздалегідь замочити горох у воді. Мінімум на п’ять годин, але можна поставити на ніч, так буде зручніше і зранку можна відразу починати готувати. Спочатку потрібно поставити варити горох. Це займе півтори-дві години. В цей час займіться підготовкою решти продуктів. Порізати довгою соломкою  коріння селери і петрушки і додати до гороху, який повинен в цей час закипіти. Пам’ятайте головне — не солити! У цей час цибулю порізати дрібними кубиками, а моркву натерти на грубій тертці. Ці порізані овочі смажити на рослинній олії до золотистого кольору. У той час, коли горох буде майже готовий, додати в суп цибулю, моркву і залишити доварюватися все разом. Після того, як страва трішки охолоне, за допомогою блендера  перетворити все в пюре. І лише після цього посолити і знову довести до кипіння. Подавати суп, трохи посипавши подрібненою зеленню кропу і не забудьте про незмінний компонент горохового супу – підсмажені гріночки. Все готово!

Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв
Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв

4. Легкий грибний супчик

Інгредієнти:

  • 600 г грибів
  • 3 моркви
  • 1 солодкий перець
  • 70 г кропу
  • 100 г кореня селери
  • 4 картоплини
  • 1 ст. л. рослинного масла
  • 2 цибулини
  • 150 г рису
  • сіль, перець за смаком

Рецепт приготування:

1. Гриби, моркву, картоплю, селеру – вимити і очистити. Одну моркву і селеру нарізати тонкою соломкою. Картоплю нарізати кубиками. Цибулю почистити, одну цибулину також нарізати кубиками. Солодкий перець вимити, розрізати навпіл, видалити серцевину з насінням, м’якоть нарізати соломкою.

2. У сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю до прозорості. Закип’ятити 2 л води, додати очищену цибулину, цілу моркву, покласти гриби, посолити, поперчити за смаком і варити 20 хв на повільному вогні. Прибрати цибулину і моркву, дістати гриби, розрізати кожен навпіл.

3. У бульйон покласти рис, варити 10 хв. Потім додати картоплю, обсмажену цибулю, подрібнені моркву, селеру і солодкий перець. Довести до кипіння, покласти гриби. Варити суп ще 5 хв. Розлити по тарілках, посипати кропом і подавати на стіл.

5. Суп «Ароматний»

Інгредієнти:

  • 200 г заморожених лисичок
  • 200 г свіжих печериць
  • 1 солодкий перець
  • 1 цибулина
  • 1 корінь петрушки
  • 1 корінь селери
  • 50 г зелені петрушки
  • 50 г кропу
  • 50 г зеленої цибулі
  • 4 ст. л. рослинного масла
  • лавровий лист
  • сіль за смаком

Рецепт приготування:

1. Гриби вимити, очистити. Нарізати шматочками, покласти в сковороду, додати 2 ст. л. рослинного масла і смажити 10 хв. Перець вимити, розрізати навпіл, видалити насіння, м’якоть нарізати великою соломкою. Ріпчасту цибулю очистити і нарізати кубиками.

2. Коріння петрушки і селери вимити, очистити і дрібно порубати. Обсмажити разом з нарізаною ріпчастою цибулею до золотистої скоринки.

3. У глиняний горщик налити 1 л води, посолити за смаком і поставити в нагріту до 180 ° С духовку, довести воду до кипіння.

4. Нарізаний соломкою перець, тушковані гриби і обсмажені овочі обережно покласти в киплячу воду, перемішати, додати лавровий лист, зелень петрушки і кропу і варити протягом 10-15 хв. Зелену цибулю дрібно нарізати, покласти цибулю в суп і подавати на стіл.

6. Пісний капусняк з грибами

Інгредієнти:

  • 300-350 г квашеної капусти
  • 250-350 г печериць
  • 1 морквина
  • 2-3 картоплини
  • 1-2 стебла селери
  • пів цибулини
  • 3-4 зубці часнику
  • 1-2 ст. ложки томатної пасти
  • 2,5 л овочевого бульйону або води
  • 2 ст. л. олії
  • лавровий лист
  • зелень
  • мелений коріандр
  • сіль, чорний мелений перець за смаком.

Рецепт приготування:

Капусту кілька разів промити холодною водою. Печериці порізати пластинками, моркву соломкою, картоплю брусочками. У каструлі розігріти олію, додати порізану цибулю і смажити приблизно 5 хвилин. Додати гриби і готувати на великому вогні приблизно 4-5 хвилин. Покласти подрібнений часник і готувати 30-45 секунд. Додати капусту, залити бульйоном і довести до кипіння на великому вогні. Варити приблизно 5 хвилин. Додати картоплю, порізану селеру, томатну пасту і спеції. Довести до кипіння, прикрити кришкою і варити 15 хвилин або до готовності овочів. Дати настоятися приблизно 10 хвилин і подавати.

Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв
Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв

7. Суп з гострими галушками

Інгредієнти:

  • 1 морква
  • рослинне масло для смаження
  • 1 цибулина
  • 1 ст. л. борошна
  • 2 картоплини
  • сіль за смаком
  • 100 г маринованих опеньків

Для тіста:

  • 2 зубчики часнику
  • 0,5 ч. л. білого перцю
  • 6 ст. л. борошна
  • 3 ст. л. води
  • 1 ч. л. оливкової олії

Рецепт приготування:

1. Моркву вимити, очистити, натерти на грубій тертці і обсмажити на олії. Цибулю очистити, дрібно нарізати. На іншій сковороді розігріти олію, покласти 1 ст. л. муки, коли борошно трохи пожовтіє, додати цибулю. Смажити до золотистого кольору.

2. Опеньки відкинути на друшляк. Картоплю вимити, очистити, грубо нарізати, покласти в киплячу воду і варити до готовності.

3. Зробити тісто. Часник очистити, пропустити через прес. Борошно просіяти, з’єднати з водою, сіллю, маслом, часником, перцем. Замісити тісто трохи густіше, ніж на оладки.

4. Відривати від тіста невеликі шматочки і додавати їх в каструлю до картоплі. Перемішати суп, посолити, додати цибулю, моркву, опеньки. Накрити кришкою і варити 5 хв.

8. Гострий овочевий суп з рисом

Секрет цього супу полягає в поєднанні гостроти перцю чилі з легкою лимонною кислинкою. А рис зробить юшку ще більш насиченою і поживною стравою.

Інгредієнти:

  • 1 велика цибулина
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 2-3 зубці часнику
  • 2 середні морквини
  • 2 стебла селери
  • 2 ч. л. сухого чебрецю
  • 0,5 ч. л. сухого перцю чилі
  • 3 цибулини-порей
  • 2,5 л овочевого бульйону
  • 1 банка (450 г) томатів у власному соку
  • 2-3 ст. л. рису
  • сіль, перець – за смаком
  • 1 ст. л. лимонного соку.

Рецепт приготування:

У великій каструлі нагріти оливкову олію на середньому вогні. Дрібно посікти цибулю і пасерувати протягом 5 хвилин, додати подрібнений часник і смажити ще 1 хвилину. Додати моркву і селеру, довільно порізані, чебрець, перець чилі і порізану кільцями цибулю-порей. Тримати на вогні протягом 3-4 хвилин, постійно помішуючи. Влити бульйон, томати разом з рідиною (якщо вони цілі, порізати) і промитий рис. Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімального. Варити близько 30 хвилин.

Додати сіль, перець і лимонний сік. Цим рецептом ви здивуєте ваших рідних!

Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв
Пісний обід: ТОП-10 простих рецептів перших страв

9. Суп з домашньою локшиною

Інгредієнти:

  • 300 г шпинату
  • 70 зеленої цибулі
  • 400 г кабачків
  • 1 л овочевого бульйону
  • 1 цибулина

Для тіста:

  • 1 ст. л. рослинного масла
  • 400 г борошна
  • 1 стакан води

Для заправки:

  • 50 г кедрових горішків
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст. л. оливкового масла
  • по 50 г кропу і базиліка
  • сіль, чорний перець за смаком

Рецепт приготування:

1. Зробити заправку. Горішки обсмажити на сухій сковороді. Базилік і кріп дрібно нарізати. Часник очистити і нарізати. З’єднати часник, базилік, горішки та оливкову олію. Подрібнити все в блендері, посолити і поперчити.

2. Шпинат вимити, грубо нарізати. Ріпчасту цибулю і кабачки нарізати смужками, викласти в каструлю, додати овочі і бульйон. Накрити кришкою і варити 10 хв. Зелену цибулю вимити, обсушити і нарізати.

3. Приготувати локшину. Просіяти борошно, влити холодну воду, додати масло, замісити тісто. Покласти в холодильник на 15 хв. Посипати борошном стіл, тонко розкачати тісто, скласти його удвічі, ще раз посипати борошном і знову скласти вдвічі. Нарізати широкими смужками і підсушити на столі протягом 30 хв. Відварити локшину, відкинути на друшляк, потім додати в суп разом із заправкою і зеленою цибулею.

10. Швидкий грибний суп

Інгредієнти:

  • 300 г свіжих печериць
  • 2 цибулини
  • 2 моркви
  • 100 г кореня селери
  • лавровий лист
  • 70 г зеленої цибулі
  • зелень для прикраси

Рецепт приготування:

1. Печериці вимити, очистити. Кілька штук розрізати навпіл, решта нарізати кубиками. Ріпчасту цибулю очистити і нарізати кубиками.

2. Моркву і корінь селери вимити, очистити і дрібно порубати. Обсмажити разом з нарізаною ріпчастою цибулею на олії протягом 5 хв.

3. Закип’ятити 1,5 л води. Додати обсмажені овочі, нарізані гриби, все добре перемішати, посолити, покласти лавровий лист і варити протягом 10-15 хв. Зелену цибулю дрібно нарізати. Готовий суп розлити по тарілках, прикрасити цибулею і зеленню.

Смачного ! 😉