Полуниця: вплив на організм та корисні властивості

Полуниця. Корисні властивості.
Полуниця. Корисні властивості.

Полуниця – королева десертів і улюблена ягода дорослих та дітей! Але, крім того, що вона дуже смачна, полуниця володіє масою корисних властивостей.



За змістом вітаміну С, полуниця поступається лише чорній смородині.

У п’яти ягідках середньої величини вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині.

А фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж в малині і винограді.

Якщо ви будете щодня їсти полуницю, ви значно поліпшите своє здоров’я, оскільки вона укріплює імунну систему і стінки судин.

Вона володіє потужною протизапальною і протимікробною дією. Тому полуницю прописують, як ліки, людям з хворим шлунком. Також, антимікробні властивості полуниці використовують для лікування запальних захворювань носа і горла. А ще вона допомагає усунути неприємний запах з рота.

В полуниці міститься йод. І при достатньому вживанні ягід в літню пору, можна відмовитися від додаткового йодування їжі.

Полуниця. Корисні властивості.
Полуниця. Корисні властивості.

Полуниця – це, майже, аптечка.

Полуниця, не дивлячись на свій солодкий смак, володіє цукрознижуючою дією. А свіжий полуничний сік, приблизно четвертина склянки, випитий вранці допомагає при жовчнокам’яній хворобі.

Полуниця володіє сечогінними властивостями, і корисна всім,  у кого є проблеми з нирками і печінкою.

Для тих, хто хоче схуднути – полуниця стане незамінною під час розвантажувальних днів. Якщо, звичайно, у вас немає на неї алергії, оскільки з’їдати її необхідно від 1 до 1,5 кг.

Полуниця допоможе вивести зайву воду з організму.

Відвар з листя полуниці і ягід допоможуть нормалізувати артеріальний тиск і обмін речовин в організмі.

А ще ця ягода допомагає при безсонні.

Полуницю рекомендують включати в раціон хворих анемією, при ламкості судин, для поліпшення кровотворення. Застосовується як сечогінний і потогінний засіб при гіпертонії, атеросклерозі, ішемічній хворобі серця.

Полуниця нормалізує обмін речовин в організмі, допомагає при серцево-судинних захворюваннях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту – виразці шлунку, холециститі, панкреатиті, каменях в жовчному міхурі, кишкових інфекціях, при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів. У народній медицині полуницю використовували, як протимікробний засіб, для лікування авітамінозів, подагри і маткових кровотеч. Як антисептик – застосовують водяний настій ягід, ним полощуть горло при ангінах і рот при стоматитах. Соком полуниці вибілюють і пом’якшують шкіру.