Удар по жарі: 20 рецептів літніх освіжаючих лимонадів

Ніщо так не рятує від спекотної жари і не втамовує спрагу, як склянка прохолодного лимонаду. Його можна приготувати з фруктів або ягід і навіть додати прянощі, трави або поживні овочі.

На жаль, магазинні варіанти цього напою не відрізняються корисністю. У них досить багато консервантів, цукру, барвників і ароматизаторів. Ефективно втамувати спрагу таким напоєм навряд чи вийде.

Що ж робити? Готуйте лимонади вдома. Це зовсім нескладно. Та й експериментувати можна нескінченно: пробуйте нові інгредієнти і шукайте улюблені поєднання.

Почніть з наших цікавих і оригінальних рецептів освіжаючих літніх лимонадів, які обов’язково варто спробувати.

1. Малина + лайм

Змішайте в графині 0,6 склянки соку лайма і 0,5 склянки цукру, поки останній не розчиниться. У блендері подрібніть 1,5 склянки малини до стану пюре. Процідіть ягідне пюре через сито і відіжміть сік. Перелийте його в графин. Потім додайте 3 склянки газованої води і колотий лід. Подавайте до столу.

2. Лимон + чорниця

Вам знадобиться свіжовичавлений сік 2 лимонів. Змішайте його в блендері з 2 склянками чорниці, 2 склянками води і 0,5 склянками цукру. Подрібніть до однорідної маси і процідіть через сито. Додайте нарізаний тонкими скибочками лимон і відразу подавайте до столу.

3. Полуниця + лаванда

Залийте 2-3 столові ложки квітів сушеної лаванди 200 мл гарячої води. Дайте настоятися протягом 30 хвилин. 250 грамів свіжої полуниці злегка розімніть ложкою. Змішайте полуницю, 1,5 літра холодної води, лавандова воду, 5-6 столових ложок цукру, сік 2 лимонів і добре перемішайте. Відправте напій в холодильник як мінімум на 5 годин. Процідіть і подавайте.

4. Лимон + чебрець

Покладіть 1 пучок свіжого чебрецю в каструлю і залийте 1 склянкою чистої питної води. Додайте туди ж 1,5 склянки цукру. Доведіть до кипіння. Витягніть чебрець, охолодіть сироп і процідіть. Видавіть сік 2 лимонів і змішайте з сиропом. Додайте мінеральної води за смаком, пару кружечків лимона, гілочку чебрецю і лід. Можна подавати напій до столу.

5. Лимон + кориця

Вам буде потрібно 10 лимонів. Зніміть з них цедру, розріжте навпіл і вичавіть сік. Закип’ятіть 2 літри води і додайте в неї паличку кориці, цедру лимона, 300 грамів цукру. Ретельно перемішайте і залиште на деякий час. Потім процідіть і охолодіть напій. Додайте сік лимона і перемішайте. Перед подачею можна прикрасити стакан часточкою лимона і паличкою кориці.

6. Полуниця + лимон

Вичавіть сік 6 лимонів і процідіть його. Цедру дрібно порубайте. Додайте цедру і сік лимонів в 2,5 літра води. Туди ж влийте 0,5 літра цукрового сиропу. Щоб його приготувати, необхідно цукор розчинити в киплячій воді в співвідношенні 1: 2. Перемішайте і залиште на деякий час.

3 склянки полуниці розімніть виделкою і додайте в напій. Кілька штучок прибережіть для прикраси келихів. Процідіть лимонад через марлю і поставте в холодильник на деякий час.

7. Кавун + ожина

Покладіть в каструлю 1 стакан цукру і 6 гілочок розмарину. Влийте туди ж 1 стакан води. Доведіть до кипіння на середньому вогні. Як тільки цукор розчиниться, знімете з вогню і влийте ще один стакан води. Залиште сироп настоюватися максимум на 30 хвилин, а потім процідіть. 2,5 кілограма м’якоті кавуна наріжте невеликими шматочками, в кілька прийомів подрібніть в блендері до стану пюре і процідіть через сито.

Покладіть 200 грамів ожини в глечик і злегка розімніть ложкою. Додайте туди кавуновий сік, сироп з розмарину і сік 12 лимонів. Перемішайте і поставте в холодильник. Перед тим як наповнити келих, додайте туди лід, трохи газованої води і лише потім лимонад.

Читайте також: М’ятний лимонад. Рецепт приготування

8. Яблуко + лимон + мед

Вичавіть сік з яблук так, щоб вийшло 0,5 літра. Додайте 1 столову ложку меду, сік і 0,5 літра газованої води. Охолодіть. Половину яблука наріжте кубиками, а половину лимона – кільцями. Додайте в охолоджений напій перед подачею. Прикрасити напій можна гілочками м’яти і медовим льодяником на паличці.

9. Вишня + лимон

Вам буде потрібно сік з 0,5 кілограма вишні і 1 лимона. Змішайте їх і додайте цукор за смаком. Охолодіть концентрат. Перед подачею викладіть на дно келиха кілька вишень. Заповніть його на 1/3 соком і додайте мінеральної води з газом або без.

10. Апельсин + ревінь

Поріжте 8 великих стебел ревеню і покладіть в каструлю. Залийте 5 склянками води і додайте чверть стакана цукру. Доведіть масу до кипіння, зменшіть вогонь і варіть приблизно годину. Остудіть і процідіть настій, а потім додайте склянку свіжовичавленого апельсинового соку і кілька листочків м’яти. Поставте лимонад в холодильник на 3-4 години.

11. Диня + м’ята

Розріжте на шматочки 200 грамів дині. Пучок м’яти порвіть по гілочках. Диню збийте в блендері до стану пюре. Змішайте пюре, м’яту, 5 столових ложок цукру, 50 мілілітрів соку лайма і залийте 1 літром мінеральної води без газу. Охолодіть лимонад або додайте кілька кубиків льоду.

12. Лимон + чорна смородина + виноград + яблуко

Вам буде потрібно 200 мілілітрів яблучного соку, 200 мілілітрів соку з чорної смородини, 600 мілілітрів газованої води, сік одного лайма і цукровий сироп за смаком, кілька ягід винограду. Змішайте яблучний сік, смородиновий сік і воду. Перемішайте. Додайте цукровий сироп і жменю ягід винограду, розрізаних навпіл. Охолодіть напій. Перед подачею прикрасьте гілочкою м’яти.

13. Груша + шавлія

Чверть лайма наріжте скибочками і викладіть на дно вузького келиха. Додайте 5 грамів листя шавлії. Всипте колотий лід за смаком. Вичавіть 100 мілілітрів грушевого соку і влийте в келих. Додайте половину чайної ложки цукрового сиропу. Долийте газованої мінеральної води до країв. Прикрасьте келих листком шавлії.

14. Мандарин + апельсин

Налийте в каструлю склянку води і всипте 4 столові ложки цукру. Доведіть сироп до кипіння, гарненько розмішайте і варіть ще 5 хвилин після закипання. Почистіть 6 мандаринів і подрібніть м’якоть блендером. Викладіть в глечик м’якоть мандаринів і кілька гілочок м’яти. Ще 4 мандаринки помийте, розріжте на часточки і помістіть в глечик. Залийте сиропом, соком 1 апельсина і 1 літром води. Охолодіть.

15. Огірок + лайм

Огірок наріжте скибочками і покладіть в блендер. З половини лайма і половини апельсина вичавити сік і влийте туди ж. Подрібніть інгредієнти до однорідності. Додайте 3 столові ложки пюре в охолоджений стакан води. Подавайте з гілочкою розмарину.

16. Кавун + базилік

У каструлі змішайте 1 склянку води і 3/4 склянки цукру. Доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин, поки цукор повністю не розчиниться. Зніміть з вогню, додайте 1 стакан листя базиліка і залиште на 1 годину. Після процідіть через сито в миску. У блендері подрібніть 8 склянок м’якоті кавуна до однорідної маси і також процідіть через сито відразу в глечик. Додайте сироп і 1/2 склянки лимона. Охолодіть і подавайте з льодом.

17. М’ята + тархун + полуниця

Розріжте половинки лимона і лайма на частини і вичавіть сік в прозорий глечик. Туди ж додайте добре промиті шматочки цедри цитрусових, 7-8 ягідок полуниці, кілька гілочок м’яти і тархун за смаком. Всипте цукор за смаком. Залийте в глечик гарячу воду на 1/5 і дайте настоятися. Долийте воду і поставте в холодильник на деякий час. Подавайте з колотим льодом.

18. Персик + лимон

Наріжте 2 соковитих персика кубиками. Змішайте з 1 склянкою цукру і 4 склянками води. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Після зменшіть вогонь і варіть близько 10 хвилин. Процідіть через сито. Додайте 3/4 склянки лимонного соку. Приберіть лимонад в холодильник. Перед подачею прикрасьте гілочкою м’яти.

19. Щавель + червона смородина

Вимийте пучок свіжого щавлю. Змішайте його в блендері з 50 грамами червоної смородини і половиною склянки колотого льоду. Додайте до отриманої маси ще 100 грамів ягоди і ще половину склянки льоду. Залийте мінеральною газованою водою. Подавайте, прикрасивши жменею ягід червоної смородини.

20. Лимон + лайм + базилік

У каструлю всипте 1 стакан білого цукру, додайте 1 склянку води і доведіть до кипіння, поки цукор повністю не розчиниться. Охолодіть. Влийте сік 3 лимонів і 3 лаймів, додайте цедру і поставте в холодильник ще на 30 хвилин. Половину лимона і половину лайма наріжте тонкими часточками і змішайте з невеликим пучком м’яти. Покладіть в глечик і посипте коричневим цукром. Додайте до лимонаду 2-4 склянки води. Подавайте охолодженим. Прикрасьте м’ятою