Український борщ з пампушками. Історія та секрети приготування

Український борщ з пампушками. Історія та секрети приготування
Український борщ з пампушками. Історія та секрети приготування

Є страви популярні. Є страви легендарні. Але коли популярність і легендарність сходяться в одному рецепті, знайте, що перед вами – український борщ! 🙂



Традиційний український борщ – не тільки смачний обід, але і вкрай поживна і корисна страва. Інгредієнти, що входять до складу червоного супу, містять необхідні для організму вітаміни та мікроелементи. Білки, вуглеводи і жири, вітаміни, мінерали, ферменти знаходяться в борщі в оптимальному співвідношенні. Українська страва з буряка – справжнісінький енергетик, який забезпечує високу працездатність, насичує на тривалий час і покращує обмінні процеси. Крім того, борщ очищає організм від токсинів. Клітковина, яка міститься в буряку, капусті, картоплі, моркві, цибулі, томатах у відвареному і тушкованому вигляді, – відмінний сорбент, що виводить з організму шкідливі речовини.

Борщ прийнято вважати овочевим супом, незважаючи на те, що деякі його види готуються на основі м’ясного бульйону і містять м’ясо. Борщ далеко не дієтичне блюдо, таким він може стати тільки у разі вегетаріанського виконання бульйону.

До речі, на честь борщу було назване невелике містечко Борщів на Тернопільщині. Щоосені він стає центром фольклорного фестивалю “Борщ-їв”.

У минулому у святкові чи недільні дні борщ варили на м’ясному бульйоні, в будні – робили піджарку з сала, цибулі та часнику. У бульйон додавали як самий буряк, так і буряковий квас. Для кислоти також використовували сироватку, при подачі на стіл в особливо урочисті дні заправляли сметаною. Також для гостроти смаку додавався червоний перець. Під час посту варили вегетаріанський борщ, тільки на олії, додавали гриби і рибу.

Як правильно готувати борщ

Рецептів борщу стільки, що певних правил уже й не залишилося. Хіба що тільки яскраво-червоний колір і кисло-солодкий смак. А також обов’язкові овочеві компоненти. Незамінним вважається буряк, його кладуть у борщ в сирому, відвареному і тушкованому вигляді. Цей овоч вважається основним компонентом борщу. Також до складу борщу входить томат, картопля, капуста, цибуля, морква.

Є невеликий секрет, як додати борщу особливий яскравий колір. Для цього необхідно скропити лимонним соком буряк, тоді він не втратить свій колір, або відварити буряк окремо в шкірці, а у воду для варіння додати столову ложку оцту.

Борщ прийнято варити на міцному м’ясному бульйоні. М’ясо можна використовувати різне, але економити час на приготуванні бульйону не варто. Чим довше він буде варитися, тим виходить більш насиченим і ароматним. Дуже часто при варінні бульйону вода сильно википає, додавати її можна, але тільки окріп, холодна вода може зіпсувати і смак, і аромат.

Першим овочем, який відправляється в бульйон, є картопля. У деяких рецептах її рекомендують навіть трохи обсмажити. Це додасть більш насиченого смаку.

Як тільки картопля наполовину готова, потрібно додати капусту. Поки капуста вариться у жодному разі не можна накривати борщ кришкою, тоді неприємний запах капусти зіпсує весь аромат борщу.

Всі інші овочі (цибуля, морква, корінь петрушки або селери, перець, томат) попередньо нарізати і як потрібно протушкувати.

Не варто нехтувати зі спеціями. Борщ пікантно прикрасять часник, духмяний перець і лавровий лист.

Даємо борщу настоятися годину часу.

Традиційний український борщ подається на стіл неодмінно зі сметаною та пампушками з часником. 

Готуємо пампушки для борщу

Пампушки – це круглі булочки з дріжджового тіста, облиті часниковою підливою.

Готуємо тісто з борошна, теплих дріжджів і вершкового масла, перемішаного з цукром. Ліпимо маленькі булочки не більше 10 см, випікаємо в духовці.

Для часникової підливи: розтертий часник, сіль, вода або рослинне масло.

Ось, власне, і все. Ми приготували український борщ з пампушками – ТОЙ САМИЙ. Смачного! 😉

Український борщ з пампушками. Історія та секрети приготування
Український борщ з пампушками. Історія та секрети приготування