Все про каву

  • «Кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як любов» — турецька приказка.
  • 52% американців регулярно п’ють каву.
  • 1 акр (~ 40 соток) кавових дерев можуть дати до 5 тонн кавових зерен, які після обробки перетворяться в тонну меленої кави.
  • За даними дослідження, проведеного Університетом Каліфорнії, пара, яка піднімається від гарячої кави, містить деякі антиоксиданти в кількості, аналогічній 3-ом апельсинам.
  • Вважається, що першим цукор в каву став додавати король Франції Луї Чотирнадцятий в 1715 році.
  • У 1657 році у Британії кава рекламувалася як ліки від цинги і подагри.
  • Компанії-виробники кави виготовляють велику кількість кави без кофеїну. Витягнутий з порошку кофеїн вони продають фармацевтичним компаніям.
  • Приготована кава в процесі охолодження виділяє більше 700 хімічних речовин, що становлять її аромат.
  • Кавове дерево “Арабика” може дати до 6 кг кави в рік залежно від вологості і температури повітря.
  • Австралійці п’ють на 60% більше кави, ніж чаю, що в 6 разів більше, ніж в 1940 році.
  • Бетховен був настільки педантичний у виборі кави, що кожного разу перераховував точно 60 кавових зерен при заварюванні своєї кави.
  • Перед обсмажуванням деяких сортів кави їх зелені зерна зберігаються декілька років. Експерти вважають, що їх смак при цьому покращується.

original-1358164599

  • Перше кафе у Франції було відкрите на початку 17 століття, проте перед цим кава продавалося на вулицях арабськими торговцями у своєрідних «автоматах»
  • Бразилія виробляє третину світового об’єму кави — це більше півтора мільйонів тонн кави в рік.
  • З 1850 року ручна кавомолка стала незамінним атрибутом на кухні в США для середнього класу населення.
  • Кофеїн заборонений Інтернаціональним Олімпійським комітетом. Якщо в крові атлета більше 12 мікрограм кофеїну, він дискваліфікується. Щоб досягти такого рівня, досить випити 5 чашок кави.
  • Лимон додають в каву вже упродовж декількох сотень років (раніше, ніж цукор).
  • Кава як ліки досягла найвищого розквіту в Англії у 16 столітті. У той час мікстура з кави, масла і меду призначалася як зігріваючий напій при багатьох хворобах. Пізніше в цій ролі стали використовувати чай.
  • Кавові зерна, як виноград дуже чутливі до температури, вологості, тиску, і термінів їх збирання.
  • Кава обсмажується при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довший процес обсмажування, тим темнішою вийде кава. Тривалість обжарювання в середньому 10-20 хвилин.
  • Кава класифікується за трьома ознаками — якість зерен (сорт, висота над рівнем моря), якість приготування і розмір зерна.
  • Кава вирощується в 45 країнах світу.
  • Кава — найпопулярніший напій у світі. Щорічно її випивається 400 мільярдів чашок.
  • Один з факторів, що сприяє популярності кави — на смак вона поєднується майже з усім.
  • Рецепт кави з книги 1844 року: «Столову ложку порошку в півлітра окропу, кип’ятити 20-25 хвилин. Залишити настоятися 4-5 хвилин. Додайте рибну шкірку, шматочок риб’ячого жиру або половину яйця».
  • У складі кави продається 75% кофеїну в США.
  • Мішки для кави зазвичай виготовляються з конопель, і важать близько 70 кг при повному завантаженні. Потрібно 600 000 зерен для наповнення такого мішка.
  • Кавові дерева — вічнозелені, виростають до 5 метрів у висоту, проте, зазвичай, обрізуються до висоти 2 з половиною метри для полегшення збору урожаю.
  • Кавові дерева запилюються самостійно.
  • Квіти кавових дерев живуть недовго, мають жасминово-апельсиновий аромат, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Необхідно 4-5 років, щоб дерево стало приносити достатній урожай.
  • Кава стала вперше відомою в Європі як «арабське вино».
  • Кава, разом з пивом і горіховим маслом, увійшла до десятки найбільш впізнаваних ароматів світу.
  • Кава — найпопулярніший продукт у світі, після олії.
  • Кавові зерна після обсмажування обробляють спеціальними ароматичними речовинами (оліями) і охолоджують. При цьому пори в зернах відкриваються і поглинають більшу кількість ароматизатора.
  • Чорні зерна кави зазвичай містять МЕНШЕ кофеїну, ніж їх світлі аналоги. Чим довше обсмажується кава, тим менше в ній кофеїну.
  • Під час Громадянської війни в Америці солдати отримували 4 кг обсмаженої кави як частину раціону. Солдати могли вибрати також зелену необсмажену каву.
  • Протягом Другої Світової війни урядами було випито понад 130 мільйонів кілограм кави.
  • Добре обсмажені і подрібнені кавові зерна, розчинені в киплячій воді, по колишньому називаються «Турецька кава». Цей рецепт не змінився з давніх часів і використовується нині в Туреччині і Греції.
  • Так званий сорт кави Hard Bean («Важкі зерна») вирощується на висоті більше півтори тисячі метрів над рівнем моря.
  • У США кава вирощується тільки на Гаваях і збирається в період між листопадом і квітнем.
  • Кава у вакуумній упаковці уперше була представлена в 1900 році братами Хілл.
  • Кава з льодом стала популярна в Японії з 1945 року.
  • Якщо Ви любите еспрессо, краще використовувати цукор-пісок, що розчиняється швидше, ніж в шматочках. Краще використовувати білий цукор, ніж темний. І звичайно, краще використовувати саме ЦУКОР, а не підсолоджувачі, які змінюють смак кави в гіршу сторону.
  • Перша ліцензія на продаж кави була видана Дороті Джонс з Бостона в 1670 році.
  • У 1727 році саджанці кави були контрабандою вивезені з Парижу в Бразилію. Зараз Бразилія — найбільший виробник кави.
  • В Італії еспрессо вважається настільки важливим напоєм, що його ціна регулюється на урядовому рівні.
  • У Японії кав’ярні називаються Kissaten.
  • На о.Суматра найцінніші сорти кави збирають слідуючи за звичками тварини — Лювака, яка вибирає найкращі зерна кави і з’їдає їх. З екскрементів, залишених цими тваринами, вибирають зерна, з яких роблять каву сорту “Kopi Luwak” ціною більше 300$ за кілограм.
  • Араби почали вирощувати кавові дерева ще в 14 столітті.
  • У 16 столітті турецька жінка могла подати на розлучення, якщо чоловік не зміг зберегти наповненою сімейну чашку кави (місцева традиція).
  • У останні 300 років 90% населення Заходу перейшли з чаю на каву.
  • У 1763 році у Венеції було більше 200 кавових магазинів.
  • У 1790 році в США була відкрита перша компанія-виробник кави і поміщено перше рекламне оголошення в газеті, що рекламує цей напій.
  • Ірландський крем і Фундук (Irish cream, Hazelnut) — найпопулярніші аромати кави.
  • Італійці не п’ють еспрессо під час їжі. Для цього у них є особливий час, що не відноситься до прийому їжі.
  • У Італії більше 200 000 кав’ярень.
  • Jamaica Blue Mountain вважається однією з кращих марок кави у світі.
  • Великі дози кави смертельні. Якщо у Вас вийде випити 100 чашок за 4 години, Ви, швидше за все, помрете.
  • Страхова компанія Ллойда в Лондоні починалася як кав’ярня.
  • Молоко в каву стали додавати з 1680 року, коли один французький лікар порадив таке поєднання з лікувальною метою.
  • 1 Жовтня — офіційний День кави в Японії.
  • В одному тільки Токіо знаходиться більше 10 тисяч кавових магазинів плюс тисячі кавових автоматів.
  • У Бразилії більше 5 мільйонів чоловік зайнято в кавовому виробництві.
  • Пережарені зерна кави дуже добре горять.
  • Сирі кавові зерна, вимочені у воді є ласощами у багатьох частинах Африки.
  • За деякими дослідженнями, кава допомагає полегшити симптоми астми.
  • Найбільший рівень споживання кави на душу населення має Скандинавія — майже 14 кг кави в рік. Середній італієць споживає «всього» 5 кг.
  • Спеціальні дослідження показали, що стимулюючий вплив на людину роблять тільки перші 2-4 чашки кави. Подальші «дози» просто швидко виводяться з організму.
  • Близько 8000 зерен сорту Арабіка потрібно, щоб приготувати кілограм кави. Усі ці зерна збираються вручну.
  • Арабіка — це назва дикого лісу в Ефіопії, де росте сорт кави з однойменною назвою. Ця плантація досі росте, висота дерев в середньому складає 5-7 метрів.
  • Аромат і смак кави надають так звані кавові олії які, незважаючи на назву, мають властивість розчинятися у воді.
  • Фільтр для кави був винайдений в 1908 році в Німеччині, коли Мелітта Бенц накрила чашку кави промокальним папером, щоб відфільтрувати осад.
  • Перша комерційна еспрессо-машина була зроблена в Італії в 1906 році.
  • Французький філософ Вольтер випивав до 50 чашок кави в день.
  • Найпопулярніша легенда про походження кави говорить про те, що у VIII столітті нашої ери пастух з Ефіопії виявив дивні зерна, після поїдання яких вівцями, ті поводилися бадьоріше і довше не спали. Природно, що після них спробували люди
  • Назва Каппучіно пішла від ордену Капуцинів в 16 столітті.
  • У середній шоколадці 30 міліграм кофеїну, в чашці — 100-150 міліграм.


97771655

  • Анна

    цікава інформація.дуже.я б хотіла ще прочитати про історію львівської кави.буду дуже вдячна