Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів

Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів
Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів

Навесні зверніть увагу на редис. Цей яскравий овоч збагатить ваш раціон поживними речовинами і урізноманітнить смак звичних страв. Його навіть не потрібно готувати – додавайте його в страви в свіжому вигляді. Редис відмінно поєднується з іншими овочами, насінням, м’ясом і птицею.



Розповідаємо, які корисні речовини містяться в редисці і як правильно вибирати і зберігати цей овоч. Приємний бонус: корисні і смачні рецепти, які можна приготувати з редиски.

Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів
Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів

Корисні властивості редису

Яскравий редис – синонім весни, літа і тепла. А ще це концентрація вітамінів і поживних речовин. Найпростіший спосіб урізноманітнити смак улюбленого салату – додати в нього трохи редиски. Цей овоч відрізняється невеликою калорійністю і може бути навіть в раціоні тих, що худнуть.

У складі цього овоча присутні вітаміни групи В, калій, кальцій, магній, залізо, фосфор, природна клітковина, фітонциди, гірчичне масло. До речі, ще більше корисних речовин міститься в бадиллі редису, яку також можна додати в салат. Вибирати слід найдрібніші листочки.

Регулярне вживання редиски покращує роботу травної системи, стимулює апетит, активізує обмін речовин, знижує рівень холестерину в крові, підвищує еластичність стінок судин і сприятливо впливає на зовнішній вигляд.

Як правильно вибирати редис

З першими плодами редису, як правило, не виникає жодних проблем. Вони соковиті, свіжі, хрусткі і по-особливому ніжні. Перший редис на смак не відрізняється гостротою. Плоди повинні бути пружними і щільними. Перевірити свіжість редису можна, натиснувши на нього нігтем: на овочі залишиться подряпина, а не вм’ятина.

Згодом ситуація трохи змінюється. На плодах редиски з’являються жорсткі прожилки і тріщини. Овочі стають порожніми і починають гірчити. Вибрати якісний редис в таких умовах набагато складніше. Ділимося корисними Лайфхаками, які допоможуть придбати свіжий і корисний овоч для вашого столу:

  • Намагайтеся купувати редис з бадиллям. Якщо овоч не відрізняється свіжістю, то по листю це буде легко зрозуміти: вони будуть пожовклими і в’ялими. Такий редис напевно буде гірчити.
  • Перевіряйте також, щоб на редисці не було тріщин. Вони утворюються або при недостатньому поливі, або при надмірній вологості (наприклад, в дощовий сезон). Утримайтеся від покупки редису з тріщинами. На смак він буде водянистим і несмачним або жорстким і гірким.
  • Вивчіть шкірку редису перед покупкою. На ній не повинно бути темних плям. Якщо вони є, то це означає, що редис почав гнити. Виявили плями вже вдома? Очистіть редис від шкірки перед вживанням.
Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів
Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів

Як зберігати редис

Недостатньо просто вибрати свіжий редис. Необхідно зберегти його хрустким і корисним в домашніх умовах. Зробити це можна двома способами – сухим і вологим.

Зберігання редису першим способом допомагає залишити його соковитим і смачним на тривалий проміжок часу. Промийте і висушіть редис. Потім акуратно зріжте бадилля і видаліть листя. Загорніть редис в поліетиленовий пакет. Термін зберігання при такому способі коливається від 7 до 10 днів.

Вологий спосіб залишає редис ароматним і пружним довше. Є, правда, невелике уточнення: зберігати редис вологим способом можна не більш як 5 днів. Підготувати редис необхідно тим же способом, але потім викласти на дно банки з холодною водою і накрити кришкою. Цей варіант ідеально підходить, якщо ви збираєтеся з’їсти весь пучок редиски за короткий проміжок часу. Наприклад, щовечора на дачі готуєте соковиті салати.

Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів
Все, що вам потрібно знати про улюблений редис + 5 класних весняних рецептів

Корисні рецепти з редису

З весняного редису можна приготувати безліч різноманітних і смачних страв. Важливо уточнити: редис не беруть під термічну обробку, тому що всі корисні речовини зникають.

Хрусткий овоч також рекомендується вживати цілком, так як при контакті з киснем його скибочки окислюються, а поживні речовини випаровуються. Якщо ви збираєтеся з’їсти блюдо з редискою відразу після приготування, то сміливо можете його різати.

1. Салат-латук з редисом

Складові:

  • Салат-латук – 1 пучок
  • Редис – 3 шт.
  • Авокадо – 1 шт.
  • Червона консервована квасоля – 1 чашка
  • Консервований нут – 1 чашка
  • Червоний винний оцет – 1 / 4 чашки
  • Оливкова олія – 1 / 2 чашки
  • Сіль  – за смаком
  • Чорний мелений перец – по смаку

Спосіб приготування:

  1. У мисці змішайте салат-латук, нарізаний скибочками редис, нарізаний кубиками авокадо, квасоля і нут.
  2. Червоний винний оцет змішайте з оливковою олією. Посоліть, поперчіть.
  3. Заправте салат соусом. Подавайте до столу.
Салат-латук з редисом
Салат-латук з редисом

2. Батат з редискою і зеленню

З редиски можна приготувати безліч смачних хрустких закусок. Наприклад, батат з редискою і зеленню. Така закуска стане ідеальним перекусом протягом дня і зарядить бадьорістю.

Складові:

  • Багет – 1 шт.
  • Вершкове масло – 12 ст. л.
  • Морська сіль – 2 ч. л.
  • Редис – 2 пучка
  • Руккола – 1 пучок
  • Рубана зелена цибуля – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Розріжте багет на половинки. Половинки розріжте навпіл.
  2. Змастіть кожну скибочку багета вершковим маслом.
  3. Посипте сіллю. Поверх викладіть листя руколи.
  4. Редис наріжте тонкими скибочками. Викладіть поверх руколи.
  5. Посипте рубаною зеленою цибулею. Подавайте до столу.
Батат з редискою і зеленню
Батат з редискою і зеленню

3. Салат з кіноа, редискою і креветками

Редис прекрасно поєднується не тільки з овочами, але також з крупами і морепродуктами. Цей живильний мікс оцінить по достоїнству навіть самий вибагливий гурман. Розповідаємо, як приготувати салат з кіноа, редискою і креветками.

Складові:

  • Кіноа – 180 г
  • Креветки – 400 г
  • Помідори черрі – 250 г
  • Редис – 250 г
  • Яблуко червоне – 1 шт.
  • Авокадо – 1 шт.
  • Сіль, перець – за смаком
  • Оливкова олія – 5 ст. л.
  • Малиновий оцет  – 3 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Відварити кіноа, дотримуючись інструкції на упаковці. Остудити.
  2. Очищені креветки нарізати кубиками. Помідори черрі розрізати навпіл. Яблуко очистити, видалити серцевину і нарізати його кубиками. М’якоть авокадо і редис також нарізати кубиками.
  3. Викласти в салатник киноа, а потім додати решту інгредієнтів: креветки, помідори, яблуко, авокадо і редис.
  4. В окремій ємності змішати малиновий оцет з оливковою олією, додати сіль і перець. Полити цією заправкою салат і акуратно перемішати.
Салат з кіноа, редискою і креветками
Салат з кіноа, редискою і креветками

4. Окрошка з редисом на кефірі

Хіба можна приготувати окрошку без редиски? Однозначно ні. Напередодні пізньої весни і спекотного літа ділимося класним рецептом окрошки з редискою на кефірі. Ця страва стане фаворитом вашого літа.

Складові:

  • Кефір – 1 л
  • Яйця – 2 шт.
  • Огірки свіжі – 2 шт.
  • Огірки молосольні – 1 шт.
  • Редис – 6 шт.
  • Петрушка – за смаком
  • Кінза – за смаком
  • Зелена цибуля – за смаком
  • Сіль, перець – за смаком
  • Мелений часник – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Нарізати дрібно всю зелень і зелену цибулю.
  2. Нарізати кубиками огірки і редиску.
  3. Зварити яйця і нарізати кубиками.
  4. Перемішати все, залити кефіром, посолити і поперчити за смаком, додати часник.
Окрошка з редисом на кефірі
Окрошка з редисом на кефірі

5. Тако з чорною квасолею, редискою і фетою

Редис можна додати навіть в тако. Вийде дуже смачно, соковито і незвично. Розповідаємо, як приготувати тако з чорною квасолею, редискою і фетою. Ця страва прикрасить затишні посиденьки в колі друзів.

Складові:

  • Часник – 1 зубчик
  • Оливкова олія – 3,5 ст. л.
  • Консервована чорна квасоля – 450 г
  • Рублена кінза – 6 ст. л.
  • Редис – 1 пучок
  • Зелена цибуля – 4 стебла
  • Сік лайму – 4 ст. л.
  • Сіль – 1 / 2 ч. л.
  • Чорний мелений перец – 1 / 4 ч. л.
  • Коржі – 12 шт.
  • Фета – 3 / 4 чашки

Спосіб приготування:

  1. Часник подрібніть.
  2. У середній каструлі нагрійте 2 столові ложки оливкової олії. Додайте часник і готуйте 1-2 хвилини, поки часник не дасть аромат.
  3. Додайте чорну квасолю разом з рідиною, кілька гілочок кінзи і сіль. Доведіть до кипіння, потім варіть на повільному вогні 15 хвилин, поки рідина не випарується практично повністю.
  4. Тим часом тонко наріжте редис і зелену цибулю.
  5. Змішайте кінзу з редискою, зеленою цибулею, соком лайму, оливковою олією, сіллю і перцем.
  6. На підігріті коржі викладіть квасолю, а потім мікс з редису.
  7. Посипте фетою, рубаною кінзою і подавайте до столу.