Які вітаміни потрібно вживати весною?

авітаміноз та як його побороти

Найбільше необхідність у вітамінах відчувається навесні, коли загострюються багато хвороб через ослаблений за зиму імунітет.
Нестача вітамінів впливає не тільки на загальний стан, але і на зовнішній вигляд людини. Особа набуває сіруватого відтінку, під очима з’являються темні кола, шкіра лущиться, починають ламатися і випадати волосся, мучать болі в суглобах.

Які вітаміни потрібні організму навесні?



Щоб повернути організм в нормальний стан, треба знати, які вітаміни приймати навесні. Для нормальної життєдіяльності необхідні вітаміни A, C, D, E і групи B.

  • Вітамін A допоможе повернути шкірі, що постраждала від зимових холодів, нормальний стан. Багато даної речовини знаходиться в моркві, кропиві, буряках, гарбузах, кукурудзі, абрикосах та помідорах;
  • Речовини групи B забезпечать киснем тканини організму, допоможуть справитися з втомою, відновлять нервову систему і поліпшать обмін білків в клітинах. У достатній кількості присутній в різних крупах, дріжджах, м’ясі, хлібі, бобових, яйцях і свіжих овочах.
  • Вітамін C захистить організм від різних інфекцій, підвищить імунітет. Цей елемент міститься в капусті, щавлі, цитрусових, яблуках, різних ягодах і шипшині;
  • Вітамін D виробляється під впливом сонця і допомагає засвоєнню кальцію, відновлює нігті, волосся і кісткову тканину. Він присутній в печінці, червоній рибі, в молочних продуктах, риб’ячому жирі і ікрі;
  • Вітамін E наситить знесилений організм силою і енергією, відновить м’язову систему. Міститься в рослинній олії, яйцях і листі рослин;

З початком весни слід поступово знижувати надходження в організм кількості тваринних жирів. Але відмовлятися зовсім від їжі тваринного походження не слід. Виключивши з щоденного меню м’ясо, необхідно вживати в більшій кількості кисломолочні продукти, такі як кефір, йогурт і ряжанка. Саме завдяки даним продуктам можна заповнити нестачу вітамінів в організмі в перші весняні місяці.

Вітаміни навесні можна отримувати з торішніх запасів ягід: чорної смородини, полуниці, вишні, малини та абрикосів. Щодня треба з’їдати по столовій ложці заморожених ягід, роблячи морси, муси, пюре, або додаючи їх в кашу і сир. Це неодмінно піде на користь і допоможе впоратися з весняним авітамінозом.

Заповнити недолік мінералів і мікроелементів можна за допомогою вживання в їжу яблук, апельсинів, грейпфрутів і бананів. Всі ці фрукти в даний час широко доступні, тому їх придбання не викличе ніяких труднощів. А, ось, перші помідори і огірки не принесуть користі, так як вітамінів в них практично немає, тільки одні пестициди, позбутися яких можна за допомогою годинникового вимочування в холодній воді.

Справжньою родзинкою вважається перша зелень, за допомогою якої можна отримати вітаміни навесні у великій кількості. Перші пагони кропиви та листя кульбаби являють собою унікальні продукти, в яких містяться не тільки вітаміни і мікроелементи, але і хлорофіл, що володіє потужним омолоджуючий і антиоксидантний ефект. Збирати кульбаби і кропиву необхідно якомога далі від промислових зон і доріг. Додавати зелень можна в салати, разом із зеленою цибулею, пір’ям часнику і черемшею.

Захистіть себе і своїх близьких від авітамінозу! 😉

Що робити, щоб набратись сил весною?
Які вітаміни потрібно вживати весною?