Заготовки з вишні на зиму: компот, варення, соус, джем. Рецепти консервації

Заготовки з вишні на зиму: компот, варення, соус, джем. Рецепти консервації
Заготовки з вишні на зиму: компот, варення, соус, джем. Рецепти консервації

1. Соус з вишні до м’яса на зиму

  • вишня – 1.5 кг
  • цукор – 300 г
  • олія – 1 ст.л.
  • оцет – 1 ст.л.
  • картопляний крохмаль – 2 ст.л.
  • суміш перців мелених – за смаком
  • гвоздика – на смак
  • спеції сухі – за смаком

Спосіб приготування:

  1. Вишню покладіть в каструлю і засипте цукром. Залиште на ніч. Якщо ягоди не дуже соковиті і соку за ніч виділиться мало, потрібно буде додати 0,5 склянки води.
  2. Далі поставте каструлю на середній вогонь і, помішуючи, доведіть до кипіння. Варіть вишню протягом 20 хвилин, після чого відкиньте на друшляк. Необхідно, щоб весь сироп стік.
  3. Тепер в окрему ємність протріть ягоди прямо через друшляк і додайте в отримане вишневе пюре ложку рослинної олії, суміш мелених перців, гвоздику та інші улюблені спеції (краще, якщо вони будуть гострими). Каструлю з вишневим пюре і спеціями поставте на плиту і знову доведіть до кипіння.
  4. Поки вишневе пюре гріється, в сиропі розведіть крохмаль. Важливий момент – сироп повинен повністю охолонути. Якщо ви хочете, щоб соус вийшов не дуже густим, покладіть 1 ложку крохмалю. Я ж віддаю перевагу густому соусу і кладу дві.
  5. Пюре на плиті закипає – додайте в нього оцет, розмішайте. Тепер можна поступово вводити сироп з розведеним в ньому крохмалем, після чого прокип’ятіть майбутній соус ще 2-3 хвилини.
  6. Готовий соус розлийте в невеликі банки і герметично закрийте кришками. Соус з вишні до м’яса потрібно зберігати в холодному місці, щоб він дотягнув до зими.
Соус з вишні до м'яса на зиму
Соус з вишні до м’яса на зиму

2. Вишня у власному соку на зиму

  • Вишня – 5 кг
  • Цукор – 40 ст.л.

Рецепт приготування вишні у власному соку:

  1. Нам знадобиться свіжа вишня і цукор. Вишню дуже добре помити, дати стекти воді.
  2. Вийняти кісточки будь-яким зручним для вас способом.
  3. Баночки помити слабким розчином соди і простерилізувати.
  4. У суху і простерилізовану баночку шарами кладемо вишню і цукор. У мене на півлітрову баночку йде 4 столових ложки цукру з гіркою. Останнім шаром повинен бути цукор.
  5. У велику каструлю наливаємо воду і кладемо на дно рушник. Ставимо наші банки, прикриваємо кришками, але не закручуємо! Наливаємо воду, щоб вона доходила трохи вище середини баночки. На помірному вогні доводимо воду до кипіння і стерилізуємо баночки на повільному вогні 20 хвилин.
  6. Акуратно виймаємо гарячі банки з каструлі і щільно закриваємо кришками. Перевертаємо догори дном і укутуємо ковдрою до повного охолодження.
  7. Наша вишня у власному соку готова ! Ароматна і смачна 🙂
Вишня у власному соку на зиму
Вишня у власному соку на зиму

3. Класичний компот з вишні на зиму – рецепт на 3-літрову банку

  • вишня – 400 гр.
  • цукор – 300 гр.
  • вода – 3 л.

Покрокова інструкція для класичного рецепту компоту з вишні на 3-літрову банку для зими:

  1. У цьому рецепті чистити ягоди від кісточок не потрібно, достатньо просто їх уважно перебрати і промити.
  2. Стерилізуємо вимиті банки на пару протягом 15 хвилин. Кількість інгредієнтів в рецептурі вказано з розрахунку на одну трилітрову банку, тому якщо плануєте зробити більше заготовок, просто дотримуйтесь пропорції.
  3. Підготовлену вишню розкладаємо по банках і заливаємо окропом. Прикриваємо кришками і залишаємо на 15 хвилин, щоб ягода віддала свій колір і стала м’якше.
  4. За допомогою спеціальних кришок з дірочками акуратно зливаємо всю воду, а ягоди залишаємо в банках. Додаємо цукор і доводимо сироп до кипіння.
  5. Готовий сироп знову розливаємо по банках з ягодами, прикриваємо кришками і ставимо у велику каструлю для стерилізації. Час стерилізації – 15 хвилин.
  6. Після дістаємо банки з компотом і закручують кришки консервним ключем. Перевертаємо і після того, як вони повністю охолонуть, переносимо в холодне місце для зберігання.
Класичний компот з вишні на зиму - рецепт на 3-літрову банку
Класичний компот з вишні на зиму – рецепт на 3-літрову банку

4. Рецепт варення з вишні на зиму “П’ятихвилинка”

  • Вишня – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Вода – 180 мл
  1. Переберіть і вимийте вишню.
  2. У каструлю налийте води, висипте цукор, поставте її на плиту (середній вогонь), помішуючи, дочекайтеся, коли цукор повністю розчиниться.
  3. Ягоди викладіть в сироп, доведіть його до кипіння, після чого зменшіть вогонь і потримайте на ньому 5 хвилин.
  4. Приберіть каструлю з вогню, дочекайтеся, поки варення повністю охолоне.
  5. Поставте знову на вогонь, доведіть до кипіння і також варіть протягом 5 хвилин, знову остудіть.
  6. Повторіть варіння в третій раз, після чого готове варення прямо гарячим розлийте по стерильним банкам, закатайте кришками. Коли варення охолоне, приберіть його на місце постійного зберігання в холод.
Рецепт варення з вишні на зиму "П'ятихвилинка"
Рецепт варення з вишні на зиму “П’ятихвилинка”

5. Вишневий джем з вишні

  • Вишня – 3 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Сода харчова – 1 ч.л.

Рецепт приготування вишневого джему:

  1. Вишню помити і очистити від кісточок, потім перекрутити через м’ясорубку.
  2. Поставити на великий вогонь, довести до кипіння і варити 40 хвилин час від часу помішуючи.
  3. Додати соду.
  4. Суміш позеленіє. Продовжуємо розмішувати джем і колір знову перетвориться в червоний.
  5. Додаємо цукор і варимо ще 40 хвилин, але вогонь вже можна зменшити. Незабуваємо помішувати.
  6. Розливаємо по стерильним банкам і закриваємо кришками.
  7. Обгортаємо рушником і чекаємо поки охолоне.
Вишневий джем з вишні
Вишневий джем з вишні