10 шикарних новорічних страв від Ольги Матвій: салати, закуски, гаряче і торт

10 шикарних новорічних страв від Ольги Матвій: салати, закуски, гаряче і торт
10 шикарних новорічних страв від Ольги Матвій: салати, закуски, гаряче і торт

Коли кілька років тому чоловік запропонував киянці Ользі Матвій, що займалася в той час випічкою десертів на замовлення, зняти і опублікувати в соцмережі процес приготування торта. Тоді жінка і не підозрювала, чим ця авантюра обернеться.

Згодом Ольга стала одним з найпопулярніших фуд-блогерів в мережі: кількість підписників  її ютуб-каналу перевалило за 3 млн! Жінка підкорює своїм невичерпним чарівністю, харизмою і професіоналізмом. Всі страви підбирає так, щоб їх змогла приготувати кожна господиня –  новачок на кухні або досвідчений кулінар. Результат приємно здивує!

Новий рік не за горами. Тому можна сміливо планувати новорічне меню. Ми пропонуємо чудову підбірку з 10 страв, яке точно здивує ваших гостей. Адже всі рецепти від Ольги Матвій  – це ідеальний баланс смаку, краси і доступності продуктів.

Салат «Стара гавань»

  • 1 цибулина;
  • 30 мл оцту;
  • 150 мл води;
  • 1 ч. л. цукру;
  • 30 г волоських горіхів;
  • 250 г печінки тріски;
  • 2 варені картоплини;
  • 160 г плавленого сиру;
  • 3 варених яйця;
  • 1 яблуко;
  • 1 варена морква;
  • майонез за смаком;
  • 30 г кропу;
  • сіль за смаком;
  • перець за смаком.

Як готувати:

  1. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, перекладіть в невелику ємність, залийте маринадом і залиште на 15 хвилин. Для маринаду змішайте воду з оцтом, цукром і 1 ч. л. солі.
  2. Горіхи підсушіть на сухій сковороді, подрібніть.
  3. Печінку тріски наріжте дрібними кубиками, перемішайте з олією, яка залишилася.
  4. Варену картоплю натираємо на тертці з грубими отворами.
  5. Викладаємо салат шарами на широку плоску тарілку:

Перший шар – терта картопля.

Другий шар – маринована цибуля.

Третій шар – печінка тріски, плавлений сир.

6. Кожен шар посоліть і поперчіть, змастіть майонезом.

7. Зверху потріть тертим яйцем.

8. Потім – шар тертої моркви і яблука.

9. Салат прикрасіть подрібненим кропом і горіхами.

Салат «Слов’яночка»

  • 400 г вареного курячого філе;
  • 2-3 варені картоплини;
  • 4 варені яйця;
  • 1 червона цибулина;
  • 100 г маринованих шампіньйонів;
  • 40 г зелені;
  • 30 мл оцту;
  • 30 мл води;
  • 1 ч. л. цукру
  • сіль – за смаком;
  • перець – за смаком;
  • майонез.

Як готувати:

  1. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, перекладіть в невелику ємність, залийте маринадом і залиште на 15 хвилин. Для маринаду змішайте воду з оцтом, цукром і 1 ч. л. солі.
  2. Курячу грудку наріжте кубиками, викладіть на широку плоску тарілку. Злегка посоліть, поперчіть і змастіть майонезом. Викладіть віджату мариновану цибулю.
  3. Зверху натріть на тертці з великими отворами картоплю, посоліть, поперчіть, змастіть майонезом.
  4. Поверх картоплі викладіть подрібнену зелень і нарізані пластинками печериці.
  5. Окремо натріть яєчні білки і жовтки.
  6. Жовтки викладіть поверх грибів, змастіть майонезом.
  7. Білками посипте весь салат, прикрасьте зеленню і грибами.

Швидкі мариновані печериці

  • 500 г грибів;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • 1 ч. л. солі;
  • 2 ч. л. цукру;
  • 3 ст. л. оцту;
  • 1 ст. л. олії;
  • 2 лаврові листки;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • 3 зубці часнику.

Як готувати:

  1. Цибулю наріжте тонкими півкільцями, моркву натріть на тертці для моркви по-корейськи.
  2. У глибоку ємність влийте оцет і соняшникову олію. Додайте сіль, цукор, спеції, туди ж відправте вимиті печериці.
  3. На гриби викладіть цибулю і моркву.
  4. Накрийте каструлю кришкою, поставте на середній вогонь на 7 хвилин.
  5. Вогонь вимкніть, перемішайте вміст каструлі.
  6. Залиште під кришкою до повного охолодження.
  7. Залиште гриби в маринаді в холодильнику на ніч.

Закусочні млинці з червоною рибою

  • 4 яйця;
  • 500 мл молока;
  • 0,25 ч. л. солі
  • 50 мл соняшникової олії;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. соди;
  • 170-190 г борошна;
  • 300 г слабосоленої червоної риби;
  • 3 ст. л. майонезу;
  • 300 г вершкового сиру;
  • 1 ч. л. сухих італійських трав;
  • 50 г свіжої петрушки.

Як готувати:

  1. У глибокій мисці яйця змішайте з молоком, цукром, сіллю, содою і соняшниковою олією.
  2. Порціями додайте борошно, перемішайте до однорідності, щоб не було грудочок.
  3. Готуйте тонкі млинці на злегка змащеній олією сковороді. Остудіть.
  4. Для начинки вершковий сир змішайте з майонезом, італійськими травами. Рибу наріжте невеликими скибочками
  5. Кожен млинець змастіть невеликою кількістю сирної маси, посипати подрібненою петрушкою. Покладіть кілька скибочок червоної риби, скрутіть рулетиком.

Закусочний кабачковий торт

  • 2 цибулини;
  • 2 морквини;
  • 300 г курячого фаршу;
  • 1 кабачок;
  • 2 яйця;
  • 5 ст. л. борошна;
  • 2 ст. л. манної крупи;
  • 130 мл молока;
  • 100 г чері;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • часник;
  • зелень;
  • майонез.

Як готувати:

  1. Начинка. Нарізану дрібними кубиками цибулю і терту моркву підсмажте з додаванням невеликої кількості соняшникової олії. Остудіть. До майонезу додайте подрібнений часник. Помідори розріжте навпіл.
  2. М’ясні млинці. До фаршу додайте 2 білки, 100 мл молока, сіль, перець за смаком. Перемішайте. Всипте 3 ст. л. борошна і ще раз перемішайте.
  3. Кабачкові млинці. Кабачок натріть на тертці з великими отворами. Додайте сіль за смаком, жовтки, манну крупу і борошно, що залишилося. Влийте молоко, перемішайте.
  4. Підсмажте млинці на добре розігрітій сковороді з додаванням соняшникової олії. Остудіть.
  5. На широкій плоскій тарілці зберіть торт. Чергуйте м’ясні і кабачкові млинці, кожен змащуйте майонезом і невеликою кількістю засмажки, посипайте подрібненою зеленню.
  6. Залишками майонезу змастіть верх і боки торта, затягніть плівкою, відправте в холодильник для просочення. Після цього посипте торт зеленню і прикрасьте помідорами.

Печінка по-царськи

  • 600 г курячої печінки;
  • 1 ст. л. панірувальних сухарів;
  • 0,5 скл. манки;
  • 100 мл молока;
  • 5 штук. моркви;
  • 5 цибулин;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • зелень.

Як готувати:

  1. Печінку викладіть в чашу кухонного комбайна, всипте борошно, манку, влийте молоко, додайте сіль і перець за смаком. Перебийте масу до однорідності.
  2. Цибулю наріжте тонкими півкільцями. Моркву натріть на тертці з великими отворами. Підготовлені овочі підсмажте окремо до готовності, потім змішайте.
  3. Дно і бортики форми застеліть фольгою. Першим шаром викладіть половину піджарки, утрамбуйте ложкою, сформуйте невисокі бортики. Вилийте половину печінкової маси. Повторіть шари.
  4. Поставте печінку на 30-40 хв. в духовку, розігріту до 170 градусів. Готову страву остудіть, вийміть з форми, прикрасьте подрібненою зеленню.

Ребра в духовці «М’ясний пеньок»

  • 2,5 кг свинячих ребер висотою 15-20 см;
  • 1 кг м’ясного фаршу асорті;
  • 1 кг печериць;
  • 2-3 цибулини;
  • 5 зубці часнику;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • овочі для подачі.

Як готувати:

  1. Реброву стрічку розкладіть на столі м’ясної стороною вгору. Посоліть, поперчіть, натріть подрібненим часником. Залиште на годину.
  2. 0,5 кг грибів наріжте пластинками, відправте на сковороду смажитися, поки не випарується зайва волога. Цибулю наріжте і підрум’яньте окремо.
  3. Фарш посоліть, поперчіть. Половину підсмаженої цибулі з’єднайте з фаршем, половину – зі смаженими грибами.
  4. Дно і боки рознімної форми діаметром 20 см застеліть фольгою. Ребра встановіть вертикально по периметру форми, щоб вийшло кільце. У центр на дно викладіть половину фаршу, зверху викладіть гриби з цибулею.
  5. Викладіть фарш, що залишився.
  6. Краї ребер скріпіть шпажками. Додатково обв’яжіть ребра кулінарним шпагатом, щоб не роз’їхалися. Підніміть краї фольги, прикрийте ними конструкцію. Поставте в духовку, розігріту до 190-200 градусів на 1,5-2 години.
  7. За допомогою зубочисток закріпіть на поверхні страви гриби. Змастіть капелюшки соняшниковою олією. Поставте  ребра в духовку ще на 15 хвилин.

М’ясні кишеньки

  • 1,5 кг свинячої корейки;
  • 8-10 ч. л. тертого хрону;
  • 8-10 кілець ананаса;
  • 250 г твердого сиру;
  • 100 г борошна;
  • 4 яйця;
  • 200 г панірувальних сухарів;
  • сіль;
  • чорний перець.
    Як готувати:
  1. Корейку наріжте порційними шматками товщиною 5 см. На кожному зробіть поздовжній надріз.
  2. Кожен шматок м’яса посоліть, поперчіть всередині і зовні. Всередину викладіть по ложці тертого хрону, по 2 півкільця ананаса і скибочці сиру. Скріпіть кишеньки зубочистками.
  3. Заготовки обваляйте в борошні, потім занурте в збиті яйця, після запаніруйте в сухарях. Підрум’яньте на сковороді до золотистої скоринки.
  4. Перекладіть кишеньки на деко, накрийте фольгою. деко в духовку, розігріту до 180 градусів, на 25-30 хвилин.

Багатошаровий м’ясний хліб

  • 600 г курячої грудки;
  • 250 г шинки;
  • 150 г нарізаного пластинками бекону;
  • 200 г сиру;
  • 4 яйця;
  • 4-5 ст. л. борошна;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • 4-5 ст. л. вершків;
  • 1 ч. л. паприки;
  • прованські трави.

Як готувати:

  1. Куряче філе наріжте уздовж пластинами. Злегка відбийте. Посоліть, поперчіть.
  2. Дно і бортики прямокутної форми вистеліть пластинками бекону так, щоб краї звисали далеко за межі форми.
  3. 3 яйця змішайте з прованськими травами і дрібкою солі. Шматочки курки обваляйте в борошні, занурте в яєчну суміш, викладіть на дно форми. Зверху розмістіть кілька скибочок шинки, посипте сиром. Чергуйте шари до заповнення форми.
  4. Яйце збийте з вершками і паприкою. Полийте сумішшю вміст форми.
  5. Вільними краями пластинок бекону накрийте верхній шар хлібця.
  6. Накрийте фольгою, готуйте в духовці протягом 30-35 хвилин при 180 градусах.
  7. Готовий хлібець витягайте з форми до повного охолодження, після чого поставте його в холодильник на ніч.
  8. Вийміть хлібець з форми і подавайте.

Торт «Ескімо»

Для тіста:

  • 4 яйця;
  • 180 г цукру;
  • 100 мл води;
  • 130 г борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 2-3 ст. л какао-порошку.

Для крему:

  • 2 яйця;
  • 60 г цукру;
  • 0,5 скл. згущеного молока;
  • ванільний цукор;
  • 3 ст. л. борошна;
  • 250 мл молока;
  • 250 г вершкового масла.

Для просочення:

  • 200 мл молока;
  • 2 ст. л. цукрової пудри.

Для глазурі:

  • 3 ст. л. какао-порошку;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 3-5 ст. л. сметани;
  • 50 г вершкового масла.

Як готувати:

  1. Яйця розділіть на білки і жовтки. Додайте по 90 г цукру до білків і жовтків. Збийте жовтки до пишності. До жовтків додайте воду, перемішайте.
  2. Збиваємо білки. Коли вони перетворяться в щільне суфле, цівкою влийте жовткову суміш. Продовжуйте збивати на низькій швидкості.
  3. Борошно просійте з розпушувачем і какао. З’єднайте обидві суміші.
  4. Викладіть тісто в застелену пергаментом форму, розподіліть по дну.
  5. Випікайте корж 30-35 хвилин, готовність перевірте зубочисткою.
  6. Крем. У сотейнику з товстим дном змішайте всі інгредієнти, крім масла, для крему. Поставте сотейник на слабкий вогонь, при постійному помішуванні варіть крем до густоти. До крему додайте вершкове масло, збийте.
  7. Готовий бісквіт вийміть з форми, розріжте навпіл, щоб вийшло 2 коржі. Змішайте молоко з цукром в кількості, зазначеній в інгредієнтах для просочення. Полийте сумішшю коржі.
  8. Зберіть торт в тій же формі, в якій дбав бісквіт. Поставте в холодильник на кілька годин.
  9. Глазур. Змішайте в сотейнику інгредієнти, необхідні для глазурі. Поставте ємність на вогонь, при постійному помішуванні доведіть до легкого кипіння. Коли глазур остигне, полийте нею торт.

За матеріалами.