
Коли кілька років тому чоловік запропонував киянці Ользі Матвій, що займалася в той час випічкою десертів на замовлення, зняти і опублікувати в соцмережі процес приготування торта. Тоді жінка і не підозрювала, чим ця авантюра обернеться.
Згодом Ольга стала одним з найпопулярніших фуд-блогерів в мережі: кількість підписників її ютуб-каналу перевалило за 3 млн! Жінка підкорює своїм невичерпним чарівністю, харизмою і професіоналізмом. Всі страви підбирає так, щоб їх змогла приготувати кожна господиня – новачок на кухні або досвідчений кулінар. Результат приємно здивує!
Новий рік не за горами. Тому можна сміливо планувати новорічне меню. Ми пропонуємо чудову підбірку з 10 страв, яке точно здивує ваших гостей. Адже всі рецепти від Ольги Матвій – це ідеальний баланс смаку, краси і доступності продуктів.
- 1 цибулина;
- 30 мл оцту;
- 150 мл води;
- 1 ч. л. цукру;
- 30 г волоських горіхів;
- 250 г печінки тріски;
- 2 варені картоплини;
- 160 г плавленого сиру;
- 3 варених яйця;
- 1 яблуко;
- 1 варена морква;
- майонез за смаком;
- 30 г кропу;
- сіль за смаком;
- перець за смаком.
Як готувати:
- Цибулю наріжте тонкими півкільцями, перекладіть в невелику ємність, залийте маринадом і залиште на 15 хвилин. Для маринаду змішайте воду з оцтом, цукром і 1 ч. л. солі.
- Горіхи підсушіть на сухій сковороді, подрібніть.
- Печінку тріски наріжте дрібними кубиками, перемішайте з олією, яка залишилася.
- Варену картоплю натираємо на тертці з грубими отворами.
- Викладаємо салат шарами на широку плоску тарілку:
Перший шар – терта картопля.
Другий шар – маринована цибуля.
Третій шар – печінка тріски, плавлений сир.
6. Кожен шар посоліть і поперчіть, змастіть майонезом.
7. Зверху потріть тертим яйцем.
8. Потім – шар тертої моркви і яблука.
9. Салат прикрасіть подрібненим кропом і горіхами.
- 400 г вареного курячого філе;
- 2-3 варені картоплини;
- 4 варені яйця;
- 1 червона цибулина;
- 100 г маринованих шампіньйонів;
- 40 г зелені;
- 30 мл оцту;
- 30 мл води;
- 1 ч. л. цукру
- сіль – за смаком;
- перець – за смаком;
- майонез.
Як готувати:
- Цибулю наріжте тонкими півкільцями, перекладіть в невелику ємність, залийте маринадом і залиште на 15 хвилин. Для маринаду змішайте воду з оцтом, цукром і 1 ч. л. солі.
- Курячу грудку наріжте кубиками, викладіть на широку плоску тарілку. Злегка посоліть, поперчіть і змастіть майонезом. Викладіть віджату мариновану цибулю.
- Зверху натріть на тертці з великими отворами картоплю, посоліть, поперчіть, змастіть майонезом.
- Поверх картоплі викладіть подрібнену зелень і нарізані пластинками печериці.
- Окремо натріть яєчні білки і жовтки.
- Жовтки викладіть поверх грибів, змастіть майонезом.
- Білками посипте весь салат, прикрасьте зеленню і грибами.
Швидкі мариновані печериці
- 500 г грибів;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ч. л. цукру;
- 3 ст. л. оцту;
- 1 ст. л. олії;
- 2 лаврові листки;
- 10 горошин чорного перцю;
- 3 зубці часнику.
Як готувати:
- Цибулю наріжте тонкими півкільцями, моркву натріть на тертці для моркви по-корейськи.
- У глибоку ємність влийте оцет і соняшникову олію. Додайте сіль, цукор, спеції, туди ж відправте вимиті печериці.
- На гриби викладіть цибулю і моркву.
- Накрийте каструлю кришкою, поставте на середній вогонь на 7 хвилин.
- Вогонь вимкніть, перемішайте вміст каструлі.
- Залиште під кришкою до повного охолодження.
- Залиште гриби в маринаді в холодильнику на ніч.
Закусочні млинці з червоною рибою
- 4 яйця;
- 500 мл молока;
- 0,25 ч. л. солі
- 50 мл соняшникової олії;
- 1 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. соди;
- 170-190 г борошна;
- 300 г слабосоленої червоної риби;
- 3 ст. л. майонезу;
- 300 г вершкового сиру;
- 1 ч. л. сухих італійських трав;
- 50 г свіжої петрушки.
Як готувати:
- У глибокій мисці яйця змішайте з молоком, цукром, сіллю, содою і соняшниковою олією.
- Порціями додайте борошно, перемішайте до однорідності, щоб не було грудочок.
- Готуйте тонкі млинці на злегка змащеній олією сковороді. Остудіть.
- Для начинки вершковий сир змішайте з майонезом, італійськими травами. Рибу наріжте невеликими скибочками
- Кожен млинець змастіть невеликою кількістю сирної маси, посипати подрібненою петрушкою. Покладіть кілька скибочок червоної риби, скрутіть рулетиком.
- 2 цибулини;
- 2 морквини;
- 300 г курячого фаршу;
- 1 кабачок;
- 2 яйця;
- 5 ст. л. борошна;
- 2 ст. л. манної крупи;
- 130 мл молока;
- 100 г чері;
- сіль;
- чорний перець;
- часник;
- зелень;
- майонез.
Як готувати:
- Начинка. Нарізану дрібними кубиками цибулю і терту моркву підсмажте з додаванням невеликої кількості соняшникової олії. Остудіть. До майонезу додайте подрібнений часник. Помідори розріжте навпіл.
- М’ясні млинці. До фаршу додайте 2 білки, 100 мл молока, сіль, перець за смаком. Перемішайте. Всипте 3 ст. л. борошна і ще раз перемішайте.
- Кабачкові млинці. Кабачок натріть на тертці з великими отворами. Додайте сіль за смаком, жовтки, манну крупу і борошно, що залишилося. Влийте молоко, перемішайте.
- Підсмажте млинці на добре розігрітій сковороді з додаванням соняшникової олії. Остудіть.
- На широкій плоскій тарілці зберіть торт. Чергуйте м’ясні і кабачкові млинці, кожен змащуйте майонезом і невеликою кількістю засмажки, посипайте подрібненою зеленню.
- Залишками майонезу змастіть верх і боки торта, затягніть плівкою, відправте в холодильник для просочення. Після цього посипте торт зеленню і прикрасьте помідорами.
Печінка по-царськи
- 600 г курячої печінки;
- 1 ст. л. панірувальних сухарів;
- 0,5 скл. манки;
- 100 мл молока;
- 5 штук. моркви;
- 5 цибулин;
- сіль;
- чорний перець;
- зелень.
Як готувати:
- Печінку викладіть в чашу кухонного комбайна, всипте борошно, манку, влийте молоко, додайте сіль і перець за смаком. Перебийте масу до однорідності.
- Цибулю наріжте тонкими півкільцями. Моркву натріть на тертці з великими отворами. Підготовлені овочі підсмажте окремо до готовності, потім змішайте.
- Дно і бортики форми застеліть фольгою. Першим шаром викладіть половину піджарки, утрамбуйте ложкою, сформуйте невисокі бортики. Вилийте половину печінкової маси. Повторіть шари.
- Поставте печінку на 30-40 хв. в духовку, розігріту до 170 градусів. Готову страву остудіть, вийміть з форми, прикрасьте подрібненою зеленню.
Ребра в духовці «М’ясний пеньок»
- 2,5 кг свинячих ребер висотою 15-20 см;
- 1 кг м’ясного фаршу асорті;
- 1 кг печериць;
- 2-3 цибулини;
- 5 зубці часнику;
- сіль;
- чорний перець;
- овочі для подачі.
Як готувати:
- Реброву стрічку розкладіть на столі м’ясної стороною вгору. Посоліть, поперчіть, натріть подрібненим часником. Залиште на годину.
- 0,5 кг грибів наріжте пластинками, відправте на сковороду смажитися, поки не випарується зайва волога. Цибулю наріжте і підрум’яньте окремо.
- Фарш посоліть, поперчіть. Половину підсмаженої цибулі з’єднайте з фаршем, половину – зі смаженими грибами.
- Дно і боки рознімної форми діаметром 20 см застеліть фольгою. Ребра встановіть вертикально по периметру форми, щоб вийшло кільце. У центр на дно викладіть половину фаршу, зверху викладіть гриби з цибулею.
- Викладіть фарш, що залишився.
- Краї ребер скріпіть шпажками. Додатково обв’яжіть ребра кулінарним шпагатом, щоб не роз’їхалися. Підніміть краї фольги, прикрийте ними конструкцію. Поставте в духовку, розігріту до 190-200 градусів на 1,5-2 години.
- За допомогою зубочисток закріпіть на поверхні страви гриби. Змастіть капелюшки соняшниковою олією. Поставте ребра в духовку ще на 15 хвилин.
М’ясні кишеньки
- 1,5 кг свинячої корейки;
- 8-10 ч. л. тертого хрону;
- 8-10 кілець ананаса;
- 250 г твердого сиру;
- 100 г борошна;
- 4 яйця;
- 200 г панірувальних сухарів;
- сіль;
- чорний перець.
Як готувати:
- Корейку наріжте порційними шматками товщиною 5 см. На кожному зробіть поздовжній надріз.
- Кожен шматок м’яса посоліть, поперчіть всередині і зовні. Всередину викладіть по ложці тертого хрону, по 2 півкільця ананаса і скибочці сиру. Скріпіть кишеньки зубочистками.
- Заготовки обваляйте в борошні, потім занурте в збиті яйця, після запаніруйте в сухарях. Підрум’яньте на сковороді до золотистої скоринки.
- Перекладіть кишеньки на деко, накрийте фольгою. деко в духовку, розігріту до 180 градусів, на 25-30 хвилин.
Багатошаровий м’ясний хліб
- 600 г курячої грудки;
- 250 г шинки;
- 150 г нарізаного пластинками бекону;
- 200 г сиру;
- 4 яйця;
- 4-5 ст. л. борошна;
- сіль;
- чорний перець;
- 4-5 ст. л. вершків;
- 1 ч. л. паприки;
- прованські трави.
Як готувати:
- Куряче філе наріжте уздовж пластинами. Злегка відбийте. Посоліть, поперчіть.
- Дно і бортики прямокутної форми вистеліть пластинками бекону так, щоб краї звисали далеко за межі форми.
- 3 яйця змішайте з прованськими травами і дрібкою солі. Шматочки курки обваляйте в борошні, занурте в яєчну суміш, викладіть на дно форми. Зверху розмістіть кілька скибочок шинки, посипте сиром. Чергуйте шари до заповнення форми.
- Яйце збийте з вершками і паприкою. Полийте сумішшю вміст форми.
- Вільними краями пластинок бекону накрийте верхній шар хлібця.
- Накрийте фольгою, готуйте в духовці протягом 30-35 хвилин при 180 градусах.
- Готовий хлібець витягайте з форми до повного охолодження, після чого поставте його в холодильник на ніч.
- Вийміть хлібець з форми і подавайте.
Для тіста:
- 4 яйця;
- 180 г цукру;
- 100 мл води;
- 130 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- 2-3 ст. л какао-порошку.
Для крему:
- 2 яйця;
- 60 г цукру;
- 0,5 скл. згущеного молока;
- ванільний цукор;
- 3 ст. л. борошна;
- 250 мл молока;
- 250 г вершкового масла.
Для просочення:
- 200 мл молока;
- 2 ст. л. цукрової пудри.
Для глазурі:
- 3 ст. л. какао-порошку;
- 2 ст. л. цукру;
- 3-5 ст. л. сметани;
- 50 г вершкового масла.
Як готувати:
- Яйця розділіть на білки і жовтки. Додайте по 90 г цукру до білків і жовтків. Збийте жовтки до пишності. До жовтків додайте воду, перемішайте.
- Збиваємо білки. Коли вони перетворяться в щільне суфле, цівкою влийте жовткову суміш. Продовжуйте збивати на низькій швидкості.
- Борошно просійте з розпушувачем і какао. З’єднайте обидві суміші.
- Викладіть тісто в застелену пергаментом форму, розподіліть по дну.
- Випікайте корж 30-35 хвилин, готовність перевірте зубочисткою.
- Крем. У сотейнику з товстим дном змішайте всі інгредієнти, крім масла, для крему. Поставте сотейник на слабкий вогонь, при постійному помішуванні варіть крем до густоти. До крему додайте вершкове масло, збийте.
- Готовий бісквіт вийміть з форми, розріжте навпіл, щоб вийшло 2 коржі. Змішайте молоко з цукром в кількості, зазначеній в інгредієнтах для просочення. Полийте сумішшю коржі.
- Зберіть торт в тій же формі, в якій дбав бісквіт. Поставте в холодильник на кілька годин.
- Глазур. Змішайте в сотейнику інгредієнти, необхідні для глазурі. Поставте ємність на вогонь, при постійному помішуванні доведіть до легкого кипіння. Коли глазур остигне, полийте нею торт.