32 цікаві факти про шоколад, про які ви не знали

32 цікаві факти про шоколад, про які ви не знали

Цікаві факти про шоколад дивують. Значні цифри, значущі дати, кумедні події, пов’язані з цією ласою частиною меню. Цукерки, шоколадні плитки, глазурі та інші десерти заповнюють прилавки магазинів. Вони ніколи не зникнуть з продажу. Тому що попит на них зростає з кожним роком.

  1. «Madeleine» – найдорожчий шоколад у світі.
  2. Шоколад буває 5 видів: чорний, молочний, білий, діабетичний і пористий шоколад.
  3. Hershey’s щодня випускають понад 80 мільйонів шоколадок «Kisses».
  4. Англійська шоколадна фабрика Cadbury в 1842 році випустила першу шоколадну плитку в світі.
  5. У фільмі «Psycho», Альфред Хічкок використовував шоколадний сироп Bosco для імітації крові в знаменитій сцені в душі.
  6. Незважаючи на те, що какао вперше використовували в Центральній і Південній Америці понад 4000 років тому, майже 70% світового какао-сировини росте зараз в Африці. Кот-Д’івуар є одним з найбільших виробників какао, забезпечуючи близько 40% світових поставок.
  7. Шоколаду традиційно приписують магічні, медичні і містичні властивості. Наприклад, в латинській мові какао-дерева іменуються як «Theobroma Cacao», що означає «їжа богів».
  8. Шампанське ігристе вино вважається дуже кислим для вживання з темним шоколадом. Червоне вино поєднується краще всіх.
  9. Час вирощування какао-дерев може досягати 200 років, але період плодоношення складає всього лише 25 років.
  10. Практично всі какао-дерева знаходяться в межах 20 градусів від екватора, причому 75% ростуть на відстані до 8 градусів з обох сторін. Місця вирощування какао-культур розташовуються в 3-х основних регіонах: Південна і Центральна Америка, Західна Африка і Південно-Східна Азія/Океанія.
  11. Для створення одного фунта шоколаду потрібно близько 400 какао-бобів.
  12. Більш ніж 38 мільйонів тонн какао-бобів отримується щороку.
  13. Першими людьми, яким довелося скуштувати какао, були Мокая і Омелька, які жили на південному сході Мексики близько 1000 років до нашої ери.
  14. Слово «шоколад» походить з словесності цивілізації Майа – xocolatl, або «гірка вода».
  15. Люди, що знаходяться в стані стресу споживають на 55% більше шоколаду.
  16. Шоколад був одним з перших продуктів Американського експорту, коли в 16 столітті Колумб разом з Кортесом привіз какао-боби назад в Іспанію.
  17. Виявляється, чорний шоколад набагато корисніше для здоров’я людини, ніж молочний, білий та інші різновиди.
  18. Раніше шоколад призначався тільки елітним верствам населення, але тепер він став доступний для кожного, у зв’язку з технічними досягненнями промислової еволюції. Однак, як тільки шоколад набув популярність у Європі й Америці, тисячі людей були використані в якості рабської праці для виробництва какао.
  19. Не варто думати, що смак шоколаду залежить виключно від фабрики і її добавок. Самі какао-боби мають найрізноманітніші аромати і смаки. Якщо точніше, то більше 300 смаків, а також 400 запахів.
  20. Дослідники не виявили ніякого зв’язку між прищиками і шоколадом.
  21. Німецькі вчені припускають, що флавоніди, що знаходяться в шоколаді, поглинають ультрафіолетове випромінювання, яке допомагає захистити шкіру і збільшити приплив крові, в кінцевому рахунку, покращує її зовнішній вигляд.
  22. Дослідження показують, що темний шоколад покращує пам’ять, гостроту уваги, швидкість реакції й уміння вирішувати проблеми, за рахунок збільшення притоку крові до мозку. Дослідження також виявили, що темний шоколад допомагає поліпшити зір в країнах з поганими погодними умовами, і сприяє зниженню кров’яного тиску, спад якого добре впливає на підтримку належного рівня холестерину, чутливість до інсуліну і функцію тромбоцитів.
  23. Під час Другої Світової війни німцями була розроблена вибухівка, покрита шоколадом. Після порушення зовнішньої оболонки, протягом семи секунд, відбувався вибух тонкої внутрішньої сталевої бомби.
  24. Німці використовували шоколад при заманюванні євреїв у вагони, де раніше перевозили худобу, для подальшої відправки до концтаборів.
  25. У  Мексиці цілителі застосовують шоколад в лікуванні деяких захворювання, наприклад – бронхіт. У деяких регіонах, діти п’ю шоколад вранці, щоб уникнути укусів скорпіонів і бджіл.
  26. Перша механічна машина по виробництву шоколаду була виготовлена в Барселоні (Іспанія), в 1870 році.
  27. Приблизно 40% мигдалю, виробленого у світі, йде на добавки для шоколадних виробів.
  28. Найбільша плитка шоколаду (з вагою майже 6 тонн) була виготовлена британською шоколадною компанією Тхорнтонс, яка тим самим увійшла в книгу Рекордів Гіннесса.
  29. Середньорічний рівень споживання шоколаду однією людиною становить 5,5 кг.
  30. Більше за всіх шоколад люблять в Швейцарії: середній житель цієї країни з’їдає більше 10 кг шоколаду в рік!
  31. Один маленький шматочок шоколаду може дати людині достатньо енергії, щоб пройти 45,5 метрів.
  32. Через таку речовину як теобромін шоколад є отруйним продуктом для тварин.


Читайте також: Шоколадна паста на сніданок