
Цікаві факти про шоколад дивують. Значні цифри, значущі дати, кумедні події, пов’язані з цією ласою частиною меню. Цукерки, шоколадні плитки, глазурі та інші десерти заповнюють прилавки магазинів. Вони ніколи не зникнуть з продажу. Тому що попит на них зростає з кожним роком.
- «Madeleine» – найдорожчий шоколад у світі.
- Шоколад буває 5 видів: чорний, молочний, білий, діабетичний і пористий шоколад.
- Hershey’s щодня випускають понад 80 мільйонів шоколадок «Kisses».
- Англійська шоколадна фабрика Cadbury в 1842 році випустила першу шоколадну плитку в світі.
- У фільмі «Psycho», Альфред Хічкок використовував шоколадний сироп Bosco для імітації крові в знаменитій сцені в душі.
- Незважаючи на те, що какао вперше використовували в Центральній і Південній Америці понад 4000 років тому, майже 70% світового какао-сировини росте зараз в Африці. Кот-Д’івуар є одним з найбільших виробників какао, забезпечуючи близько 40% світових поставок.
- Шоколаду традиційно приписують магічні, медичні і містичні властивості. Наприклад, в латинській мові какао-дерева іменуються як «Theobroma Cacao», що означає «їжа богів».
- Шампанське ігристе вино вважається дуже кислим для вживання з темним шоколадом. Червоне вино поєднується краще всіх.
- Час вирощування какао-дерев може досягати 200 років, але період плодоношення складає всього лише 25 років.
- Практично всі какао-дерева знаходяться в межах 20 градусів від екватора, причому 75% ростуть на відстані до 8 градусів з обох сторін. Місця вирощування какао-культур розташовуються в 3-х основних регіонах: Південна і Центральна Америка, Західна Африка і Південно-Східна Азія/Океанія.
- Для створення одного фунта шоколаду потрібно близько 400 какао-бобів.
- Більш ніж 38 мільйонів тонн какао-бобів отримується щороку.
- Першими людьми, яким довелося скуштувати какао, були Мокая і Омелька, які жили на південному сході Мексики близько 1000 років до нашої ери.
- Слово «шоколад» походить з словесності цивілізації Майа – xocolatl, або «гірка вода».
- Люди, що знаходяться в стані стресу споживають на 55% більше шоколаду.
- Шоколад був одним з перших продуктів Американського експорту, коли в 16 столітті Колумб разом з Кортесом привіз какао-боби назад в Іспанію.
- Виявляється, чорний шоколад набагато корисніше для здоров’я людини, ніж молочний, білий та інші різновиди.
- Раніше шоколад призначався тільки елітним верствам населення, але тепер він став доступний для кожного, у зв’язку з технічними досягненнями промислової еволюції. Однак, як тільки шоколад набув популярність у Європі й Америці, тисячі людей були використані в якості рабської праці для виробництва какао.
- Не варто думати, що смак шоколаду залежить виключно від фабрики і її добавок. Самі какао-боби мають найрізноманітніші аромати і смаки. Якщо точніше, то більше 300 смаків, а також 400 запахів.
- Дослідники не виявили ніякого зв’язку між прищиками і шоколадом.
- Німецькі вчені припускають, що флавоніди, що знаходяться в шоколаді, поглинають ультрафіолетове випромінювання, яке допомагає захистити шкіру і збільшити приплив крові, в кінцевому рахунку, покращує її зовнішній вигляд.
- Дослідження показують, що темний шоколад покращує пам’ять, гостроту уваги, швидкість реакції й уміння вирішувати проблеми, за рахунок збільшення притоку крові до мозку. Дослідження також виявили, що темний шоколад допомагає поліпшити зір в країнах з поганими погодними умовами, і сприяє зниженню кров’яного тиску, спад якого добре впливає на підтримку належного рівня холестерину, чутливість до інсуліну і функцію тромбоцитів.
- Під час Другої Світової війни німцями була розроблена вибухівка, покрита шоколадом. Після порушення зовнішньої оболонки, протягом семи секунд, відбувався вибух тонкої внутрішньої сталевої бомби.
- Німці використовували шоколад при заманюванні євреїв у вагони, де раніше перевозили худобу, для подальшої відправки до концтаборів.
- У Мексиці цілителі застосовують шоколад в лікуванні деяких захворювання, наприклад – бронхіт. У деяких регіонах, діти п’ю шоколад вранці, щоб уникнути укусів скорпіонів і бджіл.
- Перша механічна машина по виробництву шоколаду була виготовлена в Барселоні (Іспанія), в 1870 році.
- Приблизно 40% мигдалю, виробленого у світі, йде на добавки для шоколадних виробів.
- Найбільша плитка шоколаду (з вагою майже 6 тонн) була виготовлена британською шоколадною компанією Тхорнтонс, яка тим самим увійшла в книгу Рекордів Гіннесса.
- Середньорічний рівень споживання шоколаду однією людиною становить 5,5 кг.
- Більше за всіх шоколад люблять в Швейцарії: середній житель цієї країни з’їдає більше 10 кг шоколаду в рік!
- Один маленький шматочок шоколаду може дати людині достатньо енергії, щоб пройти 45,5 метрів.
- Через таку речовину як теобромін шоколад є отруйним продуктом для тварин.
Читайте також: Шоколадна паста на сніданок