5 видів рослинного молока, які можна приготувати вдома

5 видів рослинного молока, які можна приготувати вдома

Рослинне молоко – чудова альтернатива коров’ячому під час Великого посту, а також незамінний продукт для всіх, хто не переносить лактозу. У «немолочного» молока не тільки приємний і незвичайний смак, але і цілий ряд корисних властивостей. Розповідаємо про 5 видів здорового напою і про те, як їх приготувати вдома. Тим більше що це дуже просто!

Вівсяне

Молоко з вівсяних пластівців можна по праву назвати еліксиром молодості і краси. Напій багатий мінералами, вітамінами і антиоксидантами, завдяки чому покращується стан шкіри, волосся, зубів і нігтів. Вівсяне молоко заспокоює нервову систему, допомагає зняти стрес, нормалізує сон, рівень цукру в крові, покращує загальний стан і тонізує організм. Що особливо приємно, у вівсяного молока низька калорійність, тому ви можете не боятися за фігуру.

Як приготувати: один стакан цільнозернових вівсяних пластівців залити одним літром чистої води на 30 хвилин (можна і на ніч). Помістити в блендер, за бажанням додати фініки без кісточок, мед і корицю. Збивати протягом 3-4 хвилин до однорідної консистенції. Процідити і пити. Зберігати в холодильнику 3-5 днів.

Мигдальне

Мигдальне молоко має приємний горіховий смак: його можна додавати в каву і какао, каші, супи, смузі і коктейлі або пити в чистому вигляді. Єдиний мінус такого молока – досить висока ціна, але вона окуповується численними корисними властивостями напою. Мигдальне молоко багате білком, залізом, магнієм, фосфором, натрієм, цинком, ліпідами, вітамінами групи В і Е, а за вмістом кальцію воно значно перевершує коров’яче. Низькокалорійний напій сприяє схудненню, покращує стан шкіри і зір, володіє протираковими властивостями, зміцнює кістки, благотворно впливає на серце і нормалізує тиск.

Як приготувати: один стакан очищеного мигдалю залити водою і залишити на ніч. Вранці горіхи промити і збити в блендері з 4-5 склянками чистої води протягом декількох хвилин. Процідити через марлю або сито і пити. За бажанням в молоко можна додати мед, ваніль, банан. У холодильнику молоко зберігається не більше п’яти днів. Макуха можна висушити – вийде смачне борошно для приготування десертів і оладок.

Кунжутне

Кунжут – чемпіон по вмісту кальцію, що робить його незамінним для всіх, хто не вживає тваринного молоко і молочні продукти. Також насіння сезаму насичені вітамінами групи В і Е, білками, фосфором, цинком, залізом, амінокислотами. Молоко з кунжуту виводить з організму шлаки і токсини, поліпшує роботу печінки, заспокоює нервову систему, покращує моторику кишечника, підвищує лібідо у жінок, а завдяки вмісту цінного антиоксиданту сезамін служить відмінною профілактикою ракових захворювань. А ще дієтологи стверджують, що молоко з кунжуту позбавляє від цукрової залежності.

Як приготувати: один стакан необсмаженого кунжутного насіння замочити на ніч у воді. Вранці воду злити, насіння промити в ситі, перекласти в блендер, залити 1 літром фільтрованої води і збивати не більше 30 секунд. Процідити і пити. Макуха використовувати для приготування оладок, смузі і каш. Зберігати молоко в холодильнику не більше трьох днів.

Гарбузове

Гарбузове молоко відрізняється характерним пряним смаком і ароматом і ідеально підходить для приготування крем-супів, каш, салатних заправок і соусів до гарячих страв. А якщо його нагріти і збити з корицею, мускатним горіхом і медом, вийде корисний і смачний напій. Крім приємного смаку гарбузове молоко багате антиоксидантами, білком, ненасиченими жирними кислотами, вітамінами і мінералами, в тому числі залізом і цинком. Напій має сильну протизапальну дію і використовується для профілактики різних захворювань.

Як приготувати: один стакан очищеного гарбузового насіння (свіжого або сушеного) замочити у воді на ніч. Вранці промити і збити в блендері з 4-ма склянками чистої води. Процідити і пити. Макуха можна додати в салати або кашу. Зберігати молоко тільки в холодильнику, не більше п’яти днів.

5 видів рослинного молока, які можна приготувати вдома

Кедрове

Кедрове молоко – безумовний фаворит за змістом корисних речовин. Містить вітаміни краси А і Е, вітаміни групи В, ряд незамінних амінокислот, а також значний набір мінералів, таких як кальцій, цинк, залізо, калій, мідь, йод, кремній, фосфор, магній і т. Д. Напій зміцнює імунітет, поліпшує роботу нервової і серцево-судинної систем, очищає кров, виводить токсини. А найголовніше – білок з кедрового молока засвоюється організмом майже повністю. Бонус до корисного складу – ніжний і приємний смак молока, який чудово поєднується з напоями і будь-якими стравами – від мюслів до гарячого.

Як приготувати: замочувати кедрові горіхи не потрібно! Один стакан очищених кедрових горішків помістити в блендер, залити двома склянками чистої води і збивати, поступово додаючи ще 2-3 склянки води. Готову масу залишити на півгодини, після чого процідити. Макуха можна додати в мюслі, кашу, салат або суп. Молоко можна кілька днів зберігати в холодильнику, але краще вживати його свіжим.

 Підпишіться на Коліжанку в Telegram