6 варіантів корисних перекусів, які легко приготувати вдома

Досі перекушуєте на роботі печивом та цукерками?

Ми вирішили показати 6 рецептів здорових та поживних перекусів. Їх можна легко приготувати вдома і вони досить бюджетні.

Лаваш з куркою

Потрібно: Тонкий лаваш – половина одного листа, відварене або запечене куряче філе – 50 грамів, овочі, листя салату – 50 грамів, йогурт – 20 грамів, спеції за смаком.

Готувати закуску з лаваша можна кількома способами. Наприклад, у вигляді одного суцільного ролу або робити окремі конвертики. На смак це не впливає, просто як вам подобається більше.

В начинку можна взяти усе, що лежить у холодильнику. Наприклад, добре смакуватиме запечений баклажан або гриби. Чи, наприклад, солоний м’який сир із зеленню. Замість курки можна додати квасолю.

Приготування:

Овочі та курку подрібнити соломкою. Лаваш розрізати на невеликі квадратики. За бажанням, лист можна змастити соусом. Для цього до густого йогурту додати сіль, перець та улюблені спеції. Буде смачно із часником та зеленню.

Не варто використовувати вже готові магазинні соуси. Вони дуже калорійні та на майонезній основі. 100 грам такого соусу містить в собі близько 450 калорій. Це як великий “Снікерс”. Також краще обирати бездріжджовий лаваш з висівками, він корисніший, ніж звичайний.

Всередину на квадратики покласти начинку та закрутити в акуратні трикутники. Щоб лаваш швидко не розмок, вже готові закуски треба підсушити на сухій сковороді або грилі. Так він стане хрустким та смачнішим.

Горіхи-сухофрукти

Потрібно: арахіс – 100 грамів, фундук – 100 грамів, волоський горіх – 100 грамів, курага – 100 грамів, чорнослив – 100 грамів.

Варіант для тих, кому не хочеться нічого готувати. Горіхи та сухофрукти – хороша альтернатива цукеркам та печиву. Такої кількості інгредієнтів вистачить вам на цілий тиждень.

Найкраще просто купити різних горіхів та сухофруктів і змішати їх докупи самим. Так вийде дешевше, ніж купляти готові асорті. Також, ви можете варіювати кількість тих чи інших інгредієнтів.

Хоч горіхи та фрукти набагато корисніші за солодощі, з ними також треба бути обережними. Горіхи містять в собі багато корисних жирів, але дуже калорійні. Тому не більше 50 грамів горіхів у день.

Сухофрукти, щоб вони були красивіші та смачніші, часто обробляють цукровим сиропом. Це збільшує їх калорійність та робить їх не такими корисними. Краще уникати дуже красивих, ідеально рівних та часто блискучих сухофруктів. Їх точно чимось обробляли.

Хумус з овочевими паличками

Потрібно: нут – 100 грамів, оливкова олія, часник, спеції, зелень, огірок, морква, селера, хлібці пшеничні – 2 шт.

Хумус можна приготувати самому, або купити вже готовий. Баночка хумусу в магазині коштує від 20 до 40 гривень. Залежно від виробника та об’єму, але його досить просто приготувати самому.

Приготування:

Нут потрібно спочатку замочити на ніч або мінімум на 6 годин, а потім зварити до повної готовності (1,5-2 години). В блендер помістити нут, часник, спеції, можна додати трохи зелені та почати усе збивати. Поступово додавати олії, але не переборщити. Вистачить столової ложки.

В кінці має вийти однорідна густа паста. Якщо ж вона вийшла суха, можна додати трохи води, у якій варився нут. Такої кількості хумусу вистачить на дві порції.

Овочі просто порізати великою соломкою та взяти з собою.

Суші-рол

Потрібно: готовий рис – 50 грамів, норі 1 лист, фета – 50 грам, огірок, болгарський перець.

Приготування:

Цей варіант перекусу для тих, хто любить експериментувати з їжею або як варіант перекусу на вихідні. Готувати його не так складно як здається.

Готовий рис змішати з фетою, щоб він був клейким і не розсипався. Важливо обирати хороший сир, який можна намазати. Можна додати спеції.

Потім робити усе як у звичайних ролах. Розмазати на половину листа рис, всередину покласти нарізаний соломкою огірок та перець. За бажанням можна додати рибу та авокадо. Потім, добре стиснувши, закрутити рол.

Його можна їсти як шаурму, або розрізати на шматки. Можна приправити соєвим соусом одразу перед вживанням.

Арахісова паста з яблуком

Потрібно: Арахісова паста – 25 грамів, яблуко – 1 штука.

Дуже простий, але не менш смачний перекус. Арахісову пасту можна купити або приготувати самому.

Для приготування арахісової пасти вдома потрібно лише арахіс і потужний блендер з чашею.

Приготування:

Обсмажений несолений арахіс помістити в чашу блендера і збивати на високій швидкості. Через деякий час подрібнений арахіс зіб’ється у велику груду. Її краще роздробити ложкою, так ви полегшите завдання блендеру.

Збивати потрібно до того моменту, поки ви не побачите однорідну блискучу масу. Чим довше збивати – тим рідшою вона буде. За бажанням можна додати трохи меду (тоді паста буде твердіша) або трошки солі.

Яблука просто порізати та викласти у контейнер. 25 грамів арахісової пасти – це одна велика столова ложка з верхівкою.

Вівсяні енергетичні батончики

Потрібно: Вівсянка – 200 грамів, банан – 1-1,5 шт., сухофрукти, горіхи, насіння за смаком

Приготування:

Такі батончики набагато корисніші за “фітнес-батончики” з магазину. У домашніх немає цукру, ароматизаторів та підсилювачів смаку. З такої кількості інгредієнтів вийде близько 4 батончиків, які можна всюди взяти з собою.

Готувати їх легко. Банан розім’яти у пюре, додати вівсянку та інші сухі інгредієнти. Додавати можна будь-що: від родзинок до в’яленої журавлини та кедрових горішків. Тут вже діло смаку.

Усі інгредієнти потрібно добре вимішати, щоб суміш була вогкою та злипалась докупи. За потребою можна додати ще півбанана, залежно від їх стиглості та величини. Якщо любите солодке – можна додати меду.

Суміш сформувати у вигляді батончиків та помістити на деко, застелене пергаментним папером. Випікати при 180 градусах приблизно 20 хвилин. Залежно від потужності духовки.