
Буженина домашня в духовці (покроковий рецепт з фото)
Інгредієнти:
- свинина (в цьому рецепті філе) – 1 кг;
- часник – 4-5 зубчики;
- чорний перець горошок – 1 ч. л.;
- сушений базилік і мелена паприка – по пів чайної ложки;
- сіль – 1 ч. л. з гіркою;
- гірчиця столова гостра – 1 ст. л. (або трохи більше);
- фольга для запікання.
Рецепт приготування:
- Часточки часнику чистимо від лушпиння, ріжемо пластинами. Цим часником ми будемо шпигувати м’ясо.
- Приготуємо суміш спецій для буженини. Чорний перець краще потовкти в ступці, він буде більш ароматним і гостреньким.
- Додаємо до подрібненого перцю сушений базилік (або інші сушені трави) і мелену червону паприку. Ще раз все розтираємо в ступці.
- Змішуємо спеції з сіллю. Сіль для м’яса використовуємо велику, кухонну. На шматок вагою близько 1 кг. піде чайна ложка з гіркою крупної солі.
- У суміш спецій і солі висипаємо нарізаний часник. Обвалюють часточки в ароматної суміші з усіх боків.
- Тепер беремо ніж з тонким гострим носиком і робимо проколи по всьому шматку м’яса. Глибина така, щоб увійшла пластина часнику.
- Після того, як нашпигували м’ясо, обсипаємо його сіллю зі спеціями і руками починаємо втирати цю суміш з усіх боків.
- Натираємо м’ясо гірчицею, рівномірно розподіляючи її по всьому шматку. Накриваємо посуд кришкою або затягуємо плівкою і прибираємо в холодильник на 10-12 годин (на ніч).
- Перед тим, як діставати м’ясо з холодильника, духовку включаємо, даємо їй прогрітися до 220 градусів. Замариноване м’ясо викладаємо на шматок фольги (на матову сторону), накриваємо другим шматком.
- Краї добре загортаємо, інакше через них витече м’ясний сік і буженина вийде сухою.
- Конверт із запакованим м’ясом обережно перекладаємо на деко. Куточки конверта піднімаємо вгору. Наливаємо на деко води на 1-1,5 см, ставимо м’ясо в гарячу духовку. Через півгодини температуру знижуємо до 200 градусів і запікаємо м’ясо ще 1 годину. Час приготування зазначено для шматка вагою в 1 кг, якщо шматок більше, то на кожен кілограм додаємо ще по 30 хвилин. Під час запікання вода з дека буде випаровуватися, обов’язково підливаємо, щоб деко ні сухим, інакше м’ясо може підгоріти.
- Готову буженину залишаємо в вимкненій духовці «доходити». Вона вже повністю готова, але м’ясо не рекомендується відразу діставати, йому потрібно відлежатися, увібрати сік. Приблизно через півгодини буженину дістаємо, розгортаємо і залишаємо остигати до кімнатної температури. Потім перекладаємо в контейнер, заливаємо підливою, що утворилася при запіканні, прибираємо в холодильник на кілька годин. Остиглу буженину нарізаємо тонкими скибочками. Виходить чудова холодна закуска до будь-якого свята!
