Бабуся розповіла мені, чому колись всі їли смалець – і майже не хворіли

Смальцем називають топлений жир свинячого сала. Він складає основу безлічі традиційних українських, польських, німецьких та інших страв. Також на смальці можна смажити овочі, м’ясо, напівфабрикати, борошняні вироби та багато іншого.

У наш час завжди можна придбати смалець, вироблений на заводі, але поціновувачі стверджують, що з домашнім він не зрівняється.

На жаль, дієтологи і вегетаріанці категорично проти такої їжі. Вони знайшли досить доказів, щоб засумніватися в користі смальцю, і не вживати його взагалі.

Однак багатьом він необхідний, щоб підтримувати своє здоров’я і відновлювати сили після важкої фізичної і розумової роботи. Не дарма в давнину всі їли смалець і майже не хворіли!

У чому користь смальцю?


Смалець містить в собі безліч корисних речовин:

  • Вітамін В4 або холін впливає на обмін білків і жирів в організмі, запобігає появі склерозу і покращує роботу серця, сприяє регенерації печінки при алкоголізмі та гепатиті.
  • Вітамін Е укріплює стінки капілярів і судин, запобігає утворенню тромбів, покращує згортання крові та сприяє регенерації тканин.
  • Вітамін D бере участь в обміні речовин, регулює процеси засвоєння організмом кальцію і фосфору, уповільнює зростання ракових клітин, активує ріст і формування кісткової тканини.
  • Селен захищає тканини ока від вільних радикалів, бере участь в процесі росту клітин.
  • Цинк покращує постачання сітківки ока киснем, сприяє поліпшенню структури зорового нерва.
  • Також в смальці є холестерин, як корисний, так і шкідливий. Перший необхідний для синтезу різних гормонів, входить до складу мембран клітин, також бере участь у виробленні серотоніну. Якщо у вас часто спостерігається пригнічений настрій, обов’язково їжте вранці до 50 г сала або 20 г смальцю.

Коли без смальцю не обійтися?

За словами вчених, смалець та інші продукти, багаті жирними кислотами, незамінні:

  • при сильних фізичних навантаженнях;
  • при загальному виснаженні організму;
  • в зимовий період;
  • при виведенні каменів з печінки або сечового міхура (після попередньої консультації з лікарем).

Що ще можна робити зі смальцем?

Смалець вживають не тільки в їжу, але і як лікарський і навіть косметичний засіб.

  • Ще за часів наших дідів смальцем змащували хворі суглоби, лікували екзему, що мокне, застуду та інші захворювання.
  • При облисінні проблемні ділянки шкіри змащують смальцем, а потім змивають теплою водою. Процедуру повторюють кілька разів.
  • При болях в суглобах їх змащують на ніч смальцем, накривають вощеним папером, тепло загортають і залишають до ранку. Якщо до смальцю додати меду, то лікувальний ефект буде сильнішим.

У косметології смалець застосовують для очищення обличчя, усунення запальних процесів, зміцнення волосся:

  • Вітамін D сповільнює старіння шкіри, забирає лущення і сухість, надає м’якості та ніжності.
  • Вітамін B4 покращує регенерацію клітин, робить шкіру пружною.
  • Вітамін E розгладжує шкірні покриви.
  • Селен запобігає появі вугрової висипки.

Щоб підлікувати шкіру, яка обвітрилася і лупиться, втирайте смалець в уражені ділянки 7-10 хвилин. Будьте обережні навколо очей: тут наносити смалець необхідно легкими рухами. Потім очистіть залишки смальцю паперовою серветкою. Для закріплення ефекту можна нанести зволожувальний крем.

А ви любите цей прадавній продукт?

Джерело