Баклажан – з нього виходять неймовірно смачні, ароматні закуски, в тому числі на зиму. Правильно приготовлена консервація може подаватися на стіл як гарнір, закуска або самостійне блюдо.
Одна з популярних страв, яку готують з цього овоча – баклажани по-корейськи. Рецептів цієї заготовки безліч. Для приготування баклажанів по-корейськи на зиму з виходом на 4 банки по 0,5 літра будуть потрібні наступні продукти:
- Баклажани – 1 кг (середнього розміру 6 шт.)
- Солодкий перець – 300-400 г (3-4 шт.)
- Морква – 3 шт. (велика)
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 5-7 зуб.
- 1 стручок гострого перцю
- Сіль – за смаком
Для приготування закуски на зиму за цим рецептом потрібно маринад, в який входять наступні інгредієнти:
- Олія (соняшникова, оливкова) – півсклянки
- Столовий оцет (6%) – ¼ склянки
- Цукор-пісок – 1 ст.ложка
- Сіль – за смаком, але не менше 1 ч. ложки
- Мелений чорний і червоний перець – по ½ ч. ложки
- Порошок коріандру – 1 ч. ложка
- Куркума – 1 ч. ложка
Готуються баклажани по-корейськи на зиму поетапно. Перший важливий етап – приготування маринаду, оскільки йому потрібен певний час настоятися, щоб придбати однорідний смак і аромат. Послідовність дій тут наступна:
- 2 столові ложки оливкової або соняшникової олії вилити в сотейник. Нагріти її, але не кип’ятити!
- У розігріту олію гострий перець, підготовлену куркуму, половину чайної ложки коріандру. Все добре перемішати, підігріти кілька секунд (не більше 5). Таке прогрівання корисно для спецій, оскільки дозволяє розкрити їх смак і аромат. Однак перегрівати їх не можна.
- Залишити олію остигати.
- Цукровий пісок, сіль, чорний перець, другу половину підготовленого коріандру- ретельно перемішати. Додати цю суміш в олію, що залишилося, розбавити оцтом
- Змішану з приправами остиглу олію додати в маринад, дати йому постояти ще 40-60 хвилин (цього часу достатньо, щоб приготувати овочі)
Баклажани по-корейськи готуються за наступним принципом:
- Баклажани помити, обсушити на серветках, вирізати хвостик – плодоніжки, потім порізати на акуратні шматочки.
- В емальовану каструлю влити 2 літри води і всипати 2 столові ложки солі, воду закип’ятити.
- В окріп висипати порізані шматочки овочів, щільно закрити каструлю. Дати воді закипіти знову. Коли овочі закиплять, зробити вогонь слабким, варити їх ще близько 10-12 хвилин. Важливо, щоб вода не сильно кипіла, інакше овочі розм’якнуть і втратять свою форму
- Готові плоди злити в друшляк, дати охолонути. В цей час перейти до обробки інших інгредієнтів.
- Морквину добре помити, очистити від шкірки, натерти на тертці для корейської моркви. Перчини нарізати півкільцями або соломкою.
- Нашатковані овочі покласти в ємність, туди ж додати порізану кільцями цибулю, подрібнений часник. Якщо ви любите гострі закуски, додайте до загальної маси стручок гіркого перцю, попередньо видаливши з нього насіння.
- Додаємо в овочеве асорті остиглі і проварені в солоній воді (це необхідно, щоб прибрати зайву гіркоту) баклажани. Добре, але акуратно перемішуємо овочі, заливаємо маринадом, даємо настоятися пару годин.
- Розкладаємо заготовку по заздалегідь підготовленим – вимитим і простерилизованим банкам, залишаючи 1 см від краю. У велику каструлю ставимо банки з салатом, накриваємо їх кришками, заливаємо водою по плечики. Ставимо на вогонь і стерилізуємо півгодини (якщо використовуються півлітрові банки). Закочуємо гарячі банки кришками і вкутуємо їх до повного охолодження.