Без барвників та консервантів — натуральні цукати з гарбуза

Без барвників та консервантів: натуральні цукати з гарбуза
Без барвників та консервантів: натуральні цукати з гарбуза

Гарбуз – король осені. Тому його обов`язково варто включити в осіннє меню. І каші, пироги, запіканки – це далеко не все, що можна приготувати. Ми пропонуємо ароматний й дуже корисний десерт – цукати з гарбуза.

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 800 г
  • Цукор – 400 г
  • Вода  – 100 г
  • Лимон – 0.5 шт.
  • Палички кориці – 1 шт.
  • Цедра апельсина – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Спочатку нарізаємо  кільцями гарбуз. З кілець нам необхідно зняти шкірку. Для приготування цукатів найкраще використовувати мускатний гарбуз.
  2. Кожне кільце ріжемо кубиками, приблизно, в 3 см. Ми не дотримувалися чіткої пропорції в нарізанні кубиків гарбуза, але ви можете зробити їх однаковими, тоді цукати вийдуть особливо гарними.
  3. Звичайно, для приготування цукатів нам буде потрібен цукровий сироп. Для цього, ми змішаємо в сотейнику цукор і воду, і з половини лимона вичавимо сік.
  4. Доводимо рідину до кипіння, і варимо на середньому вогні, після закипання, ще 5 хвилин.
  5. Кубики гарбуза складаємо в каструлю, і поливаємо їх звареним цукровим сиропом. Також, додаємо цедру апельсина і паличку кориці.
  6. На початку, нам може здатися, що сиропу так мало, що він навіть не покриває весь гарбуз. Але при подальшому варінні гарбуз пустить сік, і рідини стане більше.
  7. Всю гарбузову масу доводимо до кипіння, і варимо ще 5-10 хвилин. Після чого, залишаємо каструлю до повного охолодження. Коли гарбуз охолоне, ставимо варитися знову, за тим же принципом, як і в перший раз. Таку процедуру проробляємо 3-4 рази, залежно від соковитості гарбуза.
  8. Через кілька разів відварювання, коли гарбуз приготується, проціджуємо через сито ще гарячий сироп, щоб максимально відокремити його від шматочків гарбуза. Готовий сироп залиште для подальших кулінарних творінь, оскільки гарбузовий сироп відмінно підійде для млинців, або для просочення бісквіта.
  9. Тепер, нам необхідно викласти кожен шматочок гарбуза на деко, яке вже застелене пергаментом. Ми залишаємо гарбуз в духовці при 80-90 градусах (в режимі конвекції) на 2 години. Час зазначено приблизний, оскільки гарбуз буває різних сортів і стиглості, тому може сушитися в духовці по різному, стежте за приготуванням самостійно. Гарбуз, після просушування, має бути сухим, м’яким, і пружним.
  10. Коли цукати охолонуть, можете змішати їх з цукровою пудрою. Зайву цукрову пудру можна відсіяти за допомогою сита.

Такі ласощі не лише смачні, а й корисні. Тому ними можна пригощати навіть найменших любителів солодощів.