Більше ніколи не викидаю яєчну шкаралупу! 8 корисних способів застосування

Яєчна шкаралупа традиційно вважається одним з найбільш корисних продуктів, які можна використовувати в побуті і на дачі. Якщо ви часто використовуєте яйця в готуванні, не викидайте шкаралупу – вона вам знадобиться: нею можна удобрювати грунт в саду і на городі, для кімнатних рослин, для поливу.

Шкаралупу перед застосуванням потрібно промити і просушити. Особливо це стосується сирих яєць, причому, промиваючи, потрібно видалити внутрішню плівку. Для просушування не обов’язково використовувати нагрівальні прилади — протягом тижня шкаралупа гарно висохне при звичайній кімнатній температурі.

Щоб використовувати яєчну шкаралупу як добриво, необхідно перетворити її в порошок. Чим дрібніше вийде змолоти шкарлупу, тим краще — тільки в такому вигляді вона швидше віддасть ґрунтові всі свої корисні властивості. Подрібнювати шкаралупу можна різними способами — у ступці, блендері, м’ясорубці, кавомолці або за допомогою качалки, прокачуючи шкарлупки між двома шарами клейонки. Отриманий дрібний порошок до використання краще зберігати в скляній банці з щільною кришкою.

Використання яєчної шкаралупи на дачі

Яєчну шкаралупу у вигляді порошку вносять у лунки при висадці розсади у ґрунт. У підготовлену лунку висипають жменю яєчної шкаралупи, розпорошуючи по стінках. Дуже добре реагують на таку «заправку» помідори та болгарський перець. При дефіциті кальцію багато сортів цих рослин схильні хворіти на вершинну гниль.

Оцінять додавання яєчної шкаралупи у ґрунт й всі види капусти, баклажани і диня. При посіві цибулі, шпинату, салату і буряка порошком посипають борозенки на грядках.

Не всі городні культури люблять лужний ґрунт, а оскільки яєчна шкаралупа, подібно крейді, розкислює ґрунт, то не варто вносити порошок під бобові, суницю, огірки, кабачки та інші гарбузові.

Шкаралупа у боротьбі зі шкідниками і хворобами

Яєчна шкаралупа не тільки збагачує ґрунт корисними елементами, але й допомагає у боротьбі зі шкідниками і хворобами. Порошок зі шкаралупи, внесений при посадці капусти, запобігає появі такої неприємної хвороби, як кіла.

Досвідчені городники використовують крупномолоту шкаралупу в боротьбі зі слимаками. Для цього порошок з великими фракціями змішують з деревною золою 1/1 і посипають міжряддя. Це стає непереборною перешкодою не тільки для слимаків, але й для інших ґрунтових шкідників.

При пікіровці розсади досвідчені городники опудрюють сіянці порошком зі шкаралупи. Така процедура оберігає рослини від появи чорної ніжки.

Великі шматочки шкаралупи, укладені в лунку при посадці, служать захистом рослин від капустянки та кротів.

Інші способи використання яєчної шкаралупи для здоров’я рослин

Настій з яєчної шкаралупи для підгодівлі розсади та кімнатних рослин

Для підгодівлі розсади та кімнатних рослин часто використовують настій з яєчної шкаралупи. Для приготування рідкого підживлення 5 ст. ложок порошку з яєчної шкаралупи заливають 1 л окропу. Суміш охолоджують і настоюють в темному місці 5 днів, періодично струшуючи ємність. В процесі настоювання може з’явитися неприємний запах сірководню, але тут вже нічого не поробиш — яйця вони такі.

Отриманим настоєм можна поливати розсаду овочів, квітів та кімнатних рослин. Підживлення проводять 1 раз на місяць, чергуючи з іншими видами добрив.

Дренаж з яєчної шкаралупи

Квітникарі-любителі використовують яєчну шкаралупу, як дренаж. Для цього при посадці або пересадці кімнатних рослин на дно горщика вкладають шар яєчної шкаралупи. Для цих цілей шкаралупу не подрібнюють, а просто ламають на великі фракції, розміром 1,5-2 см.

Ємності для розсади

Останнім часом багато хто використовує шкаралупу від яєць для вирощування розсади. Щоб вийшли стаканчики, сирі яйця не розбивають навпіл, а акуратно знімають частину шкаралупи з їх кінчика, у вигляді кришечки. Яйце виливають, а шкаралупу промивають і висушують. Висушені шкарлупки встановлюють в контейнер і наповнюють ґрунтом, в який і проводять посів.

Шкаралупа зручна для подальшого використання — підрісшу розсаду можна висаджувати в горщики або у відкритий ґрунт разом зі шкаралупою. Досить її лише трохи пом’яти, щоб коріння могло зростати без зайвих перешкод.

Розкислення ґрунту яєчною шкаралупою

Для розкислення та удобрення ґрунту 1 раз в 2-3 роки (залежить від кислотності ґрунту) порошок з яєчної шкаралупи розсипають по грядках під осіннє перекопування з розрахунку 1 склянка на 1 м². Процес вивільнення поживних речовин — справа не швидка, тому такі процедури проводять заздалегідь.

Поліпшення структури ґрунту

Порошок грубого помолу, крім підвищення родючості, поліпшить структуру ґрунту. Оскільки процес розкладання шкаралупи тривалий, то її ефект, як розпушувача ґрунту, буде діяти кілька років.

Дорогі читачі! Яєчна шкаралупа — наш незамінний і безкоштовний помічник на ділянці. Заготовити її нескладно, а користі вона принесе чимало. Добриво, розпушувач ґрунту, засіб для боротьби зі шкідниками — основні способи застосування шкаралупи. Якщо ви використовуєте її для підвищення родючості ґрунту, поділіться своїм досвідом у коментарях до статті.

За матеріалами