Чим замінити сіль. Добірка рецептів страв, де сіль не потрібна!

Чим замінити сіль. Добірка рецептів страв, де сіль не потрібна!
Чим замінити сіль. Добірка рецептів страв, де сіль не потрібна!

Зараз в Україні виник тимчасовий ажіотаж на сіль. Тож ми вирішили відреагувати на ситуацію по-своєму. Насамперед нагадуємо, що надмірне споживання солі, як і раніше, вважається нездоровим захопленням. Щоб залишитися здоровими, варто вживати не більше однієї чайної ложки на день. Без гірки, звісно.  

Сіль – вкрай важлива й корисна для організму людини, а перша ознака її дефіциту – це втома і брак енергії. Щоб така прикрість не сталася у вашому житті, варто пам’ятати, що більшість продуктів, які виробляються промисловим чи крафтовим методом, вже у своєму складі мають значну кількість солі й в розрахунках щоденного споживання мінералу на це необхідно зважати.   

Ви зараз здивуєтеся, але у світі є широкий вибір таких продуктів. Ми звикли до них і вживаємо чи не щодня, не замислюючись над тим, що у їхньому складі чимало солі, яка здатна підсолити будь-яку страву. Йдеться про таке.

Ферментована соя. Перше, що спадає на думку, це – соєвий соус. Його можна додавати до рису, готувати заправки до салатів та варити супи, як то місо суп та том ям. Щоб соєвий соус приніс максимальну користь для організму, радимо вибирати варіант з природною ферментацією. А ще, як інгредієнт до заправок у салатах в азійському стилі, до страв з риби, курки чи рису вам смакуватиме солона місо паста. 

Морська риба та водорості. До списку продуктів, які з легкістю можуть замінити у стравах сіль, є більшість мешканців морських глибин. Оселедець, тунець, анчоуси чи навіть морські водорості, а саме морська капуста, норі та комбу нададуть стравам бажаного солоного смаку.  

Цікаво, що, наприклад, в Японії, в минулому, жителі випарювали сіль з моря, паралельно сушили водорості та робили суміш. Разом з корисними соляними мікроелементами в організм потрапляли й не менш важливі речовини з морських рослин. Тому, якщо маєте в запасі сіль, то змішуйте її з подрібненими водоростями, типу комбу, норі, вакаме, ламінарією. Нині їх можна придбати в супермаркетах та на ринках. Така оригінальна добавка зекономить вам використання солі в більшості страв.  

Сіль з приправами. Ще одна підказка – це знаменита грузинська «Сванська сіль». У Сванетії її готують з солі та великої кількості ароматних пряних трав. Це може бути кмин, материнка, кінза, хмелі-сунелі, базилік. Якщо не маєте можливості купити готову приправу, то візьміть будь-які з вищевказаних спецій та сіль, перетріть все в ступці для приправ. Таку надзвичайну суміш можна додавати до каші, макаронів, картоплі, натирати м’ясо чи рибу перед запіканням.  

Розсільні сири. Знайомі нам фета, бринза чи сулугуні визрівають у концентрованому соляному розсолі. Тож вони прекрасно смакують, як джерело солі у салатах з овочами та зеленню, піцою, пастою. Так само ці сири можна додавати при запіканні картоплі, рису, макаронів чи різних круп.

Витримані тверді сири. Чим витриманіший сир, тим він солоніший. Термін дозрівання твердих сирів може сягати двох років. За цей довгий час в них утворюється так званий умамі, п’ятий смак, який нам більше відомий за назвою глютамінат натрію, лише з тією різницею, що в сирі ця смакова добавка створюється природнім шляхом. Грюєр, пармезан, грано падано, рокфор чи витримана гауда прекрасно насичують страви солоним смаком. Лідер за вживанням тут пармезан, бо куди його тільки не додають – до салатів та закусок, будь-якого гарніру, піци, пасти, картоплі та супів.   

В’ялене м’ясо. Умамі, які ми бачимо на продуктах у вигляді дрібненьких білосніжних крапочок, схожих на кристали солі, є і на в’яленому м’ясі. Перш за все йдеться про хамон, прошуто, український шовдар тощо. Зі шматочками цих продуктів, нарізаних слайсами чи дрібним кубиком, підсоленими будуть салати, яєшня, омлети. В’ялене м’ясо використовують у приготуванні соусів, гарнірів чи супів, а в закусках як хамон, так і прошуто смакують з фруктами. Класичний варіант поєднання –  з грушею та динею.  

Словом, варіантів багато, тому лихо не без добра. Використовуйте цей час несподіваного дефіциту солі собі на користь і шукайте нові смаки. Ми впевнені, вони вас вразять результатами.  

Ще до вашої уваги добірка страв, де ви переконаєтеся, що і без солі можна готувати смачні і прості страви.  

ФОРШМАК З ОСЕЛЕДЦЕМ 

Форшмак – це прекрасний винахід людства! У нас форшмак готують, як закуску. До речі, він ідеальний з грінками чи картоплею, яка може бути приготована у будь-який спосіб. А от у деяких європейських країнах форшмак подається гарячим. Тож саме час експериментувати з цією ідеєю. Щоб смак був достатньо соленим, радимо додавати філе оселедця до смаку.   

Класичний форшмак – рецепт приготування

Індичка (курка) в соєвому соусі з рисом

Індичка (курка) в соєвому соусі з рисом

ПЕЧЕРИЦІ З ФЕТОЮ І ЧАСНИКОМ

ІНГРЕДІЄНТИ

ПЕЧЕРИЦІ З ФЕТОЮ І ЧАСНИКОМ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1

Розігрійте духовку до 180 градусів. Печериці помийте і відокремте ніжки від капелюшків. Ніжки нам не знадобляться, але ви можете додати їх у суп або печеню. Викладіть капелюшки грибів на деко, застелене пергаментом, полийте оливковою олією і запікайте в духовці 15-20 хвилин. Дістаньте з духовки і дайте охолонути.

 КРОК 2

Часник почистьте і дрібно порубати. Змішайте в мисці фету з часником і посіченою петрушкою. Додайте запечені капелюшки грибів і трохи перемішайте. За бажанням, додайте трохи меленого перцю.

Джерело