
Потрібно почати з того, що в кулінарії існує як мінімум 3 види популярних крохмалів: картопляний, кукурудзяний і рисовий. Перший найчастіше використовують у приготуванні соусів, котлет і других страв, а от два інших краще підходять для створення м’яких десертів і солодощів.
Найпоширенішим способом використання крохмалю вважають приготування киселю. Нехитра страва, вимагає мінімуму інгредієнтів і зусиль, але саме завдяки крохмалю знайшла своє визнання. М’яка консистенція і насичений фруктово-ягідний смак зробили напій улюбленцем всіх поколінь.
Кілька ложок крохмалю прийнято додавати в м’ясну підливу, щоб відрегулювати її консистенцію. Точно за тим же принципом його використовують в соусах, тільки розводять порошок олією, а не водою. Адже одна з головних функцій крохмалю — загустіння і склеювання.
Якщо всього 10 % загальної маси борошна замінити крохмалем, можна отримати пишний бісквіт і не хвилюватись про невдалу випічку. Така зміна в інгредієнтах дозволить зробити структуру випічки невагомою, м’якою і пухкою.
Китайська національна кухня подарувала нам традицію панірувати м’ясо в крохмалі зі спеціями. Завдяки йому скоринка виходить тонкою, хрусткою і при цьому зберігається соковитість продукту, що особливо важливо при приготуванні курячого філе.
Забули, що яєць немає, а фарш на котлети вже готовий? Не біда — використовуйте крохмаль: всього 2 ст. л. повноцінно замінять одне куряче яйце. Якщо і крохмалю немає, натріть на тертці сиру картоплю і підмішайте в м’ясо.
В млинці крохмаль додають для того, щоб зробити тісто максимально еластичним. Введення його до складу дозволить смажити дуже тонкі млинці — тільки з борошном домогтися такого ефекту вам не вдасться. Але будьте обережні — додавайте крохмаль порціями й ретельно перемішуйте, щоб уникнути утворення грудочок.
Більше не відмовляйте собі в задоволенні приготувати пиріжки з вишнею або рідким джемом, адже вам на допомогу поспішає крохмаль. Додайте кілька ложок в начинку і побачите, як швидко піде зайва волога. Тепер більше жодного підгорілого соку!
Видалення жирних плям
Кукурудзяний крохмаль може стати вашим найкращим другом для видалення плям жиру з таких місць, як диван, крісло або килим.
Якщо у вас є плями від їжі на стільці, запам’ятайте цей рецепт:
Інгредієнти
- 4 столові ложки кукурудзяного крохмалю (32 г)
- ¼ чашки молока (62 мл)
Інструкція
- Зробіть пасту з кукурудзяного крохмалю та молока.
- Намастіть його на пляму і залиште на ніч.
- Наступного дня ви помітите, що паста затверділа. Змийте її