
Це БУЛЬБЯНІ ПИРОГИ БОЙКІВСЬКІ, які готує Оксана Клебан у своїй садибі Дарваїв кут, в селі Старий Мізунь Долинського району. Картопля або бульба дотепер вважається королевою бойківського столу. А бульб’яні пироги (бульбляні пироги) це давня святкова страва, яку готували після збору врожаю, після 14 жовтня на Покрову. Старий Мізунь та iншi села Долинського району є бойківською місцевістю, де клімат та бідний ґрунт були сприятливими хіба що для вирощування вівса, ячменю й жита. Пізніше ж на бойківському столі запанувала картопля, яка практично витіснила злаки, бо виявилась більш витривалою та родючою. Тому страв з картоплі на бойківсьому столі є дуже багато і одна з таких це картопляні варені пироги (бульбяні пироги).
Складники для тіста на бульбяні пироги:
- Картопля – 1,5-2 кг
- яйце – 1 шт.
- крохмаль – кілька столових ложок (але якщо картопля малокрохмалиста та не зліплюється, див. відео рецепт)
- сіль
Для начинки:
- кисломолочний домашній сир – 700-800 грамів
- сіль, перець за смаком
ЗАСМАЖКА для картопляних пирогів:
- олія для смаження
- цибуля – 3 шт.
- Сало для шкварок – 200 грамів
- Сметана (можна сирою додавати або можна протушкувати)
Відео-рецепт приготування: