Дивовижні БУЛЬБЯНІ ПИРОГИ без борошна в бойківському селі. Страва на Покрову

Дивовижні БУЛЬБЯНІ ПИРОГИ без борошна в бойківському селі. Страва на Покрову
Дивовижні БУЛЬБЯНІ ПИРОГИ без борошна в бойківському селі. Страва на Покрову

Це БУЛЬБЯНІ ПИРОГИ БОЙКІВСЬКІ, які готує Оксана Клебан у своїй садибі Дарваїв кут, в селі Старий Мізунь Долинського району. Картопля або бульба дотепер вважається королевою бойківського столу. А бульб’яні пироги (бульбляні пироги) це давня святкова страва, яку готували після збору врожаю, після 14 жовтня на Покрову. Старий Мізунь та iншi села Долинського району є бойківською місцевістю, де клімат та бідний ґрунт були сприятливими хіба що для вирощування вівса, ячменю й жита. Пізніше ж на бойківському столі запанувала картопля, яка практично витіснила злаки, бо виявилась більш витривалою та родючою. Тому страв з картоплі на бойківсьому столі є дуже багато і одна з таких це картопляні варені пироги (бульбяні пироги).

Складники для тіста на бульбяні пироги:

  • Картопля – 1,5-2 кг
  • яйце – 1 шт.
  • крохмаль – кілька столових ложок (але якщо картопля малокрохмалиста та не зліплюється, див. відео рецепт)
  • сіль

Для начинки:

  • кисломолочний домашній сир – 700-800 грамів
  • сіль, перець за смаком

ЗАСМАЖКА для картопляних пирогів:

  • олія для смаження
  • цибуля – 3 шт.
  • Сало для шкварок – 200 грамів
  • Сметана (можна сирою додавати або можна протушкувати)

Відео-рецепт приготування:

error: Увага: Контент захищено від копіювання !!