Хитрощі та поради швидкого зростання кабачків від досвідчених городників

Хитрощі та поради швидкого зростання кабачків від досвідчених городників
Хитрощі та поради швидкого зростання кабачків від досвідчених городників

Посадка й догляд за кабачками

Посадка: посів насіння в ґрунт – із початку травня до початку червня, посів насіння на розсаду – з початку квітня до початку травня, пересадка сіянців у ґрунт – у середньому через місяць після появи сходів, тобто в кінці травня або на початку червня.

Освітлення: яскраве сонячне світло.

Ґрунт: заправлений органічними добривами чи чорнозем нейтральної або слабко лужної реакції.

Попередники: гарні – горох, помідори, салат, петрушка, капуста, морква, редиска, цибуля, часник і сидерати; погані – всі гарбузові культури.

Полив: регулярний і рясний, у вечірній час: до того моменту, як листя зімкнеться – щоденний, після – один раз на 5-6 днів у прохолодну й похмуру погоду та один раз на 2-3 дні в спеку.

Підживлення: розчинами органічних добрив: через два тижні після пересадки сіянців у ґрунт, потім ще через тиждень, а третє – у період формування зав’язі. Перед внесенням розчинів ділянку поливають.

Вирощування кабачків із насіння

Посів насіння кабачків Вирощування розсади кабачків дозволяє отримати стиглі плоди раніше, ніж при посіві насіння у відкритий ґрунт, але недолік кабачків, вирощених через розсаду, в тому, що вони не придатні до зберігання, і вам доведеться швидко з’їсти або переробити весь урожай. Якщо вам потрібні кабачки для зберігання, сіяти насіння у відкритий ґрунт слід із перших чисел травня по початок червня, коли ґрунт на глибині 8-10 см прогріється до температури 12-13 ºC.

Полив кабачків

Полив кабачків здійснюють у вечірній час добре прогрітою на сонці водою. У спекотну погоду, до того, як листки кабачків зімкнуться, полив грядок має бути щоденним, а після того, як листя прикриє ґрунт, переходять на режим поливу один раз на п’ять-шість днів, якщо погода прохолодна і похмура, і один раз на 2-3 дні, якщо стоїть спека. Лити воду потрібно під корінь, а щоб не згнили зріючі кабачки, підкладіть під них щось, що не намокає – дошку, шматок шиферу. Якщо листя на кабачках в’яне від спеки, їх поливають у вечірній час через насадку з дрібними отворами.

Підживлення кабачків

Кабачки люблять органіку. Чим удобрювати кабачки? Ось рецепт приготування трав’яного настою для висадженої в ґрунт розсади кабачків: після прополювання або скошування бур’янів наповніть ними бочку майже вщерть, додайте води і, щодня помішуючи вміст, дайте йому настоятися тиждень, після чого процідіть, розбавте водою у співвідношенні 1:8 і полийте кабачки через два тижні після пересадки у відкритий ґрунт, намагаючись, щоб настій не потрапив ні на листя, ні на стебла. Ще за тиждень проводять повторне підживлення розсади трав’яним настоєм. А можна «зелене» підживлення чергувати з удобренням кабачків гноївкою: гній розводять водою в пропорції 1:10, настоюють на сонці протягом трьох днів, а потім цим складом поливають землю навколо кореня рослини, оберігаючи від попадання рідоти на листя і стебла рослин. Утретє бажано внести добрива, коли почнуть з’являтися зав’язі: в 10 л трав’яного або гнойового добрива додають столову ложку подвійного суперфосфату і склянку просіяної деревної золи. Однак перш ніж удобрювати кабачки, бажано полити ділянку.

Збір та зберігання кабачків

Молоді кабачки молочної стиглості припустимо зберігати при температурі від 0 до 2 ºC протягом двох тижнів – потім вони починають в’янути або грубіють, а іноді і гниють. Стиглі кабачки зберігають до п’яти місяців, як гарбуз – у сухому, прохолодному приміщенні з гарною вентиляцією. Не опускайте їх у льох, оскільки там зазвичай підвищена вологість, яка стимулює розвиток гнильних процесів, особливо якщо в корі плода є ушкодження. Складіть кабачки в ящик, вистелений соломою або хвойною тирсою, таким чином, щоб плоди не стикалися один з одним. Для надійності плодоніжку кожного овоча опускають у розплавлений парафін – цей засіб гарантує більш тривалий термін зберігання кабачків. Якщо у вас немає підсобного приміщення, в якому можна розташувати на зберігання кабачки, помістіть їх у квартирі в сухе і темне місце, наприклад, закотіть під ліжко або поставте біля дверей на балкон. Добре зберігаються кабачки і в холодильнику, якщо їх помістити в поліетиленові пакети з перфорацією і скласти в овочевий відділ.

Хитрощі та поради швидкого зростання кабачків від досвідчених городників
Хитрощі та поради швидкого зростання кабачків від досвідчених городників

Джерело

error: Увага: Контент захищено від копіювання !!