Тертий пиріг – це один зі старих, класичних рецептів, який кожна господиня робить зі своєю улюбленою начинкою. Я роблю з яблуками і лимоном, деякі дуже люблять з персиками і абрикосовим варенням. Процес приготування дуже простий, проте результат завжди ідеальний.
Для приготування вам будуть потрібні такі інгредієнти:
- яйця, 2 шт.;
- цукор, 80 г;
- масло вершкове, 150 г;
- сіль щіпка;
- молоко або вода, 50 мл;
- розпушувач, 1 ч.л.
Для приготування начинки необхідно :
- лимони і яблука по 2 – 3 шт;
- крохмаль кукурудзяний, 30 г;
- цукор, 170 г або на ваш смак.
Процес приготування:
- Продукти повинні бути холодними.
- Борошно просіваємо і змішуємо з сіллю і цукром, ваніліном до смаку, шматочками холодного вершкового масла. Перетираємо руками в крихту.
- Додаємо яйця і молоко, вимішуємо тісто. Якщо немає молока, можна додати холодну воду або сметану. Довго вимішувати тісто не потрібно.
- Ділимо на 2 частини і одну кладемо в пакеті в морозильну камеру.
- Другу частину розподіляємо по пергаменту у формі. За бажанням, робіть бортики.
- Відправляємо форму в холодильник.
- Для начинки можна замінити лимони на будь-які інші цитрусові на ваш смак.
- Натираємо цедру з лимонів, а саму білу шкірку зчищаємо.
- Ріжемо лимон шматочками і видаляємо кісточки. Перебиваємо блендером.
- Змішуємо цедру і пюре лимона, терті яблука і ставимо на плиту.
- Всипаємо цукор і крохмаль, доводимо до кипіння і варимо хвилину до густоти, постійно перемішуючи.
- Якщо лимони НЕ соковиті, влийте трохи води, для кольору – щіпку куркуми.
- Натираємо трохи тіста на те, що в формі.
- Викладаємо остиглу начинку на тісто, натираємо залишок тіста і випікаємо при 180 градусах близько 30 – 40 хвилин до рум’яності.
- Даємо оолонути у формі, посипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу.