
Пропоную рецепт ароматних і дуже смачних заварних тістечок, або як їх ще називають “Профітролями”. Заварне тісто я готую тільки за цим рецептом вже дуже давно. Це перевірений рецепт, якому я довіряю на 100%. А крем можна використовувати абсолютно будь-який.
Я буду готувати “Профітролі” з кремом “Шарлот” і солоною карамеллю. Це ідеальне поєднання!
Для тіста:
- 55 мл води;
- 55 мл молока;
- 50 г вершкового масла;
- 75 г борошна;
- 2 яйця;
- сіль;
- 1 ч. л. цукру.
Для крему:
- 150 мл молока;
- 1 яйце;
- 150 г цукру
- 225 г масла;
- 1 ст. л. коньяку;
- сіль;
- 1 пакетик ванільного цукру;
- 50 г карамелі.
Як готувати:
- Готуємо заварне тісто. Щоб тісто не пригоріло, бажано використовувати каструлю з товстим дном.
- З’єднуємо в ній молоко, воду, сіль, цукор, вершкове масло, і на плиті доводимо суміш до кипіння.
- Потім в киплячу суміш додаю відразу борошно. Добре перемішуючи, заварюю тісто. У цей момент каструлю можна прибрати з плити, або зменшити вогонь до мінімуму.
- Повертаю на плиту або на вогні трохи нижче середнього продовжую заварювати тісто, ще 3-4 хвилини, до появи оксамитової скоринки на дні каструлі.
- Додаю яйця по одному. Кожен раз добре перемішую. Спочатку маса буде поділятися на шматки, нічого страшного, це нормально, продовжуйте вимішувати.
- Тісто виходить не рідке, але і не дуже густе.
- Відразу перекладаю його в кондитерський мішок і ставлю в холодильник по повного охолодження.
- Для видушування тіста нам знадобиться спеціальна насадка.
- Порада: використовуйте два мішки. Оскільки тісто після охолодження досить щільне, і один мішок може не витримати.
- Одягаю мішок в мішок і видушую тістечка.
- Краще це робити на відстані 4-5 см. Один від одного. Оскільки під час випічки тістечка будуть розширюватися і рости і не можна допустити, щоб вони торкалися один до одного.
- Якщо будуть гострі кінчики їх можна згладити змочивши палець водою.
- За бажанням можна присипати тістечка цукровою пудрою, для золотистої і красивої скоринки.
- Відправляю тістечка в заздалегідь розігріту духовку до 170 градусів на 25 хвилин, потім опускаю температуру до 150 і випікаю ще 15 хвилин. Дверцята під час випічки не відкривати.
- Випікати найкраще при 190, а потім на 170 градусах. Ці тістечка люблять високу температуру, інакше вони просто не піднімуться.
- Такий режим випічки дозволить нам добитися рум’яної скоринки і порожнечі всередині. І тістечка не опадуть, коли ви їх дістанете з духовки.
- А крем можна використовувати абсолютно будь-який. Класичний заварний, масляний, білковий. Тут вже все за бажанням і за наявності.
- У каструльці з’єдную яйце, сіль, ванілін, цукор. Перемішую і додаю молоко. Ставлю на плиту і варю до легкого загустіння на вогні нижче середнього. На це у мене пішло близько 10 хвилин. У цьому кремі яєчно-молочна маса буде досить рідкою, не такою, як для заварного крему. Остуджую.
- Коли яєчно-молочна маса охолола, розм’якшене вершкове масло збиваю до пишності і легкого побіління. Акуратно, не перезбивайте! І потім в декілька заходів з’єдную обидві маси. В кінці додаю коньяк.
- Збиваю до однорідності, крем готовий. Я вирішила додати ще солоної карамелі.
- Наповнити тістечка можна будь-яким способом. Я зрізаю верхівку і наповнюю.
- Можна також наповнити їх закритим способом, не розкриваючи верх.
- А можна повністю зрізати верхівку і залишити їх відкритими.
- Бажано тістечка поставити на 30-40 хвилин в холодильник для стабілізації крему.
Ніжне тісто, ароматний, ванільний крем і тонкі нотки солоної карамелі!