Ідеальні профітролі: рецепт заварного тіста, яке завжди вдається!

Ідеальні профітролі: рецепт заварного тіста, яке завжди вдається!
Ідеальні профітролі: рецепт заварного тіста, яке завжди вдається!

Пропоную рецепт ароматних і дуже смачних заварних тістечок, або як їх ще називають “Профітролями”. Заварне тісто я готую тільки за цим рецептом вже дуже давно. Це перевірений рецепт, якому я довіряю на 100%. А крем можна використовувати абсолютно будь-який.

Я буду готувати “Профітролі” з кремом “Шарлот” і солоною карамеллю. Це ідеальне поєднання!

Для тіста:

  • 55 мл води;
  • 55 мл молока;
  • 50 г  вершкового масла;
  • 75 г борошна;
  • 2 яйця;
  • сіль;
  • 1 ч. л. цукру.

Для крему:

  • 150 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 150 г цукру
  •  225 г масла;
  •  1 ст. л. коньяку;
  • сіль;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 50 г карамелі.

Як готувати:

  1. Готуємо заварне тісто. Щоб тісто не пригоріло, бажано використовувати каструлю з товстим дном.
  2. З’єднуємо в ній молоко, воду, сіль, цукор, вершкове масло, і на плиті доводимо суміш до кипіння.
  3. Потім в киплячу суміш додаю відразу борошно. Добре перемішуючи, заварюю тісто. У цей момент каструлю можна прибрати з плити, або зменшити вогонь до мінімуму.
  4. Повертаю на плиту або на вогні трохи нижче середнього продовжую заварювати тісто, ще 3-4 хвилини, до появи оксамитової скоринки на дні каструлі.
  5. Додаю яйця по одному. Кожен раз добре перемішую. Спочатку маса буде поділятися на шматки, нічого страшного, це нормально, продовжуйте вимішувати.
  6. Тісто виходить не рідке, але і не дуже густе.
  7. Відразу перекладаю його в кондитерський мішок і ставлю в холодильник по повного охолодження.
  8. Для видушування тіста нам знадобиться спеціальна насадка.
  9. Порада: використовуйте два мішки. Оскільки тісто після охолодження досить щільне, і один мішок може не витримати.
  10. Одягаю мішок в мішок і видушую тістечка.
  11. Краще це робити на відстані 4-5 см. Один від одного. Оскільки під час випічки тістечка будуть розширюватися і рости і не можна допустити, щоб вони торкалися один до одного.
  12. Якщо будуть гострі кінчики їх можна згладити змочивши палець водою.
  13. За бажанням можна присипати тістечка цукровою пудрою, для золотистої і красивої скоринки.
  14. Відправляю тістечка в заздалегідь розігріту духовку до 170 градусів на 25 хвилин, потім опускаю температуру до 150 і випікаю ще 15 хвилин. Дверцята під час випічки не відкривати.
  15. Випікати найкраще при 190, а потім на 170 градусах. Ці тістечка люблять високу температуру, інакше вони просто не піднімуться.
  16. Такий режим випічки дозволить нам добитися рум’яної скоринки і порожнечі всередині. І тістечка не ​​опадуть, коли ви їх дістанете з духовки.
  17. А крем можна використовувати абсолютно будь-який. Класичний заварний, масляний, білковий. Тут вже все за бажанням і за наявності.
  18. У каструльці з’єдную яйце, сіль, ванілін, цукор. Перемішую і додаю молоко. Ставлю на плиту і варю до легкого загустіння на вогні нижче середнього. На це у мене пішло близько 10 хвилин. У цьому кремі яєчно-молочна маса буде досить рідкою, не такою, як для заварного крему. Остуджую.
  19. Коли яєчно-молочна маса охолола, розм’якшене вершкове масло збиваю до пишності і легкого побіління. Акуратно, не перезбивайте! І потім в декілька заходів з’єдную обидві маси. В кінці додаю коньяк.
  20. Збиваю до однорідності,  крем готовий. Я вирішила додати ще солоної карамелі.
  21. Наповнити тістечка можна будь-яким способом. Я зрізаю верхівку і наповнюю.
  22. Можна також наповнити їх закритим способом, не розкриваючи верх.
  23. А можна повністю зрізати верхівку і залишити їх відкритими.
  24. Бажано тістечка поставити на 30-40 хвилин в холодильник для стабілізації крему.

Ніжне тісто, ароматний, ванільний крем і тонкі нотки солоної карамелі!