МАМИНА ЗАСИПАНА КАПУСТА — пречудова і тепла розповідь-рецепт “Засипаної капусти”

МАМИНА ЗАСИПАНА КАПУСТА — пречудова і тепла розповідь-рецепт "Засипаноі капусти"
МАМИНА ЗАСИПАНА КАПУСТА — пречудова і тепла розповідь-рецепт "Засипаноі капусти"

МАМИНА ЗАСИПАНА КАПУСТА

Можливо ви смакували цю страву на гуцульському весіллі, у бабусиній хаті (О, Боже! Засипана капуста з печі! В чугунку!) чи гостюючи у друзів на Прикарпатті. Однак, для мене найсмачнішою була мамина ЗАСИПАНА КАПУСТА, бо її ми споживали найчастіше.

Не пам’ятаю, яке мнєсо клала до горщика баба Юстина, але мамин шедевр, як завжди починався з Франківського базару. І як ви, можливо, пам’ятаєте з моїх попередніх розповідей про борщ і котлетки, я відвідувала базар разом з мамою не як партнер по бізнесу, а як безоплатна робоча сила (тягнути сумки з городиною до дому) й ставала свідком цікавих словесних баталій (з яких переможцем, зазвичай, виходила мама).

Не буду цього разу описувати мамині пошуки найкращих шматків м’яса, найсвіжіших овочів і фруктів, найнижчих цін й власне самого торгу. Скажу лише, що задумавши приготувати ЗАСИПАНУ КАПУСТУ, мама “полювала” на свіжі й вуджені реберка, добрий шматок підчеревини або шпондеру (теж підчеревина, але вже приготована в маринаді зі спеціями та прянощами). М’яса мама купувала багато, бо ми усі любили обгризати соковиті ребра з прилиплими до них малесенькими шматочками капусти чи моркви, а тато не міг встояти перед золотистими шкварками, які завжди прикрашали цю унікальну українську страву.

Вдома мама старанно мила ребра, різала їх поодинці, заливала водою й ставила варити. Після того, як вода закипіла й реберцята декілька хвилин поварилися, мама зливала цю воду, промивала ще раз, знову ставила на плиту, час від часу знімаючи піну ложкою, й варила до напівготовності на середньому вогні.

В другому баняку мама ставила варити квашену капусту (якщо капуста була занадто кислою, то мама промивала її). Нарізану кубиками половинку цибулі вона теж вкидала до капусти і готувала до напівготовності (води має залишитись тільки щоб покрила капусту). Тим часом, мама добре промивала пшоно і замочувала, щоб набубнявіло (часом заливала гарячою водою, щоб не було гірким).

Потім мама об’єднувала ребра з капустою, зверху висипала промите пшоно (мама його не перемішувала, бо вважала, що воно може пристати до дна баняка і пригоріти) і варила на маленькому вогні до готовності пшона (приблизно 20-30 хв. – що кисліша капуста, то довше вариться пшоно). Коли пшоно зварилося, тоненькою цівкою, помішуючи своє вариво, мама вливала заливку. На заливку мама “вбивала” у миску два яйця, добре розмішувала їх, поступово додаючи борошно і сметану (мама ревно слідкувала, щоб не було грудочок, бо то вже не була б ідеальна ЗАСИПАНА КАПУСТА). Завдяки маминій заливці ця делікатесна страва завжди була однорідною, гладенькою й такою смачною, що перед нею не міг би встояти навіть бусурмен.

Після цього мама додавала вуджені реберця, добре вимішувала до однорідної маси, солила й зоставляла ще на 10 хвилин “умлівати”. Баба Юстина це робила в печі (до речі, для засипаної капусти баба брала тільки джерельну воду), а мама часом клала баняк із капустою в духовку або трохи тримала на малесенькому вогні.
Потім мама нарізала кубиками підчеревину або шпондер і на пательні смажила шкварки до золотистого кольору.
Подаючи ЗАСИПАНУ КАПУСТУ на стіл, татову миску мама щедро вкривала золотистими хрумкими шкварками. Ми ж любили небагато шкварок і більше смаженої цибульки. В селі у баби Юстини ми взагалі харчами не перебирали, а з’їдали все, що подавали на стіл, ще й миску вилизували до блиску.

Велика шана нашим бабусям і мамам, які навчили нас готувати й насолоджуватись справжньою українською кухнею! Кожна страва, яка нагадує нам дитинство й рідну оселю, запускає в дію добрі, щирі й “смачні” емоції. Сьогодні наше минуле ховається в борщах, варениках, налисниках, книдлях, гороховій зупі, картопляних пляцках, голубцях, палюшках і галушках.

Нехай живе пам’ять про наших прабатьків!
Нехай живе ЗАСИПАНА КАПУСТА!

На кілограм звичайних реберець вам знадобиться:

  • Пшоно – 2 скл.
  • Капуста квашена – 1 л
  • Реберцята вуджені – до смаку
  • Цибуля – 1 шт.

Для заливки:

  • яйця – 2 шт.
  • сметана – 250 г
  • борошно – 150 г
  • сіль, перець – за смаком

А ще почеревина чи сало з м’ясною прорістю – (точну кількість в рецептах не вказують, але що більше, то краще: миску з кашею варто щедро покрити шкварками).

МАМИНА ЗАСИПАНА КАПУСТА — пречудова і тепла розповідь-рецепт "Засипаноі капусти"
МАМИНА ЗАСИПАНА КАПУСТА — пречудова і тепла розповідь-рецепт “Засипаноі капусти”
Olga Ruda, редактор журналу Ukrainian People (Chicago)