Мої банки з огірками ніколи не мутніють і не вибухають! Розповідаю, що потрібно робити

Багато господинь, займаючись консервуванням огірків, стикаються з неприємною ситуацією, коли банки мутніють або вибухають. 

Але якщо знати, як правильно підготувати овочі та посуд для консервації, вберегти банки від проникнення мікробів, то всіх цих неприємностей можна уникнути. Ось уже більш як 10 років я займаюся консервацією огірочків і ще жодна баночка у мене не вибухнула.

Сортові особливості

Ні в якому разі не беріть для консервування салатні сорти огірків. Річ у тому, що вони не годяться для солінь і, перебуваючи в маринаді, втрачають свої смакові якості, стають м’якими і починають вибухати.

Я завжди віддаю перевагу молодим, солодким огірочками з недорозвиненим насінням. Займатися консервуванням рекомендується відразу після збору огірків з грядки (максимальний термін – доба).

Підготовка овочів

Всі огірочки і прянощі, призначені для консервації (часник, хрін, листя смородини, перець) я ретельно мию під холодною водою, проводячи процедуру в кілька етапів. Чисті огірки я на 2 години замочую в холодній воді.

Ця процедура необхідна для того, щоб овочі наситилися водою, в іншому випадку вони зроблять це, перебуваючи в банці з маринадом. В результаті (в банці) почнеться процес бродіння, при якому виділяється вуглекислий газ і відбувається вибухання.

Дотримання пропорцій

Щоб консервації не вибухали, необхідно строго дотримуватися рецептури та додавати інгредієнти строго в встановлених кількостях.

Додавати «інгредієнти» «на око» строго заборонено. Якщо приготовлений розсіл матиме слабку концентрацію, то вибуху банки не уникнути.

Обов’язковим компонентом маринаду виступає лимонна або оцтова кислота. Менша концентрація цукру і солі, ніж передбачено рецептом, призведе до помутніння розсолу.

Стерилізація

Банки і кришки необхідно добре помити з додаванням харчової соди, після чого стерилізувати. Банки для консервації не повинні мати тріщин і відколів, а кришки слід використовувати нові, з цільним ущільнювачем.

Дотримання зазначених рекомендацій допоможе Вам зробити відмінні заготівлі огірочків на зиму, банки з якими ніколи не помутніють і не вибухнуть. 

10 рецептів консервованих огірків на будь-який смак. Збережіть собі!

error: Увага: Контент захищено від копіювання !!