На швидку руку: 20 смачних рецептів запіканок для дітей

На швидку руку: 20 смачних рецептів запіканок для дітей
На швидку руку: 20 смачних рецептів запіканок для дітей

Найбільш корисними для дітей дошкільного віку дієтологи вважають запіканки, приготовлені сирній, овочевій, м’ясній та фруктовій основі. Головна перевага таких страв – в них зберігаються практично всі вітаміни і мікроелементи, які були присутні у вихідному продукті!

Сирна запіканка-пудинг

Інгредієнти:

  • 400-500 г сиру
  • фрукти (яблуко, банан)
  • 2 яйця
  • 2 стол. ложки манної крупи
  • 2 стол. ложки сметани
  • 1 \ 2 склянки цукру

Приготування:

Все ретельно перемішайте або збийте в міксері. У сирну масу додайте будь-які фрукти (дрібно порізане яблучко, грушу, банан і т.д.), сухофрукти або ягоди. Форму для випікання змастіть вершковим маслом і посипте панірувальними сухарями. Викладіть в неї сирну масу, розрівняйте. Збийте 1 яйце з 1 ч.л. цукру і залийте поверхню сирної маси – так запіканка вийде з апетитною рум’яною скоринкою. Випікайте 30 хвилин при температурі 180 ° C. Важливим є те, що після термообробки корисні речовини в сирі зберігаються!

Сирна запіканка-пудинг

Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами і медом

  • 500 г гарбуза,
  • 200 г сиру,
  • 4 ст. ложки манної крупи.
  • 2 яблука,
  • 2 яйця,
  • 100 г волоських горіхів,
  • 50 г ізюму,
  • 30 г вершкового масла,
  • 3 ст. ложки цукру,
  • 1 ст. ложка меду,
  • сіль за смаком.

Приготування:

  1. Ізюм залий водою і залиш на 20 хвилин. Горіхи трохи підсуши і подрібни. Гарбуз очисти і наріж кубиками. Яблука також очисти і наріж кубиками або соломкою.
  2. Збий міксером яйця з сіллю і цукром. Додай у них манну крупу, знову збий і залиш на 20 хвилин, щоб манка набухла.
  3. Сир протри через сито, щоб позбутися грудочок. Додай до яєць сир і мед і знову збий тісто до однорідної консистенції.
  4. Виклади частину тіста в змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім поклади шар гарбуза і яблук, посип ізюмом і горіхами. Зверху виклади тісто.
  5. Відправляй запіканку з гарбуза у розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
  6. Сирна запіканка з гарбузом, яблуком, ізюмом і горіхами смачна зі сметаною, варенням або просто чаєм.

Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами і медом

Сирна запіканка без борошна і манки. Готуємо !

Сирно-рисова запіканка з яблуками

Інгредієнти:

  • 0,5 кг сиру
  • 3 яйця
  • 200 г цукру
  • 1 чайна ложка манки
  • 1 стакан відвареного рису
  • 1 стакан нарізаних шматочками яблук
  • 100 г родзинок
  • 1 чайна ложка цедри лимона
  • щіпка солі
  • ванілін за смаком

Приготування:

Сир, яйця, цукор, сіль, манку змішати в мисці і потовкти товкачем, як пюре. Потім додати відварений рис, очищені і нарізані шматочками яблука, промиті родзинки, цедру лимона, ванілін. Все розмішати ложкою. Форму для випікання ретельно намазати вершковим маслом. Викласти масу в форму і поставити в розігріту духовку. Випікати при температурі 180 градусів 40 хвилин.

Рисовий пудинг з чорносливом

Інгредієнти:

  • 60 г рису
  • 150 мл води
  • 1/2 яблука
  • 8-10 штук чорносливу
  • 100 мл молока
  • 1 яйце

Приготування:

У сотейник налити води. У киплячу воду додати ретельно промитий рис. Через 10 хвилин додати яблуко. Яблуко попередньо почистити, видалити серцевину з насінням, натерти на дрібній тертці і додати до рису. Через 5 хвилин долити до рису молоко і додати дрібно нарізаний промитий чорнослив. Варити на повільному вогні близько 20 хвилин. Потім зняти з вогню і збити міксером. Додати жовток, перемішати. Окремо збити білок і акуратно ввести в основну масу. Розподілити масу по формах. Пудинг зручно готувати в мультиварці на пару. Для цього потрібно налити трохи води в чашу мультиварки, зверху встановити пароварочний контейнер і запустити програму «Варка на пару» на 20 хвилин. Пудинг можна приготувати в духовці. Для цього формочки встановити в глибоку форму, налити гарячої води приблизно до рівня середини форм. Готувати в розігрітій духовці при температурі 180 ° C протягом 25-30 хвилин.

Ніжна сирна запіканка – рецепти і секрети приготування

Вівсяна запіканка з сливами і бананом

Інгредієнти:

  • 100 г вівсяних пластівців
  • 250 мл молока
  • 1 яйце
  • 1 банан
  • 4-5 штук слив
  • 1/4 чайної ложки кориці
  • рослинне або вершкове масло для змащування форми

Приготування:

Вівсяні пластівці залити молоком. Бажано залишити на 15-20 хвилин для набухання. Фрукти почистити, у слив видалити кісточки. Банан і сливи нарізати кубиками. Яйце збити виделкою з дрібкою солі, додати вівсянку з молоком, корицю і фрукти. Добре перемішати. Форму або порційні формочки змастити маслом, розподілити масу і поставити в духовку. Готувати в розігрітій духовці при температурі 180 ° C протягом 30-35 хвилин.

Пшоняна запіканка з родзинками

Інгредієнти:

  • 1/2 склянки пшона
  • 1 стакан молока
  • 1/3 склянки сиру
  • 2-3 ст. л. родзинок
  • 2 ст. л. цукру
  • 1 яйце
  • 1 ст. л. вершкового масла
  • 1 ст. л. сметани

Приготування:

Зваріть пшоняну кашу на воді, в кінці варіння додайте молоко, каша повинна вийти в’язкою. Сир протріть через сито і змішайте з яйцем, збитим з цукром. Ізюм ретельно промийте, обдайте окропом і відіжміть. Охолоджену до 60 ° С кашу змішайте з сиром, яйцями і родзинками. Отриману масу викладіть в змащену маслом і присипану сухарями форму, змастіть поверх сметаною. Запікайте при 170-180 ° С до появи рум’яної скоринки. Полийте варенням або сметаною.

Заніканка з гречаної крупи з сиром

Інгредієнти:

  • 100 г гречаної крупи
  • 200 мл води
  • 100 г сиру
  • 1 яйце
  • 3 столових ложки нежирної сметани
  • столова ложка рослинної олії для змазування

Приготування:

Крупу добре промити, залити водою і варити до готовності (приблизно 20 хвилин). Остудити. До гречаної каші додати сир, яйце, сметану, дрібку солі і все подрібнити блендером. Форму для запікання змастити олією, викласти в неї гречано-сирну масу і поставити в розігріту духовку. Запікати в розігрітій духовці при температурі 180 градусів протягом 25-30 хвилин.

Гарбузово-яблучна запіканка

Інгредієнти:

  • шматок гарбуза (100-150 г)
  • 1 яблуко
  • 1 яйце
  • 3 столових ложки манки
  • 30 мл молока
  • 50 мл води
  • рослинне масло для змащування форми

Приготування:

Манку залити молоком і залишити на півгодини для набухання. Гарбуз і яблуко почистити, видалити насіння, нарізати на невеликі шматочки. У сотейник налити 50 мл води, покласти гарбуз з яблуком і тушкувати на середньому вогні близько 10 хвилин, помішуючи, поки не випарується зайва рідина. Остудити. Остиглу гарбузово-яблучну масу подрібнити за допомогою блендера, додати яйце і набряклу манку, трохи посолити і добре перемішати. Форму для запікання змастити. Якщо форма силіконова, змащувати її не потрібно. Викласти масу в форму. Запікати в розігрітій духовці при температурі 180 ° C протягом 30-40 хвилин. Остудити і потім вийняти з форми.

Картопляно-гарбузова запіканка з індичкою

Інгредієнти:

  • 100 г філе індички
  • 1/2 невеликої цибулини
  • 1 середня картоплина
  • шматочок гарбуза (приблизно 50 г)
  • 1 перепелине яйце
  • 1 столова ложка сметани
  • рослинне масло для змащування форми

Приготування: Філе індички з очищеним цибулею пропустити через м’ясорубку. Трохи посолити і викласти в змащену маслом форму для запікання. Картоплю і гарбуз очистити від шкірки, видалити насіння гарбуза. Овочі натерти на крупній тертці. Додати в овочеву суміш яйце і сметану, трохи посолити і перемішати. Викласти овочі зверху фаршу. Накрити форму фольгою і поставити в розігріту духовку. Запікати при температурі 180-190 градусів під фольгою протягом 30 хвилин і при температурі 170 ° C хвилин 20 без фольги.

З кабачків практично всі рецепти перепробувала, але найулюбленіший – повітряна запіканка!

Картопляна запіканка з кабачком

Інгредієнти:

  • 3 картоплини
  • 100 г кабачка
  • 1/2 яблука
  • 1 яйце
  • сметана для змащування
  • рослинне масло для змащування форми

Приготування:

Картоплю почистити і відварити. Остудити, потім натерти на крупній тертці. Кабачок почистити, видалити насіння. Натерти на дрібній тертці і віджати. Яблуко почистити, видалити серцевину з насінням. Натерти на крупній тертці. Віджати. З’єднати картоплю, кабачок, яблуко. Трохи посолити, додати яйце і перемішати. Форму змастити олією. Якщо використовуєте силіконову форму, змащувати не потрібно. Викласти овочеву масу в форму, зверху змастити сметаною. Готувати при температурі 180 ° C протягом 30 хвилин.

Картопляна запіканка з м’ясним фаршем

Інгредієнти:

  • 400 г м’ясного фаршу
  • 1 цибулина
  • 6-7 картоплин
  • 120 мл молока
  • 2-3 ст ложки сметани
  • тертий сир для посипання

Приготування:

Картоплю очищаємо, відварюємо до готовності. Підігріваємо молоко, заливаємо ним картоплю, додаємо вершкове масло і розминаємо картоплю до стану пюре. Нарізаємо дрібно цибулю, обсмажуємо її на сковорідці до напівготовності, додаємо фарш. Перемішуємо, солимо за смаком і смажимо все до готовності м’яса. Форму змащуємо вершковим маслом, викладаємо на дно шар пюре, потім фарш, потім знову пюре. Зверху змащуємо сметаною і відправляємо в розігріту до 180 ° C духовку на 15 хвилин. Після посипаємо запіканку тертим сиром і ставимо в духовку ще хвилин на 5, щоб сир розплавився і підрум’янився.

Буряковий пудинг

Інгредієнти:

  • 1 великий буряк
  • 1 морква
  • 1 ст. л. манки
  • 1 яйце
  • жменю родзинок
  • сметана для подачі

Приготування:

Буряк і моркву попередньо відварити або запекти у фользі в духовці. Остудити. За допомогою блендера перетворити овочі в однорідну масу. Або можна натерти на середній тертці. Додати манку і жовток. Перемішати. Додати промиті родзинки. Окремо збити білок до збільшення обсягу в 3 рази. Акуратно вмішати білок в овочеву масу. Розподілити по силіконовим формочкам.  Пудинг зручно готувати в мультиварці на пару. Для цього потрібно налити воду в чашу мультиварки, встановити пароварочний контейнер. Викласти формочки. Запустити програму «Варка на пару» на 15 хвилин. Коли програма вимкнеться, залишити ще хвилин на 15-20 в мультиварці. Пудинг можна також приготувати в духовці.

Ще рецепти запіканок:

5 нереально смачних, але простих запіканок

За матеріалами