Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Просто викладаєш тісто, печеш, а вони стають порожніми усередині! Й туди, всередину еклера, можна покласти все що завгодно. Будь яку начинку, солодку чи солону – до заварного тіста пасує все.

Найбільш мені до смаку еклери із заварним кремом, також як варіант – варене згущене молоко, збите із вершковим маслом – це солодкі; а еклери з солоною начинкою можна наповнити сирковою масою з часником та кропом; печінковим чи оселедцевим паштетом. Можна й не класти начинку, а просто притрусити еклери цукровою пудрою та з’їсти так – дуже смачно. Або ж покласти всередину записки із гарними побажаннями 🙂

З порції тіста еклерів виходить багато-багато, десятки 2-3, в залежності від розміру тістечок. А якщо викладати тісто чайною ложкою, та приготувати не еклери, а профітролі – по суті, ті ж самі тістечка, тільки геть мініатюрні – тоді вийде аж 5 десятків! Вистачить на всіх домашніх та друзів:) За що я обожнюю рецепт еклерів, окрім смаку – що готувати еклери легко, виходить багатенько, а продуктів треба мінімум.

Інгредієнти:

Для заварного тіста:

  • 150 мл води (3/4 склянки);
  • 100 г вершкового масла;
  • Дрібка солі;
  • 160-170 г борошна (повнісінька склянка з гарним вершечком);
  • 4 середніх яйця, ближче до великих.

Для заварного крему:

  • 100 мл води (0,5 склянки);
  • 100 г цукру (0,5 склянки);
  • 1 повна з верхом столова ложка борошна;
  • 100 г якісного вершкового масла.

Процес приготування:

Якщо для тіста можна взяти масло простіше (але не маргарин та не спред), то для крема, щоб він вийшов таким, як треба, густим та смачним, – варто обрати найкраще вершкове масло.

Готувати заварне тісто краще у посуді з товстими стінками – чавунці чи невеликому сотейнику. Наливаємо туди воду, ріжемо шматочками вершкове масло, солимо та нагріваємо на середньому вогні, доки масло розійдеться.

Всипаємо просіяне борошно та швидко перемішуємо.

Тісто миттєво загущується – знімаємо з вогню та відставляємо для охолодження.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото
Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Коли тісто охолоне до кімнатної температури, по одному додаємо яйця. І вже час розігрівати духовку до 220-230 С.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото
Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Додаємо 1 йце та ретельно перемішуємо.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото
Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Додаємо друге…. І так, доки вмішаєте усі чотири яйця.

Застеляємо деко пергаментом, легенько змащуємо його олією – багато не варто, бо через надмір жиру еклери можуть потріскатися знизу. Чайною ложкою викладаємо порції тіста на невеликій відстані одна від одної.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото
Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Випікаємо еклери 25-30 хвилин. Готові еклери помітно підійдуть, злегка розтріскаються, набудуть золотистого кольору, стануть легкими та дзвінкими: при постукуванні пальцем чутно, що еклер порожній всередині, а скоринка стає твердою та не приминається.

Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото
Найсмачніші і ніжні домашні еклери, які виходять у всіх. Покроковий рецепт з фото

Викладаємо тістечка на тарілку, хай охолонуть, а тим часом займаємося начинкою для еклерів на Ваш смак ( заварний крем, згущенне молоко, печінковий паштет чи сирна начинка з зеленю). Можна й не класти начинку, а просто притрусити еклери цукровою пудрою та з’їсти так – дуже смачно. Або ж покласти всередину записки із гарними побажаннями 🙂

Джерело