Просто викладаєш тісто, печеш, а вони стають порожніми усередині! Й туди, всередину еклера, можна покласти все що завгодно. Будь яку начинку, солодку чи солону – до заварного тіста пасує все.
Найбільш мені до смаку еклери із заварним кремом, також як варіант – варене згущене молоко, збите із вершковим маслом – це солодкі; а еклери з солоною начинкою можна наповнити сирковою масою з часником та кропом; печінковим чи оселедцевим паштетом. Можна й не класти начинку, а просто притрусити еклери цукровою пудрою та з’їсти так – дуже смачно. Або ж покласти всередину записки із гарними побажаннями 🙂
З порції тіста еклерів виходить багато-багато, десятки 2-3, в залежності від розміру тістечок. А якщо викладати тісто чайною ложкою, та приготувати не еклери, а профітролі – по суті, ті ж самі тістечка, тільки геть мініатюрні – тоді вийде аж 5 десятків! Вистачить на всіх домашніх та друзів:) За що я обожнюю рецепт еклерів, окрім смаку – що готувати еклери легко, виходить багатенько, а продуктів треба мінімум.
Інгредієнти:
Для заварного тіста:
- 150 мл води (3/4 склянки);
- 100 г вершкового масла;
- Дрібка солі;
- 160-170 г борошна (повнісінька склянка з гарним вершечком);
- 4 середніх яйця, ближче до великих.
Для заварного крему:
- 100 мл води (0,5 склянки);
- 100 г цукру (0,5 склянки);
- 1 повна з верхом столова ложка борошна;
- 100 г якісного вершкового масла.
Процес приготування:
Якщо для тіста можна взяти масло простіше (але не маргарин та не спред), то для крема, щоб він вийшов таким, як треба, густим та смачним, – варто обрати найкраще вершкове масло.
Готувати заварне тісто краще у посуді з товстими стінками – чавунці чи невеликому сотейнику. Наливаємо туди воду, ріжемо шматочками вершкове масло, солимо та нагріваємо на середньому вогні, доки масло розійдеться.
Всипаємо просіяне борошно та швидко перемішуємо.
Тісто миттєво загущується – знімаємо з вогню та відставляємо для охолодження.
Коли тісто охолоне до кімнатної температури, по одному додаємо яйця. І вже час розігрівати духовку до 220-230 С.
Додаємо 1 йце та ретельно перемішуємо.
Додаємо друге…. І так, доки вмішаєте усі чотири яйця.
Застеляємо деко пергаментом, легенько змащуємо його олією – багато не варто, бо через надмір жиру еклери можуть потріскатися знизу. Чайною ложкою викладаємо порції тіста на невеликій відстані одна від одної.
Випікаємо еклери 25-30 хвилин. Готові еклери помітно підійдуть, злегка розтріскаються, набудуть золотистого кольору, стануть легкими та дзвінкими: при постукуванні пальцем чутно, що еклер порожній всередині, а скоринка стає твердою та не приминається.
Викладаємо тістечка на тарілку, хай охолонуть, а тим часом займаємося начинкою для еклерів на Ваш смак ( заварний крем, згущенне молоко, печінковий паштет чи сирна начинка з зеленю). Можна й не класти начинку, а просто притрусити еклери цукровою пудрою та з’їсти так – дуже смачно. Або ж покласти всередину записки із гарними побажаннями 🙂