Осетинський пиріг, який випікається 10 хвилин. Мої рідні в захваті від цього пирога!

Осетинський пиріг, який випікається 10 хвилин. Мої рідні в захваті від цього пирога!
Осетинський пиріг, який випікається 10 хвилин. Мої рідні в захваті від цього пирога!

Інгредієнти для начинки:

  • 300 г очищеної картоплі;
  • 200 г твердого сиру;
  • сіль, перець – на ваш смак;

Інгредієнти для тіста:

  • Борошно – 250 г;
  • Сода – 1 ч. л. без гірки;
  • Кефір – 200 мл;
  • Олія – 40 мл;
  • Сіль – 1 ч.л.;
  • Цукор – 1 ч.л.

Спосіб приготування:

  1. Очищену картоплю  кладемо в каструлю, воду підсолюємо і варимо до готовності. Одразу приступаємо до приготування тіста. Відміряємо 250 г борошна, додаємо 1 ч.л. соди і перемішуємо з борошном. У миску вливаємо 200 мл кефіру, вливаємо 40 мл олії, додаємо половину ч.л. солі і 1 ч.л. цукру.
  2. Перемішуємо і тепер додаємо поступово просіяне борошно з содою. Замішуємо тісто. Тісто виходить еластичне, до рук не липне, тільки злегка. Можливо, буде потрібно ще борошна, мені треба було додатково сьогодні ще 20 г. Відставляємо тісто відпочити, поки готується начинка.
  3. Картоплю відварити, зливаємо рідину, сир натираємо на грубій тертці. З картоплі робимо пюре, додаємо тертий сир і обов’язково додаємо чорний мелений перець.
  4. Хочу зазначити, що тіста і начинки має бути за вагою приблизно однаково. Тіста у мене 550 грамів, а начинки приблизно 500 грамів.
  5. Для зручності пиріг краще формувати одразу на килимку для випічки. У мене силіконовий килимок розміром 30 на 40 см. Зручний тим, що він не ковзає при використанні і не потрібно змащувати його олією.
  6. Тісто обвалюємо в борошні і руками робимо коло, по потребі руки присипте борошном, на середину кладемо начинку.
  7. Защипуємо тісто, утворюється мішечок. Перевертаємо і руками розминаємо, щоб отримати пиріг в діаметрі близько 30 см. Детальніше можна подивитися на відео нижче
  8. Кладемо на деко, в жовток додамо трохи молока і змащуємо пиріг, в середині робимо надріз, і випікаємо в розігрітій духовці при найвищій температурі.
  9. Я випікаю при 220 градусах 10 хвилин. Пиріг готовий, дамо йому трохи відпочити і можна розрізати, я люблю його подавати в теплому вигляді, коли сир ще тягнеться.
  10. Але і в холодному вигляді він не менш смачний. З начинками можна експериментувати, можна капусту, фарш, яйце з цибулею, риба, гриби. Пиріг виходить такий м’який, смачний і апетитний.

Смачного!