
У кожного є свій улюблений рецепт глінтвейну. Хтось додає зі спецій лише корицю, а комусь мало 10 різних інгредієнтів. Але головний секрет не в наборі спецій та фруктів. Ви можете використовувати свої улюблені інгредієнти, а Ваш глінтвейн за цим рецептом друзі згадуватимуть потім роками.
Інгредієнти:
- вино 2 пляшки по 0,75 л
- цукор 250 г (або цукрова пудра)
- улюблений набір спецій
Рекомендовані спеції та фрукти (можете замінити їх на свій смак):
- 2 мандарини
- 1 лимон
- 1 лайм
- 6 бруньок гвоздики
- 3 палички кориці
- 3 лаврових листи
- дрібка тертого мускатного горіха
- 1 пакетик ванільного цукру
- кілька зірочок бадьяну
Рецепт приготування:
- Овочерізкою або гострим ножем як можна тонше зрізаємо шкірку з цитрусових: лимона, апельсина, лайма.
- Ставимо велику каструлю (мінімум на 2 літри) на середню температуру. В неї насипаємо цукор, додаємо шкірки цитрусових і вичавлюємо сік з мандаринів.
- Якщо подобається виразний смак цитрусових, вичавлюємо в каструлю також лимон та лайм.
- Перемішуємо і додаємо спеції: корицю, лаврове листя, гвоздику, мускатний горіх, ванільний цукор.
- Все перемішуємо і додаємо невелику кількість вина, яка лише накриє цукор і спеції.
- Весь час помішуємо, поки не розчиниться цукор.
- Доводимо суміш до кипіння.
- Варимо 5 хвилин.
- Додаємо бадьян.
Таким чином ми отримали базу для глінтвейну. Цей ароматний сироп можна використовувати відразу, а можна дати йому настоятись і доготувати глінтвейн тоді, коли прийдуть гості. Це зручно: заготовку можна зробити заздалегідь, а потім приготувати глінтвейн буквально за 5-7 хвилин.
В цьому сиропі і секрет смачного глінтвейну. Він забирає максимум аромату і смаку зі спецій та фруктів. Цього не вийшло б, якби ми додали усе вино одразу, бо його не можна кип’ятити: втрачається алкоголь і частина смаку вина.
- Додаємо решту вина і нагріваємо, не доводячи до кипіння. Варити глінтвейн не можна!
Як вибрати вино для глінтвейну.
Цей набір інгредієнтів однаково добре підійде для білого та червоного вина. Важливо купити правильне вино для глінтвейну.
Головне у виборі вина — купити смачне вино, яке хотілось би пити і не нагріваючи. Інакше жодні спеції не врятують.
Для глінтвейну вибирайте легке вино:
- із Європи
- із не найспекотніших країн
- з невисоким рівнем алкоголю
Вино із країн Нового Світу (Чилі, ПАР, Аргентина), а також спекотних регіонів Європи (Іспанія, Португалія, Південь Італії) краще в цьому випадку уникати. Воно часто буває дуже насиченим, терпким і алкогольним. При нагріванні всі ці характеристики посилюються. І глінтвейн стає неприємно різким в смаку.
У ВайнВайн мені порекомендували купити для глінтвейну італійське недороге вино Bardolino. Це дуже легке червоне вино, майже не терпке, алкоголю лише 11,5%. Глінтвейн вийшов таким смачним і так швидко пився, що тільки встигай доливати.