
Сьогодні всі прагнуть до натуральності та прагнуть споживати якісні продукти. Щоб отримати хороший, смачний, корисний і на 100% натуральний сир – його варто готувати власноруч. Виготовлення сиру в домашніх умовах сьогодні набирає великої популярності. Це навіть стало однією з бізнес-ідей. Отож, готуємо різні види сиру в домашніх умовах за нашими рецептами.
1. Домашній твердий сир
Інгредієнти
- 1 кілограм домашнього кисломолочного сиру
- 1,5 літрів молока
- 1 чайна ложка соди
- 1 чайна ложка солі
- яйце
- 100 грамів масла
Приготування
- Сир залити молоком і поставити на маленький вогонь, варити до того моменту, коли сир стане в’язким. Викинути сир на друшляк, застелений марлею, гарно відтиснути. Додати в сир яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
- Отриману масу варити на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки не стане схожою на розплавлений твердий сир. Чим довше варити, тим твердішим сир буде.
- Сирну масу вилити у формочку застелену плівкою і охолодити.

2. Домашня «Бринза»
Інгредієнти
- 1 літр незбираного домашнього молока
- 250 грамів сметани
- 2 неповні столові ложки солі
- 3 яйця
Приготування
- Молоко довести до кипіння, зменшити вогонь і додати сметану перемішану з яйцями до однорідної маси. Посолити і кип’ятити 5 хвилин на маленькому вогні (молоко має згорнутись), постійно помішуючи.
- Друшляк застелити марлею і вилити молочну суміш. Залишити в такому стані на декілька годин. Потім міцно зв’язати сир марлею, помістити під прес. Або сир в марлі покласти на тарілку, накрити дощечкою і поставити на верх каструлю з водою.
- Так сир має постояти ніч, після чого помістити його в холодильник.

3. Домашня «Бринза» на кефірі
Інгредієнти
- 1 літр молока
- 200 мілілітрів сметани
- 100 мілілітрів кефіру
- 3 яйця
- столова ложка солі
Приготування
- Молоко і сіль довести до кипіння, акуратно ввести збиті яйця, перемішуючи, додати сметану, кефір та варити 5-7 хвилин поки не виділиться сироватка.
- Друшляк застелити марлею (декілька шарів), вилити сирну суміш і дати стекти сироватці.
- Через 2-3 години щільно зв’язати сир марлею і помістити під прес на 4-5 годин. Сир готовий.

4. Домашній плавлений сирок:
5. Домашній «Маскарпоне» з вершків
ІНГРЕДІЄНТИ
- 1 літр вершків (30% жирності)
- 75 мілілітрів лимонного соку
Приготування
- Вершки нагріти в каструлі до 85º, зняти з вогню, збивати вінчиком, поступово додаючи лимонний сік. Помістити каструлю в крижану воду, не припиняючи збивати вершки, а потім помістити на декілька годин у холодильник.
- Дістати з холодильника і знову збивати до кремоподібної густої маси, яку викласти в бавовняну тканину і згорнути, щоб вийшов мішечок.
- Зв’язати кінці, покласти в друшляк і поставити в холодильник на ніч.
- Дістати маскарпоне, нагріти до кімнатної температури, збити і знову – в холодильник, поки маскарпоне не загусне.

6. «Моцарела» в домашніх умовах
Інгредієнти
- 2 літри молока (високої жирності)
- по 2 столові ложки лимонного соку і солі
- 1/4 чайної ложки сичужного ферменту (фермент який допомагає молоку згуститись)
- пів склянки води
Приготування
- Молоко нагріти до 70º додати лимонний сік і сичужний фермент розведений у воді, перемішати і тримати на такій температурі поки не утвориться сир, але щоб маса не закипіла. Відтиснути сир руками, для цього добре використовувати гумові рукавички, щоб не обпектись. В окрему каструлю налити воду, додати сіль і довести до кипіння.
- Сирну масу опускати в гарячу воду декілька разів на 2 хвилини, розминати щоб сир був однакової консистенції.
- Потім можна надавати йому форму. Найкраще формувати невеликі сирні кульки. А щоб сир тримав форму, його потрібно занурити у крижану підсолену воду на декілька хвилин.

7. Домашній сир «Фета»
ІНГРЕДІЄНТИ
- 1 літр молока
- сіль за смаком
Приготування
- Молоко налити в скляну банку і залишити в теплому місці, щоб прокисло. Перелити молоко у каструлю, поставити у холодну духовку і розігріти її до температури 150º. Тримати там молоко до години і слідкувати щоб воно не закипіло.
- Потім сирну масу вилити у друшляк застелений марлею, сформувати мішечок з марлі і підвісити щоб сироватка стекла. Відгорнути марлю і посолити сир лише з одного боку. Соленою стороною викласти сир у форму, вирівняти, приплюснути щоб не було пустоти всередині і зверху ще посолити.
- Залишити його при кімнатній температурі на 2-3 години, а потім на ніч поставити у холодильник. Сир готовий.

8. «Адигейський сир» в домашніх умовах
Інгредієнти
- 1 кілограм кисломолочного сиру
- 1 літр молока
- 3 яйця
- 100 грамів масла
- по чайній ложці соди і солі
Приготування
- Молоко довести до кипіння, додати сир, проварити півгодини, постійно помішуючи.
- Друшляк застелити марлею, вилити всю суміш, щоб сироватка стекла. Трішки теплу сирну масу викласти в чистий посуд, додати яйця, м’яке масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
- Помістити на середній вогонь, варити 10 хвилин постійно помішуючи. Викласти сир у форму змащену маслом, розрівняти, охолодити і відправити в холодильник на 2-3 години.
- Вийняти сир, перевернувши форму, порізати на шматочки.

9. Плавлений твердий сир в домашніх умовах:
10. Домашній плавлений сир
Інгредієнти
- 1 кілограм кисломолочного сиру
- 100 грамів масла
- яйце
- по чайній ложці солі і соди, інші спеції за смаком
Приготування
- Кисломолочний сир потрібно пропустити через м’ясорубку. Викласти сир в каструлю, додати масло кімнатної температури, сіль, соду, ретельно вимішати і варити на мінімальному вогні до однорідності постійно помішуючи, доки крупинки сиру повністю розчиняться, а сам сира стане однорідним і розплавиться.
- Зняти з вогню, додати спеції, якщо бажаєте, ретельно вимішати, вилити гарячу масу в глибоку посудину і поставити на холод.
- Охолоджений сир можна мастити на канапки.
