
На міських клумбах і на балконах багатоповерхівок з червня і до самих заморозків нас радують своїми сонячними пелюстками яскраві і невибагливі чорнобривці (лат. Tagetes – тагетес).
Батьківщина цих квітів – сонячна Мексика. В нашу країну вони потрапили приблизно в XVIII столітті і називалися тоді «африканськими квітами».
Сучасна наука підтверджує цілющі властивості чорнобривців. Було виявлено, що вони допомагають оздоровити печінку і нирки, а в разі запальних процесів знімають біль. Настій чорнобривців покращує обмін речовин і зміцнює імунітет.
Застосування чорнобривців в народній медицині
Фіточай для поліпшення зору
На чайник 0,5 літра візьми чайну ложку зеленого чаю, 2 квітки чорнобривців, 3 квітки календули, 2 листочки кропиви, 1 молодий листочок топінамбура і 2 гілочки м’яти.
Залий чайник окропом і накрий рушником на 30 хвилин. Випий чай протягом дня, розбавляючи водою в чашці. Залишками заварки можеш вранці промивати очі.
Квітки чорнобривців добре зміцнюють зір, так як містять каротиноїд лютеїн, від якого залежать якість і чіткість зору.
Для оздоровлення печінки
5 квіток чорнобривців залий літром окропу, кип’ятити 3 хвилини на повільному вогні, процідити. Приймай по 250 мл до їди вранці і ввечері. Курс лікування – 1 місяць, потім потрібно зробити тижневу перерву і повторити курс.
Від паразитів
Настій чорнобривців відмінно допомагає при паразитичному ураженні організму глистами. Для приготування таких ліків візьми столову ложку свіжих квітів рослини і залий 300 мл окропу.
Після цього, витримай чай під кришкою до повного охолодження і, процідивши, приймай по 2 столові ложки 3 рази на день до їжі. Тривалість лікування – 2 тижні.
При цукровому діабеті і захворюваннях підшлункової залози
При цукровому діабеті залий квітки темного забарвлення (50 штук) горілкою (500 мл) і протягом тижня настоюй в темному місці. Приймай до їжі одну чайну ложку тричі на день.
При захворюваннях підшлункової залози прийом настоянки чорнобривців дозволяє поліпшити стан органу, зняти запалення і набряк, а також нормалізувати вироблення ферментів.

За матеріалами