Смачні салати — це традиційні вінегрет, олів’є, оселедець під шубою. Однак вони загальновідомі, звичні і нікого не здивують. Так чим же новеньким пригостити рідних і друзів? Пропонуємо рецепти дуже смачних і простих у приготуванні салатів. Ваші гості будуть в захваті!
1. Салат з курячої грудки з апельсинами
Продукти:
- 300 г курячого філе;
- 1 цибулина;
- 1 апельсин;
- 1 пучок листового салату або салатного суміші;
- 3 ст. л. кукурудзи;
- сіль за смаком;
- 2 ст. л. оливкової олії.
Як готувати:
- Куряче філе відваріть до готовності.
- Остудіть і наріжте невеликими шматочками, цибулю – півкільцями.
- Апельсин розберіть на часточки і очистіть від плівки. Салат нарвіть руками.
- Змішайте цибулю, кукурудзу, куряче філе і апельсини.
- Посоліть, заправте олією і перемішайте.
2. Салат з фетою і помідорами
Продукти:
- 1 зубчик часнику;
- 5 г перцю чилі;
- 60 мл винного оцту;
- 2 ст. л. води;
- 1-2 щіпки цукру;
- 1 щіпка суміші італійських трав;
- 400 г сиру фета;
- 200 г помідорів;
- 140 мл оливкової олії;
- 200 г листового салату;
- 150 г маслин;
- сіль;
- чорний перець.
Як готувати:
- Часник і чилі подрібніть. Змішайте з оцтом, водою, цукром і травами.
- Доведіть до кипіння на невеликому вогні, остудіть.
- Сир наріжте невеликими кубиками, помідори – четвертинками.
- Залийте фету маринадом, додайте 120 мл олії, перемішайте і залиште в холодильнику на 2 години.
- З’єднайте листя салату з помідорами, сиром і маслинами.
- Полийте маринадом від сиру і оливковою олією, посоліть і поперчіть.
3. Салат «Маки» з куркою і печерицями
Продукти:
- 300 г курячого філе;
- 100 г маринованих шампіньйонів;
- 1 невелика цибулина;
- 4-5 помідорів;
- 100 г твердого сиру;
- майонез – до смаку;
- 3 маслини;
- 4-5 гілочок кропу;
- ½ чайної ложки маку.
Як готувати:
- Філе відваріть до готовності.
- Філе, гриби, цибулю і помідори наріжте невеликими шматочкам.
- Два помідори, що залишилися, – тонкими скибочками.
- Сир натріть на середній тертці.
- Викладайте шарами курку, цибулю, шампіньйони, шматочки помідорів.
- Після кожного робіть сіточку з майонезу.
- Зверху посипте сиром і викладіть маки з томатних шматочків, прикрасьте кропом, маслинами і маком.
4. Салат з восьминогами і овочами
Продукти:
- 300 г консервованих або варених восьминогів;
- 1-2 помідори;
- 1 огірок;
- 1 болгарський перець (можна замінити на моркву);
- 1 невеликий пучок салату;
- 2 ст. л. оливкової олії;
- сіль за смаком;
- чорний перець.
Як готувати:
1. Восьминогів і овочі поріжте середніми шматочками.
2. Перемішайте і викладіть на тарілку з листям салату.
2. Полийте олією, посоліть і поперчіть.
5. Салат «Качан кукурудзи» з яйцями і сиром
Продукти:
- 3 яйця;
- 150 г оливок;
- 100 г твердого сиру;
- 1 зубчик часнику;
- 180 г консервованої кукурудзи;
- сіль за смаком;
- чорний перець – за смаком;
- майонез – до смаку;
- зелена цибуля.
Як готувати:
- Яйця відваріть. Остудіть і наріжте невеликими шматочками, оливки – четвертинками.
- Сир натріть на грубій тертці.
- Часник пропустіть через прес. Кукурудзу змішайте з яйцями, оливками і сиром.
- Посоліть, поперчіть і заправте майонезом.
- Викладіть салат на тарілку.
- Зверху змастіть майонезом, прикрасьте кукурудзою і зеленою цибулею.
6. Салат з курки і овочів з кунжутом
Продукти:
- 400 г курячого філе;
- 1 болгарський перець;
- 300 г помідорів;
- ⅓ чайної ложки солі;
- 1 щіпка чорного перцю;
- 50 мл соєвого соусу;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 1 пучок листового салату;
- 1 ст. л. бальзамічного оцту;
- 1 столова ложка кунжуту.
Як готувати:
- Курку наріжте скибочками завтовшки півсантиметра або трохи більше, болгарський перець – середніми шматочками, помідори – половинками або четвертинками.
- Філе посоліть, поперчіть, залийте соєвим соусом і залиште в холодильнику на 15-20 хвилин.
- У сковороді розігрійте масло і обсмажте курку приблизно за 5-6 хвилин з кожного боку.
- Після за 2-3 хвилини обсмажте болгарський перець на тій олії.
- Викладіть курку, помідори і перець на листя салату.
- Полийте бальзамічним оцтом і посипте кунжутом.
7. Салат «Гіацинти» з ковбасою і капустою
Продукти:
- 3 яйця;
- 100 г плавленого або напівтверді сиру;
- 120 г напівкопченої ковбаси;
- 1 зубчик часнику;
- 350 г червонокачанної капусти;
- 100 мл води;
- сіль за смаком;
- 3-4 ст. л. майонезу;
- 20 г моркви;
- зеленої цибулі.
Як готувати:
- Яйця відварити круто за 10 хвилин.
- Білки і сир натріть на крупній тертці, жовтки – на дрібній.
- Ковбасу наріжте невеликими шматочками.
- Часник пропустіть через прес.
- Капусту наріжте. Приблизно жменю подрібніть блендером, залийте водою на пару хвилин, після процідіть.
- Частину капусти, що залишилася, розімніть з сіллю і перемішайте з часником.
- Білки залийте рідиною з капусти і залиште на 30 хвилин.
- Викладіть шари з капусти, сиру і ковбаси. Кожен змащуйте майонезом або робіть сіточку з нього.
- Зверху посипте дрібно натертими жовтками.
- Проставте салат в холодильник на півгодини. Викладіть зверху квіти з білків, з цибулі зробіть стебла, а з моркви – бант.
8. Салат з курячої печінки з грейпфрутом
Продукти:
- 350 г курячої печінки;
- 2 ст. л. соєвого соусу;
- 1½ ст. л. оливкової олії;
- 1 щіпка меленого чорного перцю;
- 1 гілочка розмарину;
- 1 ст. л. кунжутної олії;
- 1 ч .л. кунжуту;
- 1 грейпфрут;
- ⅓ апельсина;
- 100 г листової салатної суміші.
Як готувати:
- Курячу печінку наріжте середніми шматочками. Залийте маринадом з 1 столової ложки соєвого соусу, ½ столової ложки оливкової олії, перцю і розмарину. Залиште в холодильнику на 15-20 хвилин.
- Обсмажте в сковороді на середньому вогні приблизно за 4-7 хвилин.
- Для заправки з’єднайте по столовій ложці оливкової і кунжутної олії, що залишилася, соєвий соус і кунжут.
- Грейпфрут і апельсин розберіть на часточки і зніміть з них прозору плівку.
- Викладіть на тарілку салатну суміш, поверх неї – печінку і цитрус.
- Полийте заправкою.
9. Салат з червоною рибою і креветками
Продукти:
- 2 яйця;
- 300 г очищених креветок;
- 100 г маслин;
- 200 г слабосоленої червоної риби;
- 100 г твердого сиру;
- сіль – за смаком;
- чорний перець – за смаком;
- майонез – до смаку;
- лимонний сік – за смаком;
- 1 невеликий пучок салату;
- 1-2 столові ложки червоної ікри.
Як готувати:
- Яйця відварити круто за 10 хвилин, креветки – до готовності.
- Наріжте креветки і маслини невеликими шматочками, рибу – тонкими пластами.
- Сир і яйця натріть на крупній тертці.
- Змішайте креветки з сиром, яйцями і маслинами.
- Посоліть, поперчіть, заправте майонезом і лимонним соком.
- Викладіть суміш на листя салату, зверху накрийте рибою.
- За бажанням прикрасьте червоною ікрою.
10. Салат «Малахітовий браслет» з яблуком і ківі
Продукти:
- 4 яйця;
- 400 г філе курячої грудки;
- 1 морква;
- 1 яблуко;
- 4 ківі;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- 100 г твердого сиру;
- 1 зубчик часнику;
- 150 г майонезу.
Як готувати:
- Яйця відваріть круто за 10 хвилин, курячу грудку і морква – до готовності.
- Наріжте філе, яблуко і 2 ківі невеликими шматочками, інші плоди – тонкими скибочками.
- Яблуко полийте лимонним соком.
- Яйця і моркву натріть на крупній тертці, сир – на середній.
- Часник пропустіть через прес і змішайте з майонезом.
- У центр тарілки поставте склянку і викладайте навколо нього шарами курку з ківі, морква, яйця і яблуко.
- Кожен шар змащуйте майонезом або наносіть сіточку з нього.
- Заберіть стакан. Посипте салат сиром і прикрасьте скибочками ківі.
- Перед подачею на стіл залиште в холодильнику на пару годин.