12 продуктів, які ми, можливо, ціле своє життя їли неправильно

В наші дні, напевне більше, ніж колись, звертається увага на якість їжі, котра подається до столу. Проте ми недооцінюємо чи ігноруємо те, що деякі продукти ми взагалі неправильно споживаємо. Спаржа, полуниці, йогурт, боби — теж поживні продукти, і вживаючи їх неправильно, ми марнуємо їх поживні властивості.

1. Насіння льону

Насіння льону містить клітковину, омега-3 жирні кислоти, лігнани та фітонутрієнти — всі ці речовини корисні для здоров’я. Однак наше тіло в цільному вигляді ці структури не сприймає, насіння має бути подрібненим. Так воно не втратить своїх поживних властивостей.

2. Спаржа

Спаржу ніколи не можна готувати в мікрохвильовці, навіть якщо вона й не вимагає багато часу на приготування. Вітамін С руйнується, якщо готувати його на воді, ідеальний спосіб приготування — на парі або обсмажування. Так спаржа стане ніжною і хрумкою.

3. Ківі

У шкірці цього фрукту міститься висока кількість поживних речовин — клітковини, фолієвої кислоти й вітаміну Е. Споживання фрукту разом зі шкіркою збільшує концентрацію клітковини, вітаміну Е та фолієвої кислоти на 50%, 32% і 34% відповідно. Тож якщо вам не вистачає саме цих вітамінів, корисне ківі заповнить цю нестачу.

4. Помідори

Одна з ягід, яку радять споживати у вареному вигляді. Так ми в повному вигляді зможемо скористатися поживністю лікопену, а він вберігає від пухлин і серцевих хвороб. Корисні властивості лиш зростають, якщо варити плід при 194 градусах за Фаренгейтом (90 за Цельсієм — прим.перекл.)

5. Чорний чай

Чорний чай — один із найпопулярніших напоїв у світі, проте не змішуйте його з молоком. Молочні продукти не впливають на антиоксиданти чаю, проте протеїни з молока перешкоджають легшому засвоєнню поживних речовин цього напою.

6. Полуниця

Вони багаті клітковиною, антиоксидантами та вітаміном С, як і більшість фруктів червоного кольору. Щоби організм в повноті отримав ці речовини, ягоди не варто розрізувати: в такому вигляді полуниці стають чутливими до світла і кисню й втрачають свої поживні властивості.

7. Броколі

Броколі — один з тих продуктів, які варто споживати в сирому вигляді або готовими на парі. Справді, якщо варити або смажити цю капусту, вона втрачає вітамін С, хлорофіл, антиоксиданти та протиракові компоненти, необхідні для організму.

8. Боби

Сухі бобові й квасолеві продукти містять у своєму складі антиоксидантні сполуки, які називаються фітати. Щоб отримати максимальну користь від продуктів, замочіть їх на ніч.

9. Часник

У часнику міститься аліцин — протиракова речовина, яка при контакті з повітрям лиш посилює свої властивості. Саме тому до вживання часнику поріжте його та хоч на 10 хвилин залиште “надихатися” повітрям. Так користь від нього буде дуже великою.

10. Йогурт

Рідина, яка з’являється на поверхні йогурту через певний час після знімання кришечки, багата на вітамін В12 і білок. Отож, не варто зливати її геть і перед споживанням дати йогурту трохи настоятися.

11. Огірки

Краще з’їдати огірок повністю — зі шкіркою, в якій багато клітковини. Проте якщо ви не впевнені, де вирощували цей овоч, краще почистити його від шкірки, бо на ній можуть бути зібрані бактерії та пестициди.

12. Суші

Більшість людей споживає суші неправильно — останні варто їсти пальцями, а не паличками. Паличками зазвичай користуються при споживанні класичних суші, а не ролів. Також фахівці радять використовувати мінімум соєвого соусу — замочуйте в нього рибну сторону, а не рисову. Також не варто змішувати з соєвим соусом імбир та васабі. Імбир служить для очищення тарілки від залишків страви, а перед споживанням суші зверху на нього заведено покласти трошки васабі.

На світі ще повно продуктів, які ми їмо неправильно. Вам відомі такі приклади, не зазначені тут?

Джерело