fbpx

13 найбільш корисних горіхів та насіння, які потрібно їсти щодня, аби залишатися здоровим

13 найбільш корисних горіхів та насіння, які потрібно їсти щодня, аби залишатися здоровим

Горіхи і насіння завжди користувалися популярністю в багатьох культурах – у вигляді повноцінних перекусів, або як інгредієнти страв. Наукові дослідження підтверджують, що ці продукти – важлива складова здорового харчування. Регулярне присутність в раціоні хоча б деяких з них дає відчутну користь організму.

Пропонуємо вашій увазі найпопулярніші корисні горіхи і насіння, які показують свою ефективність в боротьбі з хворобами та їхній профілактиці.

1. Насіння льону

Судячи з результатів досліджень, лляне насіння – справжня бомба здоров’я, оскільки їхній хімічний склад працює відразу в декількох напрямках.
Лляні лігнани – це натуральні гормони-фітоестрогени, вони ефективні проти зростання ракових пухлин, зокрема, раку молочної залози і простати.
Клітковина, яка міститься в насінні льону, огортаючи стінки шлунку, перешкоджає розвитку запальних процесів.
Одна столова ложка розмеленого насіння містить майже 2 грами омега-3 жирів, які мають лікувальну дію на роботу серця і судин.

2. Насіння кунжуту

Корисний склад насіння знижує артеріальний тиск, що служить профілактикою інфаркту міокарда, інсульту та ниркової недостатності.
Сезамол, сезамінол – антиоксиданти, які містяться в значній кількості в насінні кунжуту і практично ніде в природі більше не зустрічаються. Ці речовини значно знижують показники холестерину.
Високий вміст жирних олій в складі насіння покращує стан шкіри, волосся і нігтів.

3. Насіння гарбуза

Містять величезну кількість аргініну. В організмі ця амінокислота сприяє розширенню судин, покращує потік крові по них, що служить профілактикою гіпертонічної хвороби.
Незважаючи на високу калорійність насіння, в них міститься багато білка, який легко засвоюється організмом і нормалізує рівень цукру в крові.
Високий вміст вітамінів А і Е, які відповідають за пружність і гладкість шкіри, пояснює популярність застосування насіння гарбуза і олії в косметичних цілях.

4. Мигдаль

Мигдаль нормалізує рівень ліпідів в крові, зменшує ризик серцево-судинних захворювань у пацієнтів з цукровим діабетом.
Мигдаль в якості перекусу або перед основними прийомами їжі знижує рівень жиру в загальній масі тіла. Оскільки продукт – альтернатива тваринного білка, він дає тривале почуття насичення, отже, переїдання під час прийомів їжі виключається.

5. Волоський горіх

Популярні в усьому світі волоські горіхи мають значний список корисних для здоров’я властивостей. Вони знижують ризик серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця.
Ефективні для зменшення симптомів, пов’язаних з віковими і неврологічними розладами.

6. Соняшникове насіння

Соняшникове насіння корисне для розвитку м’язових тканин і поновлення кісткової.
Крім того, вони цінні своїми антиоксидантними, антибактеріальними і протизапальними властивостями.
Успішно застосовуються для лікування і профілактики бронхіальних, гортанних і легеневих інфекцій.

7. Фісташки

У порівнянні з іншими горіхами фісташки містять менше жиру і калорій, але при цьому мають найвищий рівен ненасичених жирних кислот, калію і каротиноїдів – речовин, відомих своїми антиоксидантними і протизапальними властивостями.
При вживанні в якості перекусу фісташки можуть допомогти контролювати вагу завдяки ефекту насичення.

8. Кешью

Горіхи кешью містять багато заліза, яке необхідно для профілактики анемії. Діабетикам вони корисні для нормалізації рівня глюкози в крові.
Працівникам розумової праці багатий тіаміном і фосфором продукт допоможе уникнути швидкої стомлюваності.
Бактерицидні та протизапальні властивості кешью дозволяють захистити організм від грипу і сезонних застуд, а також підвищити імунітет.

9. Фундук

Багатий вітамінами групи B, він зміцнює м’язи і кістки, налагоджує роботу нервової системи.
Органічні кислоти в складі – стеаринова, пальмітинова і олеїнова – блокують зростання кількості холестерину в крові, перешкоджаючи виникненню і розвитку серцево-судинних захворювань.

10. Арахіс

Один з найпопулярніших горіхів в нашому списку. Поліфенол в його складі захищає клітини організму від впливу шкідливих вільних радикалів, допомагаючи зберегти молодість.
Лінолева кислота знижує рівень холестерину крові і служить для профілактики склерозу.
Він ефективний у дієтичному харчуванні. Він надовго втамовує голод і може замінити один повноцінний прийом їжі.

11. Бразильський горіх

Завдяки високому вмісту клітковини і її очисному впливу на кишечник вживання цього горіха покращує травлення.
Селен у складі продукту сприяє виробленню клітин, що відповідають за імунний захист організму.
Ненасичені жирні кислоти в бразильських горіхах значно знижують рівень цукру в крові, тим самим захищаючи організм від атеросклерозу і діабету.

12. Горіх пекан

Висока калорійність горіха робить його справжньою «станцією» енергії. Вітамін E в його складі допомагає захистити організм від негативного впливу навколишнього середовища і сонячного випромінювання.
Вітаміни групи B, що містяться в ньому у великій кількості, покращують стан нігтів, шкіри і волосся.
Хімічний склад горіха дозволяє регулювати рівень тестостерону в крові і благотворно впливає на статеву систему.

13. Насіння Чіа

Крихітні на вигляд насіння Чіа зберігають в собі величезну користь для людського організму.
Вміщені в них жирні кислоти омега-6 і омега-3, необхідні для правильного функціонування серця і судин, знижують рівень холестерину, не дають утворюватися тромбам в судинах.
Насіння корисні для жіночого здоров’я, особливо в період клімаксу. Вітаміни групи B в складі насіння захищають організм від шкірних захворювань.
Виходить, що при вживанні будь-яких продуктів з цього списку користь для організму буде безумовною. Залишається лише вибрати ті, що підійдуть вам за смаковими властивостями.

Не забувайте також, що в більшості своїй горіхи і насіння мають високу калорійність і важливо дотримуватися норм їх вживання – не більше 30 г на добу.

Джерело