fbpx

14 продуктів, які ми звикли зберігати неправильно

14 продуктів, які ми звикли зберігати неправильно
14 продуктів, які ми звикли зберігати неправильно

Ми звикли зберігати в холодильнику все підряд: овочі, фрукти, солодощі, свіжий хліб. Хтось за звичкою доповнює цей список соусами, маринадом і консервами — так, про всяк випадок. Але найчастіше такі умови не тільки не продовжують свіжість продукту, але і чинять на нього шкідливий вплив.

Що краще зберігати в буфеті далеко від сонячного світла

  • Хліб найкраще зберігати в щільно зачиненій хлібниці зі жменькою солі, яка буде захищати його від цвілі. Якщо залишити буханку в магазинному пакеті, вона залишиться м’якою, але через кілька днів ризикує покритися пліснявою. Целофан не дозволяє хлібу «дихати», створюючи підвищену вологість, яку дуже люблять цвілеві грибки. Класти продукт в холодильник теж не варто. За низьких температур волога випарується значно швидше, і хліб зачерствіє за дві секунди. До речі, якщо треба зберегти хліб надовго, можна покласти його до морозильної камери. Так він залишається свіжим від 4 до 6 місяців.
  • Шоколад зберігати не важко. У темному прохолодному місці він буде почуватися найкраще. А ось до холодильника цей продукт краще не класти. Від перепаду температур на поверхні плитки утворюється конденсат, який при застиганні перетворюється на білий наліт. На смак цей осад не впливає, але з ним шоколад виглядає зовсім непривабливо.
  • Вважається, що мед — один з продуктів з необмеженим терміном придатності. Найважливіше — правильно його зберігати. Для цього найкраще заховати мед в темне прохолодне місце, але не в холодильник. Там він кристалізується і втратить частину корисних властивостей.
  • Оливкова олія зберігається при кімнатній температурі якнайдалі від сонячного світла. А ось до холодильника її краще не класти: від низьких температур в олії утворюються білі пластівці — це у вигляді осаду випадає конденсат.
  • Щоб цибуля і часник довше залишалися свіжими, краще покласти їх в прохолодне сухе місце, наприклад в невелику коробку у шафі. Якщо цибулі багато, з неї також можна сплести коси та зберігати так У підвішеному стані.
    У холодильнику цибуля і часник зіпсуються набагато швидше, з великою ймовірністю почнуть проростати або пліснявіти.

Що можна зберігати на кухонній полиці або на столі

  • Апельсини та інші цитрусові можна зберігати прямо на кухонному столі, не переживаючи, що вони швидко зіпсуються. Не варто використовувати для цього холодильник — через низькі температури користі та смаку у фруктах стане значно менше.
  • Зберігання авокадо — річ делікатна. Зрілий плід можна тримати в холодильнику, низькі температури вбережуть його від передчасного псування. Але недозрілий фрукт більш достиглим в холодильнику не стане, тому що мороз призупинить в ньому процеси дозрівання. Щоб плід можна було споживати, залиште його при кімнатній температурі.
  • Огірки в холодильнику зберігати можна, але лише кілька днів. Через низьку температуру плоди швидко почнуть гнити. Щоб овоч довше залишався свіжим, краще тримати його при кімнатній температурі.
  • Для баклажанів низькі температури згубні — в холодильнику ці овочі вмить стануть м’якими, пухкими та втратять корисні властивості. Найкраще зберігати їх при кімнатній температурі, оберігаючи плоди від прямих сонячних променів.
  • Як би не хотілося покласти томати в холодильник, робити цього не варто — так вони позбудуться природного аромату і стануть менш смачними. Холодне повітря перешкоджає природному процесу дозрівання помідорів та згубно діє на тоненькі мембрани всередині них. Так помідори перестають бути соковитими та стають борошнистими. Краще зберігати томати при кімнатній температурі в добре вентильованій тарі, наприклад у невеликому кошику або коробці.

Що краще збережеться в холодильнику

  • Господині часто сперечаються з приводу того, де краще зберігати яйця. Одні стверджують, що свіжими вони залишаться в холодильнику, інші — що продукту корисна кімнатна температура. Але і ті, й інші сходяться на одному: класти їх на дверцята холодильника не варто, від перепаду температур їх термін придатності значно скоротиться. А експерти радять не виймати яйця з контейнера, щоб вони довше були свіжими.
  • Здавалося б, у зберіганні борошна немає жодних труднощів. Але це не так. Від підвищеної вологості та високих температур в борошні можуть завестися жучки або цвіль, а сам продукт втратить форму і стане непридатним до вживання. Ідеальний варіант — щільно закрита банка, поміщена в холодильник або комору. Температурний режим краще підтримувати на рівні + 10-18 °C.
  • Попри те, що ми звикли зберігати горіхи при кімнатній температурі, це не найбільш розумне рішення. Деякі з них (наприклад, волоські та мигдаль) «протримаються» в теплі лише 1-2 тижні, а потім почнуть псуватися. Краще оберігати цей продукт від світла, вологості, високих температур і зберігати в холодильнику. Так горіхи зможуть пролежати до 9 місяців.
  • Селеру, на відміну від деякої іншої зелені, краще покласти в холодильник. Тільки обгортати стебла плівкою не варто — рослина буде підгнивати. Краще скористатися алюмінієвою фольгою.

Які секрети зберігання продуктів знаєте ви?

Джерело