Рецепт №1
Складові:
- 3 зубчики часнику
- 1 помідор
- 2 ст. л. оливкового масла
- 2 ст. л. води
- 1 ст. л. виноградного оцту
- кріп, базилік, петрушка
Приготування:
Зелень дрібно порубати, помідор нарізати на маленькі кубики, часник пропустити через прес. З’єднати всі інгредієнти і добре перемішати.
Рецепт №2
Складові:
- 300 г замороженої або свіжої брусниці
- 100 г замороженої або свіжої смородини
- 3 ст. л. цукру
- 1 ст. л. тертого імбиру
Приготування:
Ягоди подрібнити за допомогою блендера. У невеликій каструлі на повільному вогні варити ягоди і цукор, поки він не розчиниться і суміш не закипить. Після цього додати імбир і тримати на вогні ще 3 хвилини. Перед подачею остудити і можна додати кілька свіжих ягід брусниці або смородини. Соус підходить до червоного м’яса.
Рецепт №3
Складові:
- 200 мл гранатового соку
- 300 мл солодкого червоного вина
- 3 зубчики часнику
- 1 ч. л. цукру
- 1 ч. л. солі
- 0,5 ч. л. крохмалю
- базилік
- чорний і червоний мелений перець за смаком
Приготування:
Змішати гранатовий сік і 200 мл вина. Часник пропустити через прес, базилік покришити. З’єднати ці інгредієнти, а також цукор, сіль і мелений перець в каструлі і поставити її на повільний вогонь.
Коли закипить, накрити кришкою і варити ще 20 хвилин. Потім додати крохмаль, розведений у залишках вина, і тримати до густоти. Подавати остиглим. Соус також добре поєднується з бараниною.
Рецепт № 4
Складові:
- 100 г гірчиці
- 150 г гіркого перцю
- 300 г яблук
- 300 г моркви
- 300 г часнику
- 400 г томатів
- 500 г болгарського перцю
- 200 мл 9-процентного оцту
- 2 ст. л. томатної пасти
- петрушка
- сіль
Приготування:
Це соус а-ля аджика, але без консервації. Солодкий і гіркий перець очистити від насіння. Яблука почистити, видалити серцевину. Помідори очистити від шкірки. Всі овочі пропустити через м’ясорубку. Потім додати до них томатну пасту, оцет, гірчицю, подрібнені часник і петрушку, посолити за смаком. Добре перемішати і дати настоятися кілька годин.
Рецепт №5
Складові:
- 100 мл білого сухого вина
- 200 г вершків жирністю 30%
- 5 помідорів чері
- половина цибулини
- 1 ст. л. вершкового масла
- лимонний сік, сіль і перець за смаком
Приготування:
Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на вершковому маслі до м’якості. Потім на сковороду влити вино і нарізані кубиками томати. Гасити 1-2 хвилини. Додати вершки, посолити, поперчити і приправити лимонним соком. Перемішати і уварювати до густоти. Коли соус охолоне, додати до нього рубану петрушку. Він хороший для рибних стейків на грилі і для курки.
Рецепт №6
Складові:
- 1 кг сливи
- 3 ст. л. цукру
- 2 ст. л. солі
- 5 зубчиків часнику
- 0,5 ч. л. червоного меленого перцю
- 0,5 ч. л. коріандру
- свіжі кріп і кінза
Приготування:
Сливу помити, вийняти кісточки і пропустити через м’ясорубку. У каструлі або сотейнику з’єднати сливове пюре, цукор і сіль. Варити протягом 5 хвилин. Потім додати подрібнені часник і зелень, перець і коріандр. Коли закипить, зняти з вогню і дати охолонути. Соус підходить до шашлику зі свинини і баранини.
Пецепт №7
Складові:
- 300 г сметани
- 100 мл бульйону
- 30 г вершкового масла
- 1 ст. л. борошна
- зелень кропу і петрушки
- сіль і перець за смаком
Приготування:
Борошно обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Потім влити на сковороду бульйон і тушкувати до загустіння. Після цього додати сметану, дрібно нарізану зелень, сіль і перець. Гасити ще 3 хвилини. Охолодити і подавати до шашлику з морепродуктів, риби або курки.
Рецепт №8
Складові:
- 2 ст. л. меду
- 2 ст. л. лимонного соку
- 0,5 ч. л. сухої гірчиці
- 0,5 ч. л. червоного меленого перцю
Приготування:
З’єднати всі інгредієнти і нагріти на повільному вогні до кипіння. Перед подачею остудити. Добре смакує до курки.