Коли кулінарна фантазія заходить в глухий кут, а сім’я вимагає чогось ріденького і гаряченького, не обов’язково вдаватися до класики і бігти готувати борщ. Адже сьогодні в інтернеті можна знайти сотні рецептів оригінальних, смачних, а головне – ситних та корисних супів.
Ідеальне поєднання овочів, круп і спецій роблять ці супи смачними, ароматними і дуже ситними.
СУП З БРОККОЛІ, КАРТОПЛЕЮ І ПАРМЕЗАНОМ
Інгредієнти:
- 2 качана брокколі;
- 2 столові ложки вершкового масла;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 5-7 картоплин;
- 1 400 мл води;
- 3 овочевих або курячих бульйонні кубики;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 50 г тертого пармезану.
Спосіб приготування:
Брокколі розділіть на суцвіття. Очистіть стебла і наріжте невеликими кубиками. У каструлі або сотейнику розігрійте масло. Викладіть дрібно нарізану цибулю і обсмажуйте, періодично помішуючи, 5 хвилин на середньому вогні.
Додайте подрібнений часник, стебла брокколі, кубики картоплі, воду, бульйонні кубики і спеції. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть близько 10 хвилин, поки овочі не пом’якшають.
Половину супу перебийте в пюре в блендері і перелийте назад в каструлю. Викладіть суцвіття брокколі і варіть ще приблизно 5 хвилин. Додайте в суп пармезан і перемішайте.
СУП З ГОРОШКОМ І РИСОМ
Інгредієнти:
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 1 цибулина;
- сіль за смаком;
- ¼ чайної ложки паприки;
- 3 зубчики часнику;
- 1 500 мл води;
- 3 овочевих бульйонні кубики;
- 100 г бурого рису;
- 150 г замороженого горошку.
Спосіб приготування:
У каструлі або сотейнику розігрійте олію на середньому вогні. Викладіть дрібно нарізану цибулю, додайте сіль і паприку і обсмажуйте 5 хвилин, періодично помішуючи. Додайте подрібнений часник і перемішайте.
Влийте воду, додайте бульйонні кубики і рис і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть ще 35-40 хвилин, поки рис не стане м’яким. Викладіть горошок і готуйте ще кілька хвилин. При необхідності приправте спеціями.
ТОМАТНИЙ СУП З БРОККОЛІ, КАПУСТОЮ І СТРУЧКОВОЮ КВАСОЛЕЮ
Інгредієнти:
- 2 столові ложки рослинної олії;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- ½ невеликої капустини;
- 2 моркви;
- 350 г заморожених або свіжих суцвіть броколі;
- 150 г замороженої або свіжої стручкової квасолі;
- сіль за смаком;
- 1 чайна ложка паприки;
- 800 г томатної пасти;
- 900 мл води;
- 2 овочевих або курячих бульйонні кубики.
Спосіб приготування:
У сотейнику або каструлі розігрійте олію і трохи підсмажте подрібнені цибулю і часник на середньому вогні. Додайте посічену капусту, нарізану кружечками моркву, броколі, квасолю, спеції, томатну пасту, воду і бульйонні кубики.
Перемішайте і доведіть до кипіння. Потім варіть ще 20-30 хвилин, поки овочі не розм’якшаться.
КРЕМ-СУП З ЦВІТНОЇ КАПУСТИ
Інгредієнти:
- 1 великий качан цвітної капусти;
- 1½ столової ложки вершкового масла;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 1 картоплина;
- 1 цибулина;
- 1,2 л курячого або овочевого бульйону;
- 400 мл молока;
- сіль за смаком;
- 100 мл жирних вершків;
- трохи меленого чорного перцю;
- кілька пір’їн зеленої цибулі.
Спосіб приготування:
Розріжте цвітну капусту на суцвіття, видаливши качан. Розігрійте масло в сотейнику і викладіть туди капусту, кубики картоплі і подрібнену цибулю. Підсмажуйте овочі на слабкому вогні протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
Влийте бульйон і доведіть до кипіння. Додайте молоко і сіль і готуйте без кришки ще 10-15 хвилин, поки овочі не размягчатся. Влийте вершки, перемішайте і збийте блендером до однорідної консистенції.
СУП З ЦУКІНІ, ШПИНАТОМ, КВАСОЛЕЮ І БІЛИМ ВИНОМ
Інгредієнти:
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 3 зубчики часнику;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 200 мл сухого білого вина;
- 900 мл води;
- 2 овочевих бульйонні кубики;
- 300 г консервованої білої квасолі;
- ½ невеликого цукіні;
- 300 г замороженого або свіжого горошку;
- 150 г шпинату;
- 100 г тертого пармезану.
Спосіб приготування:
Розігрійте олію в каструлі або сотейнику на середньому вогні. Обсмажуйте на ньому подрібнені часник і цибулю протягом кількох хвилин, періодично помішуючи. Викладіть до овочів кубики моркви, приправте сіллю і перцем і готуйте ще 2 хвилини.
Влийте вино і воду, додайте бульйонні кубики і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть ще 5 хвилин. Злийте з квасолі рідину. Цукіні наріжте тонкими кружечками і розріжте їх навпіл. Викладіть в суп ці інгредієнти і варіть близько 5 хвилин, поки цукіні не розм’якшиться. Додайте горошок, шпинат і сир і варіть ще 3-5 хвилин.
ГУСТИЙ СУП З БОЛГАРСЬКИМ ПЕРЦЕМ, ПОМІДОРАМИ, НУТОМ І РИСОМ
Інгредієнти:
- 2 столові ложки оливкової олії;
- 1 цибулина;
- 2 зубчики часнику;
- 2 болгарських перці;
- ½ чайної ложки приправи «Італійські трави»;
- 1 чайна ложка сушеного орегано;
- ½ чайної ложки паприки;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 2-3 помідора;
- 300 г консервованого нуту;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 1 200 мл води;
- 2 овочевих бульйонні кубики;
- 100 г рису;
- ¼ пучка петрушки;
- трохи тертого пармезану.
Спосіб приготування:
У каструлі або сотейнику розігрійте олію. Викладіть подрібнені цибулю і часник і обсмажуйте на помірному вогні близько 5 хвилин. Додайте нарізаний кубиками перець і спеції і готуйте ще 3-4 хвилини, періодично помішуючи.
Очистіть помідори і наріжте їх кубиками. Додайте до овочів помідори, нут, попередньо зливши зайву рідину, томатну пасту, воду і бульйонні кубики. Доведіть до кипіння на середньому вогні, зменшіть і варіть ще 20 хвилин.
В окремій каструлі відваріть рис. Злийте з нього воду і перекладіть в суп. Перемішайте і готуйте ще декілька хвилин. Додайте подрібнене листя петрушки. Перед подачею суп можна посипати пармезаном.
КРЕМ-СУП З ПЕЧЕРИЦЯМИ ТА КАРТОПЛЕЮ
Інгредієнти:
- 4 картоплини;
- 2 столові ложки рослинної олії;
- 300 г печериць;
- 2 цибулини;
- 500 мл вершків середньої жирності;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком.
Спосіб приготування:
Відваріть картоплю. Розігрійте на сковороді олію і смажте подрібнену цибулю протягом декількох хвилин. Потім додайте тонко нарізані печериці і смажте ще кілька хвилин, періодично помішуючи.
Злийте з вареної картоплі воду, але не виливайте. Викладіть в каструлю з картоплею цибулю і гриби, додайте вершки і спеції. Збийте суп блендером. Якщо він здасться вам занадто густим, додайте трохи води, в якій варилася картопля.
ТОМАТНИЙ СУП З ПЕРЦЕМ
Інгредієнти:
- 100 мл оливкової олії;
- 1 цибулина;
- 2 червоних перці чилі;
- 8 червоних болгарських перців;
- 8 помідорів;
- 1 500 мл води;
- 3 овочевих бульйонні кубики;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- кілька гілочок петрушки.
Спосіб приготування:
Розігрійте олію в каструлі або сотейнику на середньому вогні. Викладіть кубики цибулі і дрібно нарізаний чилі. Обсмажуйте близько 5 хвилин, періодично помішуючи.
Додайте очищений і нарізаний кубиками болгарський перець і готуйте ще 5 хвилин. Потім викладіть кубики очищених помідорів і готуйте, періодично помішуючи, поки вони не розм’якшаться.
Влийте воду, додайте бульйонний кубик і спеції. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть ще 15 хвилин. Перед подачею прикрасьте суп петрушкою.