
Домашнє вино з винограду
Інгредієнти:
- 10 кг винограду
- 2,5-3 кг цукру
Як приготувати домашнє вино з винограду:
- Взяти виноградні грона і обірвати з них всі ягоди. В емальованому відрі невеликими порціями тиснути виноград руками. Потім прикрити ємність марлею і залишити для бродіння в теплі приблизно на 4-5 днів. При цьому 2 рази на день виноградну масу перемішувати дерев’яною лопаткою.
- Після того як роздавлений виноград підніметься, потрібно відкинути його на друшляк для стікання соку і вичавити через марлю. Потім перелити чистий виноградний сік в банки, насипати цукровий пісок і перемішати.
- На горлечко банки надіти промиту медичну рукавичку, проколоти в пальцях голкою кілька дірочок і щільно обв’язати гумкою по колу. Залишити вино для бродіння на 2-3 тижні при кімнатній температурі. Обов’язково стежте за рукавичкою. Спочатку процесу вона надувається, а коли здметься, це знак того, що вино готове.

Вино з винограду Ізабелла в домашніх умовах
Інгредієнти:
- 15 кг винограду
- Цукор за смаком
- Вода за необхідності
Як приготувати вино з винограду Ізабелла в домашніх умовах:
- Відібрані для приготування вина ягоди роздушіть руками або картопляним пресом. Отриману мезгу залиште на 3-4 дні і помішуйте 1-2 рази на добу. Потім процідіть через марлю і відіжміть сік. Якщо він вийшов занадто кислим, додайте до нього 50-500 мл води (на 1 л соку).
- Перелийте сік в бутель, заповнивши його на 2/3, додайте половину цукру (з розрахунку 100-150 г на 1 л соку), герметично закрийте гідрозатвором. Через 5 днів додайте половину цукру, що залишився, розбавивши його в 0,5 л соку.
- Всього бродіння триватиме 35-70 днів. Коли рукавичка опаде, саме вино посвітлішає, а на дно опуститься осад, акуратно перелийте вино в чисту ємність, знявши осад. На цьому етапі можна додати ще цукру.
